HR-10110 Zagreb, Trešnjevka, Mošćenička ulica 3

Arhiva duhovnih misli

Tomislav Ivančić: Godišnji odmor treba početi dobrom ispovijedi

Vrijeme godišnjih odmora želi osloboditi čitavoga čovjeka. Nemoguće je odmoriti tijelo ako je duša opterećena ili ako je savjest teško pogažena. Stoga je pokajanje i obraćenje, korjenito mijenjanje svoga mišljenja i odnosa prema ljudima, stvarima i Bogu, način kako da dođemo do potpunog odmora. Ako te netko iz tvoje blizine neprestano okrivljava, ako te stalno opominje, ako te smeta ili ti ide na živce, ako nekoga ne možeš podnijeti, onda godišnji odmor za tebe neće biti opuštanje nego stalna napetost. Ako imaš neki neriješeni zadatak, ako si iza sebe ostavio važne nedovršene poslove, neokajano zlo, posvađanost s nekim i opterećenu savjest pred Bogom – onda ti je uzalud tražiti odmor.

Pravi odmor za vjernika počinje dobrom ispovijedi. Na taj način on skida teret svoje prošlosti, raskida neprijateljstvo s Bogom, stupa u takav odnos prema Bogu koji ga odmara. „Dođite k meni svi vi izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“, rekao je Isus.

Kao što je potrebno svome tijelu i živcima dati puno vitamina, dobre i zdrave hrane, zraka i šetnje, kretanja i plivanja, tako je potrebno da se iz mašte izbace negativne, užasne i mračne slike koje si primio gledajući filmove ili upadajući u nečasne situacije. Potrebno je početi misliti pozitivno i čestito. Potrebno je dobro razmisliti o svom dosadašnjem životu i vidjeti kakve perspektive takav život može imati u budućnosti. Ako kao čovjek ne vidiš neku svijetlu budućnost, vrijeme je da počneš temeljito drugovati s Bogom, kako bi ti on omogućio takvu budućnost. Potrebno je odlučiti se za bolji i drugačiji život prema ljudima, Bogu i prema sebi. Time će tvoja volja postati dobra i snažna.

Potrebno je u svoje srce unijeti plemenite, vedre, svijetle, dobre i sućutne osjećaje. Gledajući oko sebe i slušajući dobru glazbu, promatrajući sunčani, proljetni ili ljetni dan, gledajući kako je priroda rascvjetala i dobra, čitavo će se tvoje biće napuniti vedrinom koja zahvaljuje Bogu što postoji. No, ipak je najvažnije, želiš li se odmoriti, poći u susret jedinstvenom čovjeku ljudske povijesti Isusu iz Nazareta. On je uzeo na sebe sve bolesti, sva neprijateljstva koja prijete, sve krivice, sve neprilike života, sve čega se stidiš i bojiš, sve neuspjehe tvoga života, sve promašaje i besciljnosti, sve ono što je u tvom životu besmisleno i sve to uništio, a tebe oslobodio da možeš iznova početi živjeti. Ako u njegovu društvu budeš provodio svaki dan, doživjet ćeš kako se svestrano odmaraš i kako u tebe ulaze nove snage i kako postaješ čovjek budućnosti, koji osjeća radost i sreću života.

,

(Tomislav Ivančić,)

Kralj Henrik VIII je kancelara Thomasa More-a osudio na smrt.

Thomas ga nije priznavao poglavarom Crkve u Engleskoj, a je Henrik je to zahtijevao i učinio nakon što mu nije dopušteno da se razvede od zakonite žene i oženi drugom, bludnicom. Thomas je mirno prihvatio presudu, slijedeći hrabro svoju savjest. Iz istog razloga pogubljen je i biskup Ivan Fisher. Bili su vjerni nasljedovatelji svetog Ivana Krstitelja koji je glavom platio obranu braka, protiveći se kralju Herodu.

 

Thomas More: Pismo kćeri iz tamnice

 

Premda sam, moja Margarito, sasvim svjestan da je moj prijašnji život bio razlogom da potpuno zasluženo budem napušten od Boga, ipak ne prestajem pouzdavati se uvijek u njegovu beskonačnu dobrotu. Stalno se i potpuno uzdam u njegovu milost koja mi je pružila snagu da sve u duhu prezrem: bogatstvo, prihode pa i sam život, radije nego da prisižem protiv savjesti.

On je dobrostivim naukom ponukao i samoga kralja da me zasad samo liši slobode. (Time mi je Njegovo Veličanstvo u jednu ruku zacijelo iskazalo veliko dobročinstvo zbog duhovnog napretka moje duše: nadam se, naime, da ću u ovim prilikama taj napredak bolje postići nego u svim onim častima i dobrima što su mi se prije tako nagomilala.)

Bog će istom milošću ili tako ublažiti kraljev duh da za me ne odredi ništa teže ili će mi trajno pružiti snagu da bih strpljivo podnio sve ono teže što bi moglo doći.

Moja će strpljivost, povezana sa zaslugama pregorke Gospodnje muke (koja i zaslugom i načinom u beskrajnoj mjeri nadilazi svaku moju podnošljivost), blažiti kazne što sam ih zaslužio u čistilištu te, po dopuštenju božanske dobrote, ponešto uvećati i nagradu.

Ne želim, moja Margarito, sumnjati u Božju dobrotu, iako jasno razabirem da sam slab i krhak. Čak ako bih i naslutio u tom strahu i nemiru da bih negda mogao posrnuti, sjetit ću se da je sveti Petar zbog male vjere počeo tonuti i na sam dašak vjetra pa ću učiniti što je i on učinio. Zazvat ću Krista: ‘Gospodine, spasi me.’ Nadam se da će ispružiti svoju ruku, dohvatiti me i neće dopustiti da potonem.

Ako pak pripusti da i dalje oponašam Petra te mi je naglo pasti, kleti se i preklinjati

(neka to Bog po svome milosrđu što dalje odvrati i neka mi iz tog pada radije pripusti štetu nego korist); uza sve to nadam se da će se obazrijeti na me okom prepunim milosrđa kao što je pogledao i Petra te će me opet pridići da bih iznova mogao ispovijedati istinu i rasteretiti savjest. Snažno ću podnositi kaznu i stid za ranije odreknuće.

Napokon, moja Margarito, sasvim pouzdano znam da me Bog bez moje krivnje neće ostaviti.

Stoga ću se u svoj svojoj nadi i pouzdanju sav njemu povjeriti. Ako dopusti da propadnem zbog svojih grijeha, bar će se na meni proslaviti njegova pravednost. Ipak se nadam da će preblaga njegova dobrota vjerno čuvati moju dušu i dati da se na meni radije proslavi njegovo milosrđe nego pravednost.

Budi stoga, kćeri moja, dobrog raspoloženja. Ne budi zabrinuta za me pa ma što mi se dogodilo u ovome svijetu. Uostalom, ništa se i ne može dogoditi što Bog ne bi htio. A što Bog hoće, doista je najbolje, pa makar se nama činilo ne znam kako zlo.

,

(,)

Poticajne misli sv. Antuna koje nam pomažu bolje živjeti našu vjeru

O Bogu

Imaj uvijek Boga na pameti. Ako imaš Boga, imaš sve, jer imaš onoga koji je stvorio sve, koji te sam može zasititi i bez kojega je sve što postoji ništa. Imaj dakle Boga uvijek u svojim mislima.

O Sinu Božjem

Kao što sunčeva zraka silazeći rasvjetljuje svijet, a ipak se ne udaljuje od sunca, tako i Sin Božji, silazeći od Oca, rasvjetljuje svijet, a ipak se ne udaljuje od Oca jer je jedno s njime.

O Blaženoj Djevici Mariji

Djevica Marija ne bježi ni od jednoga grješnika; štoviše, prihvaća sve koji joj se obraćaju. Stoga se zove Majkom milosrđa: milosrđa prema bijednima, nade za očajnike.

O zamkama u duhovnom životu

Kao što pauk hvata plijen nitima svoje mreže, tako i đavao čovjeka, rasprostrujući niti zavodljivih misli, proučavajući naime mane kojima je čovjek najviše sklon, hvata s gustom mrežom svojih napasti i čini ga svojim plijenom.

O svetima

Kao što se u šipku sva zrnca nalaze prekrivena jednom korom, a ipak svako zrnce ima svoju vlastitu sobicu, tako svi sveti u vječnom životu uživaju istu slavu, a ipak će svaki primiti nagradu prema dobru što ga je učinio.

O srdžbi

Tko nema strpljivosti usred nevolja, nije zlato, nego pozlaćeno željezo. Nema istinske krjeposti, nego prividne. Kad se udari po željezu, ono ne odjekuje ugodnim zvukom. Tako se i nestrpljiv, udaren od protivnika, razbješnjuje i griješi.

O lijenosti

Tupost lijenosti leglo je svih mana. Lijenost nam ne dopušta da se uzdignemo u visine, već uvijek želi da se hoda po zemlji, komotnim putovima.

O grijehu

Kada si živio u grijehu, tvoje je srce bilo obavijeno tamom: u njemu je bila smetenost, nepoznavanje Boga i vlastite slabosti, pomanjkanje svijesti o moralnim vrijednostima. Ne vraćaj se nikada više u to stanje!

,

(,)

Posvetna molitva Srcu Isusovu sv. Margarete Marije Alacoque

Ja darujem i posvećujem Presvetom Srcu Gospodina našega Isusa Krista svoju osobu i život, svoja djela, muke i patnje, da od sada svim svojim bićem samo njega ljubim, štujem i slavim. Ovo je čvrsta moja volja da budem sav njegov i da sve činim njemu za ljubav, odričući se cijelim srcem svega, što bi njemu moglo biti mrsko.

Tebe, dakle, Presveto Srce, odabirem za jedini predmet svoje ljubavi, za zaštitnika svoga života, za osiguranje svoga spasenja, za lijek protiv svoje slabosti i nestalnosti, za naknadnika svih pogrešaka svoga života i za svoje sigurno utočište na času smrti.

O predobro Srce, ti budi moje opravdanje pred Bogom, svojim Ocem, i odvrati od mene zaslužene udarce njegove srdžbe. O Srce puno ljubavi, u tebe stavljam sve svoje ufanje, jer se bojim svega od svoje zloće i slabosti, a nadam se svemu od tvoje dobrote.

