HR-10110 Zagreb, Trešnjevka, Mošćenička ulica 3

Mala zrnca mudrosti u II. tjednu došašća

10. prosinca

Ništa ne opterećuje toliko koliko ne moći ispuniti svoje želje: za imanjem, vlašću, čašću. Pogledaj u malog Isusa i  zaželi što ti je potrebno. Nije bogat onaj koji puno ima, nego onaj koji je s onim što ima zadovoljan. Biti dobar čovjek, kapital je od kojega će i drugi živjeti. Bog je u Isusu ostavio nebo da bi dijelio s nama sve teškoće života, bolesti, smrti. Križ mu je procvjetao, a s njime će i naš.

11. prosinca

U tvom mjestu, među tvojom rodbinom ima onih koji su osamljeni. Kad si ih pozvao, posjetio? Nisi valjda među onima koji su svoje pokopali za života, jer ih ne trebaju. Vijenci, cvijeće na pogrebu, zakašnjela je ljubav. Upali im svjetlo dobrotom da osjete da su voljeni od Boga i tebe.

12. prosinca

Kad ste svome mužu, ženi, svojoj majci, djeci kazali: Volim te!? Pažnju se pažnjom uzvraća. Bog je ljubav u tebi i u meni. Vrijeme došašća je vrijeme nježnosti, vraćanje u djetinjstvo Isusovo i naše. Ako te ljudi zaborave, Bog nikad neće.

13. prosinca

I danas  tvoja vjera treba postati vidljivom i dohvatljivom u dobru djelu, srdačnosti i dobroti, u razumijevanju za druge, u praštanju… Vjera je dar koji se dijeli. Božić je prilika da postaneš propovjednik Radosne vijesti. Ono što dadeš, to i očekuj od Boga i onih koji s tobom žive.

14. prosinca

Kakav je svijet u kojem živiš? Što sve zamjeraš onima na vlasti, svojima? Jesi li svjestan, svjesna, da svijet, društvo, crkvena zajednica, župa, moraju po tebi postati bolji. Lijepe nas pjesme u došašću oduševljavaju porukom, dragim i toplim ritmom koji miriše na slamu, djetinjstvo, mlijeko majčino. Božić će doći svima mir noseći. Neka među svima sve opet bude dobro, srušeni mostovi ljubavi iznova sagrađeni.

15. prosinca

Svjetlo, mir i radost ne vise kao kuglice na božićnom drvcu. Želim ti ovih dana mnogo svjetla u srcu. Okiti se dobrotom i vjerom. Neka vaša svijetlost svijetli pred ljudima da vide vaša dobra djela i da slave Oca na nebesima… Tako piše Sveto pismo. Držimo u mračnom vremenu bezboštva vjeru kao svijetiljku.

16. prosinca

Oslobodi se pritiska i prisile sebičnosti, briga koje ne donose mir, nego nesanicu. Potraži mir u molitvi, prijateljstvu i drugima budi prijatelj i pomoćnik. Nisu tvoje brige najveće, i drugi su u krizi. Pomozi i pomoći će ti se. Uz sve kućne poslove pjevaj, usput, lijepe i pjevne božićne pjesme. Radost  iščekivanja Božića podijeli s drugim.

17. prosinca

Svi su narodi svijeta očekivali da im Bog bude blizu. Krist rođenjem postaje jedan od nas. I hodom i suzom i svakodnevnim životom. Gdje Bog stanuje? Gdje je nebo? Ako nije u tebi, nećeš ga doživjeti, ni naći. Bog stanuje jedino u dobroti čovjeka prema čovjeku, u praštanju, u pomirenju, u uzajamnom razumijevanju, u srdačnosti i blagosti.