HR-10110 Zagreb, Trešnjevka, Mošćenička ulica 3

Biskup Josip Lach

Biskup Josip Lach (1899-1983)

 

Među osobama koje se posebno vezane uz crkvu Corpus Domini svakako je biskup Josip Lach. Prije nego što je imenovan za biskupa bio je duhovnik Društva sveudiljnog klanjanja Presvetom oltarskom Sakramentu. Njegovim zauzimanjem Društvo je tragalo za prostorom da gradi svoju zgradu i u njoj smjesti svoje aktivnosti. Kad je profesor Josip Lach imenovan za pomoćnog biskupa 7. travnja 1940, nastavio je voditi Društvo. Pod njegovim vodstvom izgrađena je njihova matična kuća i primila namjenu da bude Dom Božje Providnosti, tj. duhovno središte za žensku mladež. U nju je unio zamisao svetog Josipa Cottolenga, koji je osnovao Malu kuću Božje Providnosti u Torinu. A ta zamisao je bila skrb za nezbrinute i nezaštićene u društvu, a tada je na Trešnjevci bila ženska mladež. U toj istoj zgradi, on je 20. srpnja 1941. posvetio novu kapelicu Corpus Domini u kojoj se trebalo održavati sveudiljno klanjanje. Zajedno s blaženim Alojzijem Stepincem bio česti adorator pred Presvetim i dragi gost na različitim svečanostima.

Josip Lach se rodio 16. ožujka 1899. u Varaždinu. Bogosloviju je studirao u Zagrebu i u Rimu. Za svećenika je zaređen 18. rujna 1921. u Zagrebu. Zatim je 1925. doktorirao teologiju u Rimu. Djelovao je u pastoralu na župama, a kasnije je bio kateheta na srednjim školama Sestara milosrdnica i profesor na Bogoslovnom fakultetu. Predavao je filozofske predmete i Sveto pismo.

U upravu nadbiskupije je ušao imenovanjem za kanonika, zatim za pomoćnog biskupa 1940. godine. Obavljao je službu generalnog vikara u vrijeme nadbiskupa Alojzija Stepinca, a i kasnije za vrijeme kardinala Šepera i kardinala Kuharića. Vršio je službu ordinarija “sede impedita” neposredno poslije preokreta, nakon uhićenja nadbiskupa Stepinca.

U njegovom duhovnom i pastoralnom radu dva su sveca imala jak utjecaj a to: sv. Franjo Saleški i sveti Ivan Bosco. Vrlo je dobro poznavao njihove životopise a i djela koja su napisali. Koristio se njihovim primjerima i njihovom duhovnošću. Posebno je cijenio ustanove koje su oni ustanovili. Kad je prvi put čuo za sestre Pohoda Marijina da postoje u Ljubljani, posjetio ih je poslije jedne krizme u njihovom samostanu na Mestnom trgu. Upoznao se s njihovim teškoćama i njihovim životom. Nekako u to vrijeme je prestajao ugovor sestara Kćeri milosrđa za brigu oko Doma Božje Providnosti i kapele Corpus Domini. Biskup Lach je preporučio nadbiskupu Aloziju Stepincu sestre Pohoda Marijina koje su u Ljubljani živjele u teškim uvjetima. Predložio je da im se ponudi smještaj u Domu Božje Providnosti te da preuzmu brigu za kapelu Corpus Domini. One su to prihvatile i došle u Zagreb 1. rujna 1947. godine. Tom zgodom su posjetile nadbiskupa Alojzija Stepinca koji ih je upoznao sa poviješću kapele i njezinim poslanjem. Velikim zalaganjem biskupa Lacha osnovan je i njihov samostan, prvi i jedini u Hrvatskoj, 24. svibnja 1949. godine.

Biskup Lach je uz svoju skrb za veliku zagrebačku nadbiskupiju u svim njezinim kriznim trenucima, našao vremena za posjet kapeli Corpus Domini. U njoj se često molio a isto tako i predvodio važnije svečanosti koje su bile u kapeli ili koje su bile vezane za sestre Pohoda Marijina. Bio je u službi trojici velikih zagrebačkih nadbiskupa i kardinala: Alozija Stepinca, Franje Šepera i Franje Kuharića. Kao svećenik i biskup bio je vrlo skroman i jednostavan ali duboko duhovan. Često puta je znao savjetovati: “Ako želiš nekoga upozoriti, onda što želiš reći, moraš najprije prokuhati u sebi.” Kad su mu prigovorili da neposlušni kod njega bolje prolaze od poslušnih, znao je reći: “Sinko, dobri će uvijek poslušati, jer su dobri, a kod onih drugih može pomoći još samo ljubav.”

Biskup Josip Lach doživio je visoku starost od 85 godina života. Umro je 12. rujna 1983. godine u Zagrebu. Ukopan je u grobnici zagrebačkih biskupa na Mirogoju.