Uništi, dakle, u meni sve, što bi moglo biti neugodno i protivno. Neka se tvoja čista ljubav tako utisne u moje srce, da nikada ne zaboravim na te i da se nikada ne odijelim od tebe. Zaklinjem te tvojom neizmjernom dobrotom, daj da moje ime bude u tebi upisano, jer ja hoću, da moja sreća i slava bude u tom da živim i umrem kao tvoj rob.

Amen.

,

(,)

Poticajne misi za Tijelovo:

MOLIMO TE DA, PO DUHU SVETOM, I MI BUDEMO TVOJE TIJELO I KRV ZA ŽIVOT SVIJETA

Isuse, ti si nam darovao svoju smrt da bismo mogli živjeti punim životom.

Ti si ustao od mrtvih da bi zauvijek ispraznio grobove naših srdaca i uveo nas u svoje svjetlo.

Blaženog li časa kad si posljednji put izdahnuo, jer je to postao udisaj našega bića u život milosti! Milosti u kojoj prepoznajemo tvoj dar, klanjamo mu se i zahvaljujemo ti na njemu.

Isuse, ti si predoznačio svoj dar života u znaku kruha i vina kako bi nas oni uvijek podsjećali na tvoju ljubav koja je u žrtvi išla dokraja. I više od toga! Ti si učinio da se u tim znakovima uvijek iznova događa tvoj dar za nas i po nama!

Isuse, ti više nemaš drugih očiju do naših, drugih ruku do naših, drugog tijela do naših tijela da u nama i po nama hodaš ovom zemljom i činiš ono što si činio za svoga zemaljskog života. Obdareni, nadahnuti i ohrabreni tvojom tajnom otajstvenom nazočnošću mi smo pozvani da idemo putem kojim si ti pošao.

Isuse, ti si nama na spomen ostavio sebe u znaku kruha i vina, u znaku ljudskog truda i hrane, koji po tvome blagoslovu postaju hranom i pićem duhovnoga života. I ti hoćeš da nahranjeni i napojeni tobom, sami činimo ono što si ti činio, tebi na spomen.

Molimo te danas, Isuse, da nam dadeš snage i jakosti da budemo tvoji svjedoci sve do potpunog sebedarja, sve do žrtve.

Molimo te da, po Duhu Svetom, koga si nam darovao, i mi budemo tvoj živi spomen, tvoje tijelo i krv za život svijeta!

,

( Fra Zvjezdan Linić,)

Molitva Duhu Svetom za svaki dan


O, božanska Ljubavi, sveta zajednico Svemoćnog Oca i Preblaženog Sina, svemoćna pomoći, Duše Sveti, predobri Tješitelju žalosnih! Izlij se svojom jakom silom u dno srca moga, prebivaj u njemu i razveseli sve tamne kutove te zapuštene kuće trakom svoga sjajnog svjetla, pohodi me i oplodi obilnom rosom svojih milosti tvrdu zemlju duše moje, koja odavno potpuno suha gine i vene.

Rani strelicom svoje ljubavi moju nutrinu, užeži i pronikni spasonosnim plamenom duh moj, rasvijetli me ognjem svete revnosti i sažeži sve što je nečisto, a što se tako čvrsto drži duše mi i tijela! Napoji me rijekom svojih slasti, da više ne pođem za otrovnom slašću ovoga svijeta. Sudi mi, Gospodine, i odvoji me od naroda nesvetoga, uči me vršiti tvoju Volju, jer Ti si Bog moj!

Vjerujem da Ti svakoga, u kome stanuješ, činiš hramom Oca i Sina. Blago onome, tko te za gosta primi, jer će se, po tebi, u njemu nastaniti i Otac i Sin.

Dođi, predobri Tješitelju žalosne duše, Zaštitniče i Pomoćniče u sreći i nesreći! Dođi, Štite slabih, Pomoćniče palih! Dođi, Učitelju poniznih, Uništitelju oholih! Dođi, preljubezni Oče sirotih, Okrepitelju bolesnih, Zvijezdo morska onih, koji plove na moru, luko spasa, jedini ukrase svih živih i jedini spase svih umirućih!

Dođi, Duše Sveti, smiluj mi se i promijeni me po svojoj volji. Udostoj se k meni doći, da ti moja poniznost prema tvojoj veličini, moja slaboća prema tvojoj jakosti, prema punini tvoga Milosrđa, omili. Po Isusu Kristu, mojem Spasitelju, koji s Ocem, u tvojem jedinstvu, živi i kraljuje u sve vijeke vjekova. Amen.

sv. Augustin

,

(,)

Duh Sveti – otajstvo snage i nježnosti

Duh Sveti je jedina prava snaga, jedina stvarna moć koja drži Crkvu. Mi, kao zajednica ili pojedinci, ne živimo od vlastite snage. Snaga Crkve nije u njezinoj mudrosti, inteligenciji, diplomaciji, organizaciji, filozofiji, kanonskom pravu, nego u Duhu Svetom. Isto tako, Duh Sveti je izvor snage i odvažnosti pojedinaca, proroka, apostola, mučenika, vjernika.

Duh Sveti je „slatki gost” naše duše. On nas ispunjava svojom dobrotom i nježnošću. Po njemu postajemo „ukućani Božji”, Bog prebiva u nama, a mi u Bogu. Sveti Ivan to kaže ovako: „Po ovom znamo da ostajemo u njemu i on u nama: od Duha nam je svoga dao” (1 Iv 4,13). Štoviše, Duh je Sveti jedini pravi lijek za našu osamljenost, za naš strah i nemoć. Zato pozivajmo Duha Svetoga u svoj život da nam donese snage i hrabrosti u svjedočenju evanđelja, ali i utjehe i mira u patnjama i poteškoćama. Jedina molitva Duhu Svetom u Bibliji jest Dođi, Duše. To je Maranatha Duha Svetoga.

Zato dođi, Duše Sveti! Dođi, snago i milino Božja! Dođi, pokretu i smirenosti Božja! Ohrabri nas, utješi nas, obnovi nas! Ispuni nas Božjom prisutnošću i intimnošću. Dođi, Duše Sveti, iz probodenog Isusova boka i iscijeli naše rane na duši i tijelu. Očisti nas i pomladi nas. Ispuni nas ljubavlju i milinom. Dođi, Duše Sveti, iz usta Uskrsloga. Oslobodi nas od straha i mlakosti. Ispuni nas milosrđem i praštanjem. Ispuni nas snagom i nježnošću. Amen.

,

(,)

Psalam 139


Pohvala Sveznajućega


Doista tko spozna misao Gospodnju, tko li mu bi savjetnikom? (Rim 11,34)


Gospodine, proničeš me svega i poznaješ,
ti znaš kada sjednem i kada ustanem,
izdaleka ti već misli moje poznaješ.
Hodam li ili ležim, sve ti vidiš,
znani su ti svi moji putovi.


Riječ mi još nije na jezik došla,
a ti, Gospodine, sve već znadeš.
S leđa i s lica ti me obuhvaćaš,
na mene si ruku svoju stavio.
Znanje to odveć mi je čudesno,
previsoko da bih ga dokučio.

Kamo da idem od duha tvojega
i kamo da od tvog lica pobjegnem?
Ako se na nebo popnem, ondje si,
ako u podzemlje legnem, i ondje si.

Reknem li: »Nek’ me barem tmine zakriju
i nek’ me noć umjesto svjetla okruži!« –
ni tmina tebi neće biti tamna:
noć sjaji kao dan
i tama kao svjetlost.

Jer ti si moje stvorio bubrege,
satkao me u krilu majčinu.
Hvala ti što sam stvoren tako čudesno,
što su djela tvoja predivna.
Dušu moju do dna si poznavao,
kosti moje ne bjehu ti sakrite
dok nastajah u tajnosti,
otkan u dubini zemlje.

Oči tvoje već tada gledahu djela moja,
sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj:
dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.
Kako su mi, Bože, naumi tvoji nedokučivi,
kako li je neprocjenjiv zbroj njihov.

Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj,
iskušaj me i upoznaj misli moje:
pogledaj, ne idem li putem pogubnim
i povedi me putem vječnim!

,

(,)

Pogledaj na nas milena Mati


Zato se mi obraćamo k Njoj, svim srcem i svom dušom vapeći: »Pogledaj na nas milena Mati, svrni k sirotam pogled svoj zlatni!« Pogledaj na dječicu hrvatsku da ih nikada ne ofuri mraz grijeha i opačine! Pogledaj na hrvatske mladiće i djevojke, da ostanu vazda čisti i pobožni! Pogledaj na hrvatske muževe i žene, da čuvaju neokaljanu bračnu vjernost i čuvaju se odurnih opačina koje skvrne svetost bračnoga života! Pogledaj na hrvatske starce i starice, da im milostivi Bog po Tvom zagovoru olakša jade starosti, oprosti grijehe i pripremi sretnu vječnost!

Mi pak sa svoje strane obećajemo svi, da ćemo Ti ostati vjerni i iskreni štovatelji! Vjerni dok budu žuborili potočići naši, šumile rijeke naše, dok se bude pjenilo sinje more naše. Vjerni dok se budu zelenile livade naše, dok se budu zlatile njive naše, dok se budu sjenile tamne šume naše, dok bude mirisalo cvijeće domovine naše!

Završujemo s pjesnikom našim moleći Te iz dubine srca:
Dobra nam navek ostani,
isprosi nam pri Sinu,
da od svakog zla obrani
nas i domovinu. Amen!

,

(,)
MOLITVA ZA DUHOVNA ZVANJA SV. IVANA PAVLA II.

Duše vječne ljubavi,
koji proizlaziš od Oca i Sina,
zahvaljujemo Ti za sva zvanja
apostola i svetih koji su oplodili Crkvu.
Nastavi, molimo Te, to svoje djelo.
Sjeti se kako si, na Duhove, sišao na apostole
sjedinjene u molitvi s Marijom, Isusovom majkom,
i pogledaj na svoju Crkvu
kojoj su osobito danas potrebni sveti svećenici,
vjerni i istinski svjedoci Tvoje milosti:
kojoj su potrebni redovnici i redovnice,
da pokažu radost onoga koji živi samo za Oca,
koji vrši poslanje i Kristovo prikazanje,
koji djelatnom ljubavlju gradi novi svijet.
Duše Sveti, trajni izvore radosti i mira,
Ti si koji otvaraš srce
i pamet božanskom pozivu;
Ti si koji činiš djelotvornim
svaki poticaj na dobro, istinu, djelatnu ljubav.
Tvoji neizrecivi jecaji
uzdižu se k Ocu iz srca Crkve,
koja trpi i bori se za Evanđelje.
Otvori srca i pameti mladićima i djevojkama,
da novi procvat svetih zvanja
pokaže vjernost Tvoje ljubavi,
i svima koji mogu upoznati Krista,
pravo svjetlo koje je došlo na svijet
ponuditi svakom ljudskom biću
sigurnu nadu vječnoga života. Amen.

,

(,)

Molitva za duhovna zvanja


Gospodine Isuse Kriste: Ti si rekao “Žetva je velika a radnika malo'. Molite dakle Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Mi se odazivamo tvome pozivu i molimo te: daj našoj Crkvi dovoljan broj svetih svećenika, redovnika i redovnica. Probudi Gospodine u našim obiteljima nesebičnu ljubav za životom, da naši roditelji s radošću primaju djecu koja će biti spremna staviti se u službu Crkvi i narodu.

Pomozi našim mladima da shvate veličinu tvoje ljubavi te hrabro prihvate svećeničko ili redovničko zvanje koje im ti nudiš. Marijo, Majko Crkve, u velikoj potrebi duhovnih zvanja, zagovaraj nas kod svog sina Isusa Krista, našeg velikog svećenika. Amen.

,

(,)

Živiš samo jedan dan: danas!

 
U jednome malom selu, u dalekome kutku zemlje, živio neki stari, mudar čovjek.
Bilo mu devedeset godina, a izgledao je zadovoljan i sretan.
Onda mu netko reče: “Proživio si lijepe godine, dugi vijek.”
Starac povuče dim iz svoje lule i odgovori: “Živiš samo jedan dan.”
To ga je naučio život.
Živiš samo jedan dan: danas!
Da bi istinski živio, moraš živjeti danas.
Život je kratak i prolazi brzo. Ako danas ne živiš, izgubio si dan. Ne zamračuj si dušu strahom i brigama sutrašnjice. Ne opterećuj srce jučerašnjom bijedom. Živi, danas!
Misli spokojno na ono dobro od jučer; sanjaj i lijepe stvari koje bi moglo donijeti sutra. Ali nemoj se gubiti u onome “jučer” ili “sutra”.
Živi danas!

,

(Phil Bosmans,)

„Šutnja je mač u duhovnoj borbi. Pričljive duše nikad neće dospjeti do svetosti. Taj mač šutnje sve odsijeca što se nastoji objesiti o dušu. Mi smo naviknuti reagirati na jezik i misliti da uvijek moramo odmah odgovoriti, a ne pazeći na to je li Božja volja govoriti. Šutljiva duša je jaka. Sve protivštine neće joj naškoditi kad ustraje u šutnji. Šutljiva duša je sposobna najtješnje se sjediniti s Bogom. Ona živi gotovo stalno pod nadahnućem Duha Svetog. U šutljivoj duši Bog djeluje bez smetnji.“

Sveta Faustina Kowalska


 

OSAM PLODOVA TIŠINE

 

Tišina je dragocjena. U njoj ćeš naći Boga!

Stvori si otok tišine! U buci je teško pronaći Boga!

Tišina i šutnja donose red u dušu.

Budi hrabar ponovo započeti! Šutnja je moć jasnoće.

Traži tišinu! Istina je naporna, ali je spasonosna. Potrudi se da ju spoznaš u tišini!

Bog te čeka u tišini. Tamo ćeš čuti njegov glas!

Privikni se na tišinu ušiju i jezika! Tada ćeš naći Boga.

U tišini srca govori Bog. Slijedi njegovu riječ!

 

Herbert Madinger

,

(,)

Sinovi Sv. Franje Asiškog uvijek su gajili snažnu povezanost s molitvom Puta križa s obzirom da bilježe stalnu prisutnost u Svetoj zemlji još od 14. stoljeća. Ovdje je njihova kratka verzija ove pobožnosti.

Prva postaja: Isus osuđen na smrt

O, Isuse! Tako krotak i strpljiv, pouči me da ne sudim.

Druga postaja: Isus prima na se križ

Moj Isuse, ovaj bi križ trebao biti moj, a ne Tvoj; moji su Te grijesi razapeli.

Treća postaja: Isus pada prvi put pod križem

O Isuse! Ovim prvim padom, nikad mi ne dopusti da padnem u smrtni grijeh.

Četvrta postaja: Isus susreće svoju svetu Majku

O Isuse! Neka me ljudske veze, koliko god bile drage, ne spriječe da slijedim put križa.

Peta postaja: Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

Šimun Ti je bez svoje volje pomogao; daj mi da ja strpljivo podnosim sve za Tebe.

Šesta postaja: Veronika pruža Isusu rubac

O Isuse! Ti si utisnuo Svoj sveti lik u Veronikin rubac; utisni ga također i u moje srce.

Sedma postaja: Isus pada drugi put pod križem

Svojim drugim padom, očuvaj me, dragi Gospodine, od ponovnog vraćanja grijehu.

Osma postaja: Isus susreće jeruzalemske žene

Moja najveće utjeha bila bi čuti Tvoje riječi: "Oprošteni su ti mnogi grijesi jer si mnogo ljubio!"

Deveta postaja: Isus pada treći put pod križem

O Isuse! Kada se približi kraj životnoga putovanja, budi Ti moja snaga i ustrajnost.

Deseta postaja: Isusa svlače

Moja je duša ostala bez plašta nevinosti; odjeni me, dragi Isuse, odijelom pokore i pokajanja.

Jedanaesta postaja: Isusa pribijaju na križ

Ti si oprostio svojim neprijateljima; moj Bože, pouči me da oprostim uvrjede i zaboravim ih.

Dvanaesta postaja: Isus umire na križu

Ti umireš, moj Isuse, ali Tvoje sveto Srce još uvijek kuca ljubavlju za Tvoju grješnu djecu.

Trinaesta postaja: Isusa skidaju s križa

Primi me u svoje naručje, o prežalosna Majko; i obdari me savršenim pokajanjem za moje grijehe.

Četrnaesta postaja: Isusa polažu u grob

Kada te primim u svetoj pričesti primim u svoje srce, o Isuse, učini ga prikladnim mjestom za svoje sveto Tijelo. Amen

"Isuse, Marijo, volim vas, spasite duše!"

,

(Kratki Put križa (za svaki dan),)

Sv. Josip – uzor šutnje i sabranosti

Bog je htio da glava njegove Obitelji bude tih, šutljiv, povučen, miran, jednostavan i ponizan čovjek. Kada čovjek šuti, tada Bog govori; kada čovjek govori onda Bog šuti. Sveti Josip, tih i šutljiv, ponizno i mudro osluškuje Božji glas, Božji govor. Kada je njegova zaručnica zanijela po Duhu Svetom, on šuti, a Bog govori: „Josipe, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju.“ Kada ne nalazi u Betlehemu prenoćišta, ne viče, ne galami, ne grdi, nego šuti i traži rješenje pa bilo ono i štala. Kada Herod želi ubiti Isusa, sluša Božju uputu i bez pogovora bježi s Marijom i djetetom u Egipat. Kada dječak Isus ostaje u Hramu, tiho odlazi da ga nađe i, našavši ga, šuti. Njegova šutnja je njegov najsnažniji govor.

Šutnja je odlika čovjeka koji je srcem i pameću bogat. Čovjek  plemenit, čestit, uravnotežen i razuman zna i može šutjeti. Bog baš takva čovjeka postavlja ocem svete Obitelji. Za to se rado utječemo svojim molitvama sv. Josipu:

Sveti Josipe, glavaru Svete nazaretske obitelji i čuvaru Crkve Božje! Tebi se kroz stoljeća Crkva u Hrvata utjecala kao svom zaštitniku i tvom je zagovoru preporučivala svoje obitelji i cijeli narod.

Brižni poočime Spasitelja svijeta i prečisti zaručniče Svete Djevice, povjeravamo ti sve obitelji hrvatskoga naroda, da zajedničkom dnevnom molitvom, nedjeljnom euharistijom i poslušnošću volji Božjoj, ispune svoje poslanje i budu blagoslovljene ljubavlju, slogom, mirom i novim životima.

U ovim teškim vremenima, izmoli našem narodu i svim narodima zemlje mir u pravednosti i ljubavi. Zagovaraj nas pred Presvetim Trojstvom da ostanemo vjerni Isusu Kristu i Katoličkoj Crkvi, prolazeći zemljom čineći dobro. Amen.

,

(Molitva svetom Josipu za hrvatski narod kardinala Franje Kuharića,)

O Božjem čovjeku

Kad se planine gledaju iz daljine ne vidi se sve bogatstvo njihove ljepote. Ali kad se uđe u njih onda se vidi sva različitost vidika očituju se vrhunci, vide se doline, i otkriva se bogatstvo planinskih vijenaca. Slično se događa i s Božjim čovjekom. Ako ga gledamo iz daljine bilo, vremenske, bilo prostorne, ne doživljavamo bogatstvo njegove duše. Ali kad se uđe u otajstvo duše, otkriva se bogatstvo milosti.

Da bi se dogodio dolazak Božji u biće čovjeka, potrebno je da se u čovjeku dogodi ljubav, ljubav Božje Riječi. Potrebno je da čovjek uskladi svoju volju s voljom Božjom, da shvati istinu Božju i istinu o čovjeku, da shvati kako svoj smisao ima samo u Bogu; a da bi došao do te spoznaje mora se u njemu dogoditi obraćenje.

Nema nikakve materijalne vrijednosti s kojom bi se mogla izjednačiti vrijednost ljudske osobe. U ljudskoj se osobi odražava tajna samoga Boga, koji je osobno biće i koji je ujedno zajedništvo triju božanskih Osoba u neiscrpivom i nedokučivom životu Presvetoga Trojstva.

Kršćanin zna za Put, Istinu i Život (usp. Iv 14,6), a to je Bogočovjek Isus Krist, Otkupitelj čovjeka. Kršćanin zna za lijek, a to je jakost Duha Svetoga; to je Božja riječ, to su sakramenti. Kršćanin zna za izlaz iz tunela zla, a to je pomirenje i opraštanje, to je ljubav prema Bogu i ljudima.

,

(Mudre misli kardinala Franje Kuharića,)

Radost darivanja

Pavao u Poslanici Korinćanima potiče nas na radost darivanja:

Ta eno: tko sije oskudno, oskudno će i žeti; a tko sije obilato, obilato će i žeti. Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja. A Bog vas može obilato obdariti svakovrsnim darom da u svemu svagda imate svega dovoljno za se i izobilno za svako dobro djelo - kao što je pisano: Rasipno dijeli, daje sirotinji, pravednost njegova ostaje dovijeka. A onaj koji pribavlja sjeme sijaču i kruh za jelo pribavit će i umnožiti sjeme vaše i povećati plodove pravednosti vaše. 2 Kor 9,6-10


Promijenite svoja srca…
Nema obraćenja bez promjene srca.
Promjena mjesta nije rješenje.
Promjena posla također nije rješenje.
Rješenje je u promjeni srca.
a kako ga možemo promijeniti?
Moleći!


Majka Terezija

,

(,)

Molitva Jubileja 2025.

Oče, koji si na nebesima, daj da vjera koju si nam darovao u svome Sinu Isusu Kristu, našemu bratu, i plamen ljubavi, izlivene u naša srca po Duhu Svetom, obnove u nama blaženu nadu u dolazak tvoga Kraljevstva.

Učini da nas tvoja milost preobrazi da budemo brižni njegovatelji evanđeoskoga sjemena koje će čovječanstvu i svemu stvorenomu podariti rast, dok puni pouzdanja iščekujemo novo nebo i novu zemlju i da se, nakon pobjede nad silama zla, zauvijek očituje tvoja slava.

Udijeli, molimo, da milost Jubileja živi u nama, hodočasnicima nade, čežnju za nebeskim dobrima, te na cijeli svijet izlije radost i mir našega Otkupitelja. Tebi, vječno blagoslovljeni Bože, slava i hvala u sve vijeke vjekova. Amen

,

(,)

Deset savjeta sv. Padre Pija za dobru korizmu

U korizmi si posvješćujemo kao se u našem zemaljskom životu neprestano vodi duhovni boj. U tom boju mogu nam pomoći poticaji Padre Pija koji nas podsjeća na ono što je uistinu bitno:

 1. Sotona je ričući lav koji traži koga da proždre i to moramo stalno imati na umu.Uvijek imajmo pred očima činjenicu da smo ovdje na zemlji mi na bojnom polju i da ćemo u raju primiti krunu pobjednika; ovo je mjesto testiranja i nagradu ćemo dobiti gore. Sada smo u izgnanstvu, a naša istinska domovina je raj kojem neprestano trebamo težiti.
 2. Krunica je najbolje oružje za bitku. Čvrsto se držite krunice. Budite vrlo zahvalni Gospi jer nam je ona dala Isusa. Volite Gospu i učinite je voljenom; uvijek molite krunicu i molite je što češće.
 3. Poniznost i čistoća su moćna oružja za bitku.  Poniznost i čistoća su krila koja nas nose k Bogu i čine nas gotovo božanskima.
 4. Ne očekujte brzi uspjeh.Duhovni život je dugo putovanje. To je cjeloživotni projekt. Idite dan po dan i korak po korak. Ako posrnete i padnete, odmah ustanite i nastavite dalje. Nikad ne odustajte.
 5. Vaša sreća nije sve na svijetu.Sreća i uspjeh prema standardima svijeta su potpuno u suprotnosti od duhovnog napretka. Stalno gledajte u Njega dok vas vodi do rajske zemlje.
 6. Isključite ekrane u vrijeme korizme. Pročitajte neke dobre knjige. Nahranite dušu. Duhovno vam je štivo neophodno kao i zrak koji dišete.
 7. Budite pozorni na svetoj misi. Misa je prag raja i jedna potpuna, savršena žrtva koja dolazi u sadašnji trenutak i donosi nam blagoslov.  Obnovite svoju vjeru odlazeći na svetu misu. Koncentrirajte se na misterij koji se odvija pred vašim očima. U mislima otiđite na Kalvariju i meditirajte o Žrtvi kojom je Isus platio cijenu vašega otkupljenja.
 8. Korizmena disciplinapomoći će vam da pročistite svoju ljubav prema stvorenim stvarima i naučite ispravno voljeti stvari koje su vječne. Činite male žrtve. Onaj koji se veže za zemlju ostaje privezan za nju. Uvijek mislimo na raj.
 9. Ne budite obeshrabreni.Vi mislite da vi radite dobro, ali zapravo to Bog radi unutar vas. Kad to shvatite, još ćete više željeti surađivati s Božjom voljom i to će vas još brže odvesti na pravi put. Ponizimo se i priznajmo sebi da bismo bez Božje zaštite bili ranjivi i podložni grijesima. Zbog toga moramo živjeti u Bogu, ustrajati u onome što radimo i služimo mu bez obzira na posljedice.
 10. Budite potpuno predani Bogu i On vas neće iznevjeriti. Pokušajmo služiti Gospodinu svim svojim srcem i voljom. On će nam uvijek dati više nego što zaslužujemo.

,

(,)

Svemogući i vječno živi Bože, Oče siromaha, snago bolesnika, nado umirućih! Hvala ti za dar ljudskog života, a osobito za obećanje vječnog života. Mi znamo da si uvijek blizu svima koji su slomljena srca, svim siromasima, slabima i bolesnima. Bože koji si pun nježnosti i sućuti, primi molitve koje ti upravljamo za svoju bolesnu braću i sestre. Umnoži im vjeru i pouzdanje u tebe. Ojačaj ih svojom ljubaznom nazočnošću i ozdravi ih, ako ti je milo, te daj njihovim tjelesima i dušama obnovljenu snagu.

Ljubazni Oče, blagoslovi umiruće, blagoslovi sve koji će se uskoro s tobom susresti licem u lice. Mi vjerujemo da si od smrti učinio vrata vječnog života. Čuvaj našu umiruću braću i sestre u svojoj ljubavi i vodi ih sigurnom rukom u domovinu vječnog života s tobom. Bože, izvore svake jakosti, pogledaj i štiti sve one koji se posvećuju bolesnicima i umirućima.

Daj im duh hrabrosti i nježnosti. Podrži ih u njihovim naporima da donesu okrepu i ozdravljenje. Daj da sve više i više budu znak tvoje preobrazujuće ljubavi. Daj da svi uvide da si ti ljubazni Otac, Bog milosrđa i sućuti. Amen.

Molitva za bolesne i umiruće,

(sv. Ivana Pavla II.,)

Samo Bog je vječan!
To je, braćo,  naša utjeha i naša snaga, kad gledamo pred sobom toliki niz protivnika Božjih, što otvorenih, što sakrivenih. Oni će proći, a Ti ostaješ!

I kad bi se dogodilo da val opće mržnje, prelije i čitavu Evropu, nećemo ni časak klonuti, jer mi znamo, Gospode: Oni će proći, a Ti ostaješ!

I kad bi se dogodilo, da val moralne razvratnosti što ju sije bezbožna štampa, prelije čitavu Evropu i svijet, mi nećemo klonuti duhom, jer znamo, Gospode: Oni će proći, a Ti ostaješ!

I kad bi se dogodilo da zdvojnost što ju siju neprijatelji Tvoji širom svijeta, još više raširi crna svoja krila nad ovim izmučenim narodom, mi nećemo klonuti duhom, jer znamo, Gospode: Oni će proći, a Ti ostaješ!

Neka se prelije more na nas, neka se sruše bregovi, neka potamni ako hoće i sunce nad nama, naša vjera u tebe, Gospode, i u pobjedu Tvojih načela, ostaje nepokolebljiva, jer Oni će proći, a Ti ostaješ!

Zato i mi braćo,
ohrabrimo se i radimo muževno po zakonu Božjem i za Boga,
jer ćemo po njem biti i proslavljeni u vječnosti!

Ta, samo je Bog vječan! Njemu jedinome slava i čast u vijeke vjekova. Amen!
(prema Propovijedi bl. Alojzija u Katedrali na Staru godinu 1935.)
 

“Samo Ti ostaješ, Gospodine!”,

(,)

Gospodine Isuse, po Tebi je stvoren i posvećen svijet: molimo Te, obnovi u cijeloj Crkvi vjeru i zanos svojih učenika.

Pomozi nam da u današnjem svijetu stvaramo plodno ozračje za dijalog s Tobom - vječnim Učiteljem života i istinske sreće.

Oslobodi nas površnosti i tvrdoće srca, da većom jasnoćom zasine ljubav i životno predanje onih koje si posebnim pozivom izabrao za rast Crkve i posvećenje svijeta.

Blagoslovi mladiće i djevojke, koji u krilu naših obitelji i naših zajednica iskreno i radosno prihvaćaju Tvoj dar svećeničkoga i redovničkog poziva.

Sve nas otvaraj poticajima svoga Duha, da zajedništvom i bogatstvom službi objavljujemo spasenje i vječnu ljubav dobroga Nebeskog Oca. Amen.

Molitva za Dan posvećenog života,

(,)
Sveti Franjo Saleški (1567 – 1622), biskup i crkveni naučitelj, te jedan je od najpoznatijih učitelja duhovnog života i omiljeni duhovni pisac. Bio je uspješan propovjednik. Poznat i po svojim teološkim spisima, osobito o temama duhovnog vodstva i duhovne formacije. Najvažnije djelo mu je “Filotea” ili “Uvod u pobožni život“.

Molitva Majci Božjoj Svetog Franje Saleškog

Spomeni se i sjeti preblaga Djevice da si ti moja Majka, a ja da sam tvoj sin; da si ti moćna, a ja da sam jako siromašan, plašljiv i slab. Molim te preblaga Majko da me vodiš na svim mojim putovima i u svim mojim djelima. Ne reci mi, divna Majko, da ti ne možeš pomoći, budući da ti je tvoj ljubljeni Sin dao svaku moć na nebu i na zemlji. Ne reci mi da nisi dužna da to učiniš, jer si Majka svih ljudi, a osobito moja Mama. Kad ti ne bi mogla, ispričavao bih te govoreći: istina je da je moja Mama i da me ljubi kao svoga sina, ali nema sredstava niti mogućnosti da mi pomogne. Kad ti ne bi bila moja Mama, imao bih strpljivosti i rekao bih: ima sve mogućnosti da mi pomogne, ali jao, nije moja majka i stoga me ne ljubi. No naprotiv ne, o preblaga Djevice, ti si moja Mama i k tome si jako moćna: kako bih te mogao ispričati kad mi ne bi pomogla i pružila svoju pomoć? Vidiš dobro, o Mama, da si primorana poslušati sve moje molbe. Poradi časti i slave svoga Isusa, primi me kao svoje dijete, a da ne gledaš na moju bijedu i grijehe. Oslobodi moju dušu i moje tijelo od svakog zla i daj mi sve kreposti, nadasve poniznost. Obdari me svim darovima, svim dobrima i svim milostima koje se mile Presvetom Trojstvu, Ocu, Sinu i Duhu Svetomu. Amen. 

Sveti Franjo Saleški,

(,)
Gospodine Isuse Kriste, ti si molio da svi budu jedno. Molimo te za jedinstvo kršćana po tvojoj volji i tvojim putovima. Neka nam tvoj Duh podari, da osjećamo bol zbog podjele, prepoznamo svoju krivnju i nadamo se protiv svake nade.« Osvježeni vodom života, pođimo svatko u svoju sredinu ljubeći Boga nadasve i bližnjega kao samoga sebe, ujedinjeni u Kristu i oživljeni Duhom Svetim. Svojim milosrđem i ljubavlju neka nas blagoslovi svemogući Bog, Otac, Sin i Duh Sveti.

Isuse Kriste,
Gospodine i Spasitelju naš,
Ti si obećao
ostati s nama zauvijek.
Ti pozivaš sve kršćane k sebi
da budu dionici Tvoga Tijela i Krvi.
Ali naš grijeh nas je podijelio
te više ne možemo sudjelovati
u Tvojoj Svetoj Euharistiji zajedno.
Priznajemo ovaj svoj grijeh
i molimo Te,
oprosti nam i pomozi nam
da služimo putevima pomirenja,
u skladu s Tvojom voljom.
Zapali naša srca ognjem Duha Svetoga.
Daj nam Duha mudrosti i vjere,
odvažnosti i strpljivosti,
poniznosti i čvrstoće,
ljubavi i kajanja,
po zagovoru
Presvete Bogorodice
i svih svetih.
Amen.

,

(,)

Molitva Gospi Brze Pomoći

O Marijo, majko Božja, Ti koja znaš za jade i nevolje ovoga svijeta,

bdij bez prestanka nad nama i nad cijelom Crkvom svoga Sina

i budi nam uvijek našom Gospom Brze pomoći.

Pohiti, da nam pomogneš u svim našim potrebama, posebno …,

budi nam utočištem za ovog prolaznog života i isprosi nam život vječni, po zaslugama Isusa, svoga Sina, Gospodina i Otkupitelja našega. Amen.Molitva mladih

Bezgrešna Djevice, Majko Brze pomoći, molimo Te, pomozi nam da sačuvamo neokaljanu mladost.

Izmoli nam živu vjeru i nepokolebivo ufanje, nauči nas pravoj i svetoj ljubavi prema Bogu i braći ljudima.

Vodi nas i brani da se što dostojnije spremimo za onu životnu zadaću, koju je Presveto Trojstvo namijenilo svakome od nas.

Tebi, o Prečista, prikazujemo svoje radosti i tjeskobe, svoje borbe i poraze, svoje pobjede, želje i nadanja.

Primi ih, posveti i prikaži svome Sinu, Spasitelju našemu, za čitav svijet, napose za sve one, koji kao i mi žele sačuvati čistu i svetu mladost. Amen.

,

(,)
Molitva zagovora Svete obitelji za našu obitelj

Bože, od kojega dolazi svako očinstvo na nebu i na zemlji, Oče koji si Ljubav i Život, neka svaka obitelj na zemlji posredstvom Tvoga Sina Isusa Krista, “rođena od žene”, i posredstvom Duha Svetoga, izvora Božje ljubavi, postane istinsko svetište života i ljubavi za nove naraštaje koji se uvijek obnavljaju.

Neka Tvoja milost vodi misli i djela supruga prema dobru njihovih obitelji i svih obitelji svijeta. Neka mladi naraštaji nađu u obiteljima oslonac za razvoj svoje osobnosti i rast u ljubavi i istini. Neka se ljubav ojačana milošću sakramenta braka pokaže jačom od svake slabosti i krize kroz koje ponekad prolaze naše obitelji.

Bože, molimo Te, po zagovoru Svete obitelji iz Nazareta, da Crkva u svim narodima na zemlji može plodno vršiti svoje poslanje u obiteljima i po obiteljima. Ti si Život, Istina i Ljubav u zajedništvu sa Sinom i Duhom Svetim. Amen.

(sv. Ivan Pavao II.),

(,)

Predragi, radujmo se, jer nam se danas rodio naš Spasitelj. I ne smijemo biti žalosni danas kad slavimo rođendan Života. Gospodin je uništio strah od smrti i obradovao nas obećanjem da će nam dati vječni život.

I nek se nitko ne odvaja od ove radosti. Svi imamo jedan jedini razlog općeg veselja: naš je Gospodin uništio grijeh i smrt i kao da nikoga nije našao bez grijeha, tako da je došao  da nas sve spasi. Nek se raduje pravednik, jer se približuje pobjedi. Nek se veseli i grešnik, jer je pozvan na oproštenje. Nek kliče od radosti i nekršteni jer je pozvan na život.

Leon Veliki, papa,

(,)
3. NEDJELJA DOŠAŠĆA Ivan je ukazivao na znakove. I mi danas ih moramo prepoznati. Krist živi po znakovima. Šalje nam ih svaki dan preko ljudi, prirode, radosti i tragedije… Vidimo li ih? Gospode, otvori mi oči da vidim te

be u svemu stvorenom!  

Ponedjeljak Zamisli se malo nad biblijskim imenima. Svaki život, svako ime je dio Božanskog plana. Ako danas pogledate imena na popisu vaših božićnih čestitki, nije li to isto. Svi ljudi koji su dio Vašeg života. Pomoli se danas za one koje ti je Bog poslao. Bože, mudri, Bože jaki, hvala ti!  

Utorak Danas sjedi uz božićnu štalicu. Josipu je Bog govorio preko sna. On ga je prepoznao. Pomoli se danas za vođe našeg naroda. Sve koji odlučuju o njegovoj sudbini. Da, za njih se pomoli. Bože, vodi nas, čuvaj nas kao narod, kao one koji te vole.  

strong>Srijeda Razmišljaj o Zakariji. Siromašan čovjek. Bog konačno uslišava njegovu molitvu. A on ne može vjerovati. Kada Bog uđe u naš život, zaista događaju se čudne stvari u običnim događajima. Koja je to tvoja životna priča? Sjećaš li se kad te ono Gospod izbavio, poštedio… sačuvao u prometu, poslu… Da, zaista sjećaš li se još uvijek? Gospode, sačuvaj nam sjećanja!  

Četvrtak Pogledaj danas jednu Marijinu sliku. Kakva divna žena. Rekla je Bogu da. Prijatelju, samo se Bogu govori da. Zlu nikada. Grijehu nikada. Samo Bogu pripadaš. Njemu kaži da, uvijek. Gospodine, poput Marije daj nam milosti da ti kažemo DA!  

Petak Danas u ovaj petak nazovite nekoga tko je sam ili nekoga pohodite. Budite darežljivi sa svojim vremenom. Ne mojte bitni sitničavi. Dajte vrijeme onima za koje inače nemate vremena. Bože, daj da ljubimo one koje nitko ne ljubi!  

Subota Učinite danas nešto za zajednicu, župu, za vašu širu obitelj, ponudite vrijeme, pohodite nekoga. Danas nemojte biti sebični u ljubavi, u vremenu… u srcu. Sebičnost ne donosi ništa dobra. Kralju naroda, daj nam svoj mir.  

4. NEDJELJA DOŠAŠĆA Nedjelja je danas. Zašto je nedjelja poseban dan. Što je nedjelja tebi? Ovu nedjelju pred Božić ostani doma. Budi samo s onima koje voliš. Nemoj žuriti nigdje! Ljubav ne trpi odgode! Gospode, uči nas poniznosti, kako biti veliki u jednostavnosti.

Mala zrnca mudrosti u III. tjednu došašća,

(,)
10. prosinca

Ništa ne opterećuje toliko koliko ne moći ispuniti svoje želje: za imanjem, vlašću, čašću. Pogledaj u malog Isusa i  zaželi što ti je potrebno. Nije bogat onaj koji puno ima, nego onaj koji je s onim što ima zadovoljan. Biti dobar čovjek, kapital je od kojega će i drugi živjeti. Bog je u Isusu ostavio nebo da bi dijelio s nama sve teškoće života, bolesti, smrti. Križ mu je procvjetao, a s njime će i naš.

11. prosinca

U tvom mjestu, među tvojom rodbinom ima onih koji su osamljeni. Kad si ih pozvao, posjetio? Nisi valjda među onima koji su svoje pokopali za života, jer ih ne trebaju. Vijenci, cvijeće na pogrebu, zakašnjela je ljubav. Upali im svjetlo dobrotom da osjete da su voljeni od Boga i tebe.

12. prosinca

Kad ste svome mužu, ženi, svojoj majci, djeci kazali: Volim te!? Pažnju se pažnjom uzvraća. Bog je ljubav u tebi i u meni. Vrijeme došašća je vrijeme nježnosti, vraćanje u djetinjstvo Isusovo i naše. Ako te ljudi zaborave, Bog nikad neće.

13. prosinca

I danas  tvoja vjera treba postati vidljivom i dohvatljivom u dobru djelu, srdačnosti i dobroti, u razumijevanju za druge, u praštanju… Vjera je dar koji se dijeli. Božić je prilika da postaneš propovjednik Radosne vijesti. Ono što dadeš, to i očekuj od Boga i onih koji s tobom žive.

14. prosinca

Kakav je svijet u kojem živiš? Što sve zamjeraš onima na vlasti, svojima? Jesi li svjestan, svjesna, da svijet, društvo, crkvena zajednica, župa, moraju po tebi postati bolji. Lijepe nas pjesme u došašću oduševljavaju porukom, dragim i toplim ritmom koji miriše na slamu, djetinjstvo, mlijeko majčino. Božić će doći svima mir noseći. Neka među svima sve opet bude dobro, srušeni mostovi ljubavi iznova sagrađeni.

15. prosinca

Svjetlo, mir i radost ne vise kao kuglice na božićnom drvcu. Želim ti ovih dana mnogo svjetla u srcu. Okiti se dobrotom i vjerom. Neka vaša svijetlost svijetli pred ljudima da vide vaša dobra djela i da slave Oca na nebesima… Tako piše Sveto pismo. Držimo u mračnom vremenu bezboštva vjeru kao svijetiljku.

16. prosinca

Oslobodi se pritiska i prisile sebičnosti, briga koje ne donose mir, nego nesanicu. Potraži mir u molitvi, prijateljstvu i drugima budi prijatelj i pomoćnik. Nisu tvoje brige najveće, i drugi su u krizi. Pomozi i pomoći će ti se. Uz sve kućne poslove pjevaj, usput, lijepe i pjevne božićne pjesme. Radost  iščekivanja Božića podijeli s drugim.

17. prosinca

Svi su narodi svijeta očekivali da im Bog bude blizu. Krist rođenjem postaje jedan od nas. I hodom i suzom i svakodnevnim životom. Gdje Bog stanuje? Gdje je nebo? Ako nije u tebi, nećeš ga doživjeti, ni naći. Bog stanuje jedino u dobroti čovjeka prema čovjeku, u praštanju, u pomirenju, u uzajamnom razumijevanju, u srdačnosti i blagosti.

Mala zrnca mudrosti u II. tjednu došašća,

(,)

I. NEDJELJA DOŠAŠĆA Zaustavi život na trenutak! Barem na čas zaustavimo naše uobičajene korake! Vrijeme za sreću nije u žurbi! Gospode nauči me da i tišina ima svoju vrijednost!

Ponedjeljak Prestani druge suditi! Taj običaj govora o drugima i izricanja suda o drugima ne donosi sreću Tebi. Sigurno ne. To će Te samo uvesti u veće probleme. Gospode, oslobodi me od napasti da mislim kako imam odgovore na sva pitanja.

Utorak Odmori danas! Barem na čas zastani i divi se čudima svijeta oko sebe. Danas pronađi barem koju minutu za šetnju ili pogledaj u nebo. Vidi zvijezde. Kako je veličanstveno sve stvoreno. Gospode, uspori me kako bih mogao vidjeti što je važno.

Srijeda Ne brini! Tvoji problemi nisu ništa veći od problema drugih. Dano ti je dovoljno. Da jesi čuo? Dovoljno. Učini sve što možeš i doživjeti ćeš mir! Da mir! Kada pođeš večeras u krevet, pomoli se, zahvali za dan i počni sutra PONOVNO! U tebe se uzdam, o Gospode!

Četvrtak Ugasi televiziju. Ponekad ona radi u tovjoj kući cijeli dan. Kaži djeci da su tv reklame stvorene zato da u tebi probude pohlepu. Danas je Sv. Nikola. Ne zaboravi. On nije tražio, on je davao. U svome domu imaš barem tri stvari koje ti ne trebaju! Daj ih nekome. Gospode, oslobodi me od pohlepe.

Petak Polako. Uspori život. Krist čeka! Ako ne staneš, ne možeš ga doživjeti. Danas ga pitaj da te ozdravi od duhovne, fizičke, mentalne….bolesti. Pitaj ga. Čut će te sigurno! Kriste, oslobodi me svagdanje napasti sata i vremena, žurbe i trčanja!

Subota Uči se strpljivosti. Židovi su nestrpljivo čekali Mesiju, ali nisu znali puno o njemu. Marija je to činila strpljivo i poslušno. Ona je rekla DA, ali to DA je značilo puno godina strpljivosti i čekanja u nadi. Trebaš li ti zaista sve saznati prije vremena? Daruj mi strpljivost, o Gospode! Uči me kako čekati!

Misli za svaki dan u I. tjednu došašća,

(,)

Moje božansko Srce tako žarko ljubi sve ljude, a posebno tebe, da nije moglo više zadržati u sebi oganj svoje žarke ljubavi; ti ga moraš proširiti i objaviti ga ljudima da bi se obogatili tim dragocjenim blagom što ti ga otkrivam; taj oganj sadrži posvećujuće i spasavajuće milosti potrebne da ljude sačuvaju od ponora propasti.

Isus Margareti M. Alacoque 27. prosinca 1673.

 

Evo Srca koje je ljude toliko ljubilo, te nije ništa štedjelo sve dok se nije iscrplo i istrošilo da bi im posvjedočilo svoju ljubav. A kao zahvalnost ja od većine primam samo nezahvalnost, njihovim nepoštivanjem i svetogrđima, njihovom hladnoćom i njihovim prezirom što mi ih iskazuju u tom Sakramentu ljubavi.

Isus Margareti M. Alacoque u lipnju 1675.

 

Središte naše pobožnosti kao i glavni predmet naše ljubavi mora biti Isus u Presvetom oltarskom sakramentu. Pobožnost prema Presvetoj Euharistiji je najmoćnije i najsigurnije sredstvo za obnovu svake župe. Nikada, naime, neće u župi procvasti pravi kršćanski život, niti će u ljudima proplamsati oganj ljubavi Božje, ako se srca ljudska ne griju na vatri ljubavi Presvetog Srca, što neprestano boravi u našim svetohraništima skriven pod prilikom kruha.

Bl. Alojzije Stepinac

,

(,)

Dijeli milostinju od svoga dobra: kad dijeliš milostinju, neka ti ne bude oko stisnuto. Ne okreći lica od siromaha, pa ni Bog neće okrenuti lica od tebe. 8 Od onoga što imaš i prema tome koliko imaš dijeli milostinju: imaš li malo, daj malo, ali ne oklijevaj dati milostinju. 9 Jer dobar polog spremaš sebi za dan potrebe. 10 Udijeljena milostinja oslobađa od smrti i ne dopušta da odeš u mrak. 11 Jer milostinja je mio dar pred licem Svevišnjega. (Tob 4, 7-11)

 

Prema najnovijim statistikama, preko 840 milijuna ljudi diljem svijeta kronično je neuhranjeno. Svaki dan 26000 djece umre od gladi i bolesti koje se mogu spriječiti. Postavlja se pitanje što nam je kao kršćanima činiti?

 

Kršćani bi prema siromaštvu i gladi u svijetu trebali pokazivati suosjećanje. Isus je rekao, gledajući veliko mnoštvo: „Žao mi je naroda.“ Bio je svjestan velikih potreba ljudi. I mi kao kršćani trebamo prema potrebnima dijeliti iste osjećaje pažnje i sućutnosti: biti svjestan potreba, brinuti za ljude koji su pogođeni neimaštinom. Imati suosjećanja prema bratu u potrebi dokaz je Božje ljubavi koja je u nama. Iskazujemo svoju ljubav prema Bogu kada smo  brižni prema potrebitima.

 

Kršćani bi prema siromaštvu i gladi u svijetu trebali pokazivati svoju djelotvornu ljubav.  Prije svega za siromašne ćemo moliti, ali ćemo prema svojim mogućnostima nastojati umanjivati njihovu patnju uzrokovanu siromaštvom i glađu konkretnom pomoći. Isus je rekao: „Prodajte što god imate i dajte za milostinju! Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti.“ (Lk 12,33-34). Karitas je konkretna ljubav na djelu.

 

Kršćani svojom molitvom i konkretnim djelovanjem u siromasima i gladnima  bude nadu.  Isus je rekao učenicima: „Dajte im vi jesti.“ To je trajni zadatak Crkve. Svojom ljubavlju i brigom za siromašne mijenjamo lice zemlje. Sudjelujemo u Isusovoj ljubavi prema siromašnima i na njihova lica vraćamo osmjeh i vjeru u život.

Znamo da je Isus je rekao: „Siromaha ćete uvijek imati sa sobom“ (Mt 26,11). Dakle, imamo nebrojene mogućnosti – i goruću obvezu – služiti Gospodinu služeći drugima.

(Tob 4, 7-11),

(,)

Isus reče: "Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva.

Tada će kralj reći onima sebi zdesna: 'Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.'

Tada će mu pravednici odgovoriti: 'Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?'

 

A kralj će im odgovoriti: 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!' Mt 25,31-46

 

„Ljubav prema bližnjemu treba više cijeniti negoli sve drugo blago, jer ona je vrjednija i od našega života. Ta je ljubav navela Sina Božjega da postane čovjekom, da živi siromašan i umre na križu. Po ljubavi prema bližnjemu postaje čovjek sličan svome Bogu i Spasitelju“. sv. Vinko Paulski

Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!,

(,)

Svemogući Gospodine,

molimo te, podari svijetu mir.

Dok bijesni rat u Gazi i Izraelu,

mi ti se obraćamo i

molimo te da utišaš sukobe

i doneseš mir na zemlju.

Pošalji Gospodine,

Duha Svetoga među ljude,

neka osjete Tvoju prisutnost i mudrost,

koja vodi čovječanstvo putem mira, ljubavi i praštanja.

Neka se otvore srca i umovi svih ljudi

kako bismo mogli zajedno graditi bolju budućnost.

Gospodine, suosjećamo s djecom i nevinima

koji trpe u ovim sukobima.

Molimo te da ih zaštitiš,

da se njihova patnja umanji,

i da nađu utjehu i nadu u Tvojoj prisutnosti.

Zazivamo tvoje sveto ime Isuse

koji si put, istina i život,

i koji nas učiš ljubiti i graditi istinski mir na zemlji.

Daruj nam svoju mudrost kako bi se u međusobnoj ljubavi

gradili istinski mir, slogu i ljubav među svim ljudima.

Molitva za mir u Izraelu i Gazi,

(,)
Hoću li i ja u raj?

Hoću li, Gospode, i ja u raj?
Želim, al’ sve se bojim.
Jer tamo će biti slava i sjaj,
A ja na niskom stojim!

 
Već ako imaš gdjekoji kutić,
I to je mnogo za me.
Stisnut ću tamo se, suhi k’o prutić,
Usko je moje rame.

 
Nikomu neću praviti sjene
Bez buke bi to bilo.
Gospode, ne zaboravi mene,
Ako to ti je milo.

 
Ako Ti nije milo prisuće
Takova odrpanca,
Pusti, da bar na vratima kuće
Čekam kog Tvojeg znanca.

 
Da ga zamolim, da se za me moli.
Ako se ni to ne da,
Ja ću svejedno čekati doli,
Već i poradi reda!

 
Pa kada uđu, kojim je dato,
I mjesta biti neće:
Nebo je malo, al’ ništa zato…
Srce je Tvoje veće…

fra Bonaventura Ćuk (1903-1940.):,

(,)

Gospodine Isuse, znam da me ljubiš

i da te je ljubav prema meni navela da otrpiš

trnje, čavle i križ,

sve do Kalvarije.

 

Pomozi mi shvatiti

da je ova moja patnja-

moj križ,

ovaj moj teret – moja Kalvarija.

 

Neka mi tvoja ljubav podari mir;

vodi me sve dok ne shvatim

da je u svakom križu skrivena

tvoja milost.

 

S tvojom svetom pomoći

radosno prihvaćam ovu patnju,

a sva svakodnevna događanja

sredstvo su mi kojim izražavam svoju ljubav,

način da ti kažem „hvala“.

Žudim za mirom,

(,)
Dat ću im sve milosti koje su im potrebne u njihovu staležu. Unijet ću mir u njihove obitelji. Tješit ću ih u svim njihovim patnjama. Bit ću im sigurno utočište za života, a osobito na času smrti. Izlit ću obilje blagoslova na sve njihove pothvate. Grešnici će naći u mome Srcu izvor i beskrajno more milosrđa. Mlake će duše postati revne. Revne će se duše uzdići do velike savršenosti. Blagoslovit ću i kuće gdje bude izložena i čašćena slika moga Presvetog Srca. Svećenicima ću dati dar da dotaknu i najtvrdokornija srca. Imena onih koji budu širili ovu pobožnost bit će upisana u mome Srcu i neće se nikada izbrisati. Svima koji se budu pričestili na prvi petak tijekom devet mjeseci uzastopce obećavam milost pokore na samrti: oni neće umrijeti u mojoj nemilosti ni bez sakramenata. Moje će im Srce biti sigurno utočište u posljednjemu času.

,

(Isusova obećanja Mariji Margareti Alacoque onima koji budu štovali Njegovo Presveto Srce ,)

“Smatram da je važno započeti s velikom odlučnošću, jer kad osjetite želju da sasvim sami razgovarate s Bogom i kad uspostavite distance između vas i izvanjskih stvari, tada se ne trebate više ničega bojati. Radujte se zbog toga i imajte povjerenja u Boga. No, željela bih vas zamoliti da se ne zadovoljite samo željom koju osjećate. Put molitve je – kako ga ja razumijem – dinamičan put, a to znači da ne smijemo zastati nego uvijek koračati naprijed”.

”Tko je na početku neka zamisli kako na tlu obraslom korovom počinje uređivati vrt u kojem se Gospodin treba ugodno osjećati. Gospodin sam čupa iz zemlje korov i sadi dobre biljke. Pošto On u nama već toliko čini i toliko toga dovodi u red, naša se zadaća sastoji u tome da te biljke zalijevamo da ne uvenu, već raskošno cvatu. Tada će Gospodin često posjećivati vrt i veseliti mu se.”

”Istinska molitva djeluje na svakodnevni život. I što je molitva iskrenija to su veći i njezini pozitivni učinci.”

”Ako biste vjerovali da je Vaša molitva još jako malena i slaba, ne zaboravite da je ona poput iskre koju užiže Gospodin. Sve ako je ta iskra i sasvim malena, ona može rasplamsati veliku vatru. Ne gasite je! Sjetite se da je to znak da Vas je Bog odabrao za veće stvari. Ne smijete zaboraviti, druženje s Bogom mi ne možemo prisilno izboriti svojom snagom, niti razumom niti argumentima. Ono što time napravimo jesu – slikovito govoreći – divovske cjepanice. No, to je nerazborito jer ćemo takvim komadima ugušiti onu malenu iskru, tj. našu molitvu. Ne mučite, dakle, svoj razum. Bolje je pustiti srce da govori. Argumenti su nalik velikim cjepanicama, a ono što izgovara srce je kao malo slame. “

“Ta već znate daje Bog posvuda. Jasno je, dakle, da tamo gdje je kralj kažu da je i njegova pratnja; konačno, da je nebo tamo gdje je Bog. Bez dvojbe možete vjerovati da je slava tamo gdje je Njegovo Veličanstvo. Mislite li da je malo važno za rastresenu dušu spoznati ovu istinu i uvidjeti da joj nije potrebno ići na nebo zato da razgovara sa svojim Vječnim Ocem ili pak da joj je potrebno govoriti glasno? Koliko god nečujno duša govorila , tako je blizu da će nas čuti. A ni krila joj nisu potrebna zato da ga ide tražiti već treba samo povući se u samoću i gledati Ga u sebi i ne iznenaditi se tako dobrom gostu, nego s velikom poniznošću razgovarati s Njime kao s ocem, moliti Ga kao oca, iznositi Mu svoje nevolje, tražiti od Njega pomoć za njih, shvaćajući da nije dostojna biti Njegova kći. “

,

(Misli svete Terezije Avilske o molitvi,)

Sve što je činila i sve što je proživljavala sveta Mala Terezija od Djeteta Isusa svjedoči o posebnoj vezi siromašnih duhom s njihovim najvećim prijateljem – Isusom. Uvijek je naglašavala važnost “obične vjere”, one koja se neće oslanjati na emocije, nego će svoju snagu crpiti iz čiste ljubavi prema Kristu i ljudima. Vjera koja ne stremi za senzacionalnošću, objavama i čudesima, nego naprotiv počiva u dubokoj zahvalnosti u najobičnijim stvarima. Ona je sama rekla: “Sve što sam činila, mora biti dohvatno malim dušama.”

Molitva za milost duhovnog djetinjstva Sveta Terezijo, svojim životom učiš nas svoj „mali put“ duhovnog djetinjstva, put savršenog pouzdanja i predanja Bogu. U ovom svijetu koji nas iskušava da budemo veliki i ostavimo uzak put Kristova Križa, ti moli za nas da naša srca postanu malena iz ljubavi prema Bogu. Vodi nas putem vjernosti u svakidašnjim dužnostima kako bismo postigli savršenu ljubav prema Bogu. Izmoli nam milost da životom djetinjeg pouzdanja i savršenog predanja nađemo put u Božje Srce. Amen.

,

(Recept za put svetosti male Terezije,)
 1. Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke; sklopite ih na molitvu, pa ćete tada biti najjači!
 2. Ne treba nam toliko učenih glava koliko poštenih.
 3. Protuslovlje je vjerovati u Boga i biti pesimist.
 4. Nema važnije zadaće u životu pojedinca negoli vlastita duhovna izgradnja.
 5. Sloboda bez poštivanja Božjeg zakona i njegova vršenja u potpunosti, bila bi pusta fikcija.
 6. Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, a u ljubavi prema svome narodu ne dam se ni od koga natkriliti.
 7. Prvo pravilo, ako želimo vidjeti bolje dane u budućnosti, treba iskazivati poštovanje prema Bogu, koje mu pripada, i to u poniznosti: to je jedini put prema miru!
 8. Gore gledaj prema nebu i ne boj se!
 9. Pazite da ostavite sinu za baštinu vjeru! Što mu koriste milijuni ako izgubi vjeru! Naprotiv, ako mu ništa drugo ne ostavite, nego samo vjeru bit će sretan!
 10. Ili smo katolici, ili nismo. Ako jesmo, tada se naša vjera mora očitovati na svim područjima našega života. Ne možemo biti katolici u crkvi, a na ulici živjeti po instinktu osobnog raspoloženja.

,

(Poticajne misli Alojzija Stepinca,)
 1. Tjedna ispovijed

“Ispovijed je pranje duše. Na ispovijed morate ići najmanje jednom tjedno. Ne želim da duše ostaju bez ispovijedi više od tjedan dana. Čak i čista, prazna soba skuplja prašinu – vratite se nakon tjedan dana i vidjet ćete da joj je potrebno ponovno brisanje prašine!”

 1. Svakodnevna pričest

“Istina je da nismo dostojni toga dara. Međutim, pristupiti Presvetom sakramentu u stanju smrtnog grijeha je jedno, dok pričestiti se poniznim osjećajem nedostojnosti je nešto sasvim drugo. Svi smo mi nedostojni, ali On je taj koji nas poziva. On je taj koji to želi, čezne za nama. Pričestimo se ponizno, srca skrušena i puna ljubavi.”

 1. Ispit savjesti svake večeri

Netko je jednom Padre Piju rekao kako misli da je večernji ispit savjesti besmislen, jer ovaj već zna što je sagriješio taj dan. Padre Pio mu je odgovorio: “To je istina. No svaki iskusan trgovac tijekom cijelog dana prati svoje trgovanje: koliko je izgubio ili dobio od svake prodaje. U večernjim satima vodi svoje financijske knjige za taj dan kako bi utvrdio gdje je pogriješio u poslovanju, to jest što bi trebao popraviti sljedeći dan. Zaključujemo da je neophodno napraviti strog ispit savjesti, kratak ali lucidan, svake večeri.”

 1. Dnevno duhovno čitanje

“Naježim se od zla koje dolazi dušama zbog nečitanja svetih knjiga… Koju samo snagu duhovna literatura može imati u našem životu, da mijenja naše pravce i svjetovne ljude vodi na put savršenstva.”

 1. Misaona molitva dva puta dnevno

“Ako ne uspijete meditirati dobro, nemojte odustati od svog zadatka. Ako vam mnoge stvari odvlače pažnju, nemojte se obeshrabriti; meditirajte strpljivo pa ćete i dalje biti na dobitku. Odredite si trajanje meditacije, ali ne odustajte prije vremena, čak i ako se morate žrtvovati. Zašto se toliko brinete jer ne znate meditirati onako kako biste željeli? Meditacija je sredstvo za dostizanje Boga, a ne cilj sam po sebi. Meditacija teži ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Ljubi Boga svom dušom svojom, bezrezervno, i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. I to je već polovina meditacije.”

,

(Pravila i savjeti Padre Pija koje je davao svojoj duhovnoj djeci, a za koje je smatrao da bi ih svi katolici trebali prakticirati:,)
 • „Sagriješio si? Dođi u crkvu. Reci Bogu: „Sagriješio sam.“ Ne tražim ništa drugo od tebe negoli to. Sveto pismo kaže: „Budi prvi koji priznaje svoje grijehe, da bi bio opravdan.“ Priznaj grijeh da ti se oprosti. To ne zahtijeva trud niti mnoštvo riječi, čak niti trošak ili išta takvo. Reci jednu riječ, razmisli o svojem grijehu i reci: ‘Sagriješio sam’.“
 
 • „Ne srami se povratka u Crkvu. Srami se kad griješiš. Nemoj se sramiti kad se kaješ. Pogledaj što ti je Đavao učinio. To su dvije stvari: grijeh i pokajanje. Grijeh je rana, a kajanje lijek. Što su tijelu rane i lijekovi, to su duši grijesi i kajanje. Dakle grijeh nosi sramotu, a kajanje posjeduje hrabrost.“
 
 • „Ljubav muža i žene jest snaga koja veže društvo zajedno. Muž će uzeti oružje u ruke i čak dati svoj život da bi obranio tu ljubav. Kada (među mužem i ženom) vlada sklad, djeca su dobro odgojena, kućanstvo se uredno vodi te susjedi, prijatelji i rođaci hvale postignuto. Tako nastaje velika dobrobit za obitelji i državu. Kada nije tako, onda se sve raspada i nastaje nered.“

,

(Mudre misli sv. Ivana Zlatoustoga,)
Lako je voljeti ljude koji su daleko. Nije uvijek lako voljeti one koji su nam blizu. Lakše je pokloniti šalicu riže da nekome utažimo glad nego ublažiti usamljenost i bol nekome u vlastitoj kući ako nije voljen. Unesite ljubav u svoj dom jer je to mjesto gdje mora započeti naša ljubav jednih za druge.

Život je…

Život je prilika – iskusi je. Život je ljepota – divi joj se. Život je san – učini ga stvarnim. Život je izazov – suoči se s njim. Život je zadatak – izvršavaj ga. Život je igra – igraj se. Život je dragocjen – njeguj ga. Život je bogatstvo – čuvaj ga. Život je ljubav – uživaj ga. Život je tajna – pronikni je. Život je obećanje – ispuni ga. Život je tuga – nadiđi je. Život je himna – pjevaj je. Život je borba – prihvati je. Život je tragedija – uhvati se s njom u koštac. Život je avantura – usudi se. Život je sreća – zasluži je. Život je život – brani ga.

Mudre misli Majke Terezije,

(,)

Tražio sam put na kojem bih skupio snage koja bi me osposobila da uživam tebe, ali ga nisam nalazio dok nisam zagrlio Posrednika između Boga i ljudi, čovjeka Isus Krista, koji je iznad svih stvari, Bog, blagoslovljen uvijeke, njega koji nas zove govoreći: Ja sam put, istina i život,…

Kasno sam te uzljubio, ljepoto tako stara i tako nova, kasno sam te uzljubio! A eto, ti si bio u meni, a ja izvan sebe. Ondje sam te tražio nasrćući na ta lijepa bića koja si stvorio, ja rugoba. Ti si bio sa mnom, a ja nisam bio s tobom. Mene su daleko od tebe držale one stvari koje ne bi postojale kad ne bi bile u tebi. Zvao si me i vikao, probio si moju gluhoću, zabljesnuo si, sijevnuo si i rastjerao moju sljepoću, prosuo si miomiris, a ja sam ga upio pa uzdišem za tobom, okusio sam ga pa gladujem i žeđam, dotakao si me, i ja gorim za mirom tvojim.

,

(Sv. Augustin,)
„Žalost i bijeda. To je realnost koja vlada danas na svijetu… O vi poglavari naroda, koliku imate odgovornost! O vi koji se nazivate gospodarima svijeta, kakav vas sud čeka pred Bogom i pred majkama, ženama, djecom, starcima, koji radi vas trpe! Žalost se širi kao tužna simfonija svijetom i okružuje sva dobra srca. Jadni vojnici! Gdje je vaše dostojanstvo? Ne postoji više vaša osoba, vaš staleški položaj; vi ste brojka, vi ste dio, vi ste stvar bez imena! Jedna deviza (uniforma) i ništa više. Ali vi imate pravo na svoje dostojanstvo, na slobodu, na ljubav, na domaće ognjište…“

,

(Bl Miroslav Bulešić,)

Ako se podignu vjetrovi napasti, ako upadneš u grebene nevolje, pogledaj zvijezdu, zazovi Mariju.

Ako te bacaju valovi oholosti, častohleplja, kleveta, nadmetanja, pogledaj zvijezdu, zazovi Mariju.

Ako srdžba ili lakomost ili tjelesna požuda drma lađicom tvoga duha, pogledaj Mariju!

Ako potresen ogromnošću zlodjela, smućen okaljanom savješću, prestrašen strahotom suđenja, toneš u bezdan žalosti i u ponor očaja, pomisli na Mariju. U opasnostima, u tjeskobama, u sumnjama, na Mariju pomisli, zazovi Mariju, neka ti ne silazi s ustiju, neka se ne udaljuje od tvoga srca, da dobiješ zagovor njezine molitve ne napuštaj primjer njezina ponašanja.

Zovi Mariju,

(Sv. Bernard,)
Gospodine, proničeš me svega i poznaješ, ti znaš kada sjednem i kada ustanem, izdaleka ti već misli moje poznaješ. Hodam li ili ležim, sve ti vidiš, znani su ti svi moji putovi. Riječ mi još nije na jezik došla, a ti, Gospodine, sve već znadeš. S leđa i s lica ti me obuhvaćaš, na mene si ruku svoju stavio. Znanje to odveć mi je čudesno, previsoko da bih ga dokučio. Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u krilu majčinu. Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Kako su mi, Bože, naumi tvoji nedokučivi, kako li je neprocjenjiv zbroj njihov. Da ih brojim? Više ih je nego pijeska! Dođem li im do kraja, ti mi preostaješ! Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim! (Psalam 139)

Pohvala Sveznajućem,

(,)
Dobri Bože, vladaru svih naroda i država, tebe ponizno molimo, pogledaj milostivim okom na našu domovinu i naš narod. Kao što si ti jedan, daj da se tako i cijeli naš narod složi u jednoj pravoj vjeri. Daj našoj domovini sreću, umnoži joj stanovnike, obdari nas napretkom u svakom dobru. Čuvaj nas, od neprijatelja i rata, od raznih bolesti i gladi, od mržnje i nesloge, svađe i nemira. Sve nas, dobri Bože, nadahni duhom istine i ljubavi da služeći i međusobno se bratski ljubeći, slavimo tebe, višnjega vladara, sada i u nebeskoj domovini dovijeka. Amen.

MOLITVA ZA DOMOVINU,

(Dan pobjede i domovinske zahvalnosti I Dan hrvatskih branitelja,)
Bože ljubavi i dobrote, Tebi povjeravamo svoju obitelj i sve obitelji naše nadbiskupije, domovine i svijeta. Oslobodi nas sebičnosti i daruj svoga Duha da spoznamo i promičemo svetost braka i obitelji. Učini da i danas sjaji ono što si stvorio na svoju sliku i posvetio vezom Krista i Crkve. Blagoslovi zajedništvo supruga i daj im milost da velikodušno prihvaćaju dar života. Vjerni svome svetom pozivu neka Te slave i u dobru i u zlu. Prosvjetljuj djecu i mlade: ispuni im srca životnom radošću i snagom istinske ljubavi. Sve nas blagoslivljaj zajedništvom u svetoj Crkvi da u svakoj našoj obitelji, žive divna djela spasenja. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

Molitva za obitelj,

(,)
Postoji danas duhovna hitnost jer svijet trpi na mnogim razinama. Toliki su mladi izgubljeni, ne znaju koji je smisao njihova života, prepuštaju se najizopačenijemu i najdestruktivnijem ponašanju, postaju robovi najglupljih moda i najgorih ovisnosti. Terezije Avilska u svoje vrijeme reče: „Svijet gori, stoga nije vrijeme za bavljenje nevažnim stvarima“. Moramo jasno sagledavati situacije u kojoj se svijet sada nalazi. Nećemo se prepustiti strahu već ćemo puni nade svoje molite upućivati Onome koji je gospodar vremena.  U toj perspektivi molitveni život je važan. Svatko mora naći minimum vremena za molitvu. Molitva nije izgubljeno vrijeme, naprtiv to je disanje svijeta. Ništa toliko ne pročišćava dušu kao molitva. Kada bi u našem životu bilo malo manje televizije i interneta i malo više molitve, bilo bi više mira. Zato je potrebno pronalaziti zdravi ritam u kojem se stječu dobre navike i znati odvajati vrijeme koje će biti rezervirano za molitvu.

,

(Jacques Philippe,)
Život nam je danas zaokupljen stalnom bukom i stresom. Silina negativnih informacija dovodi nas do zasićenosti i tjeskobe. Mudro je znati stati, izdvojiti se i uči u ambijent tišine koja smiruje i daje šansu novom početku. Čovjek se danas boji tišine jer nas poziva na promjenu. Tek u tišini i osami možemo susresti živoga Boga koji nas osvjetljava i pomaže nam otkriti dublji smisao našeg postojanja. Ljetno je vrijeme idealna prilika za istinski odmor. U tom ozračju možemo sagledati gdje smo i kamo nas ovaj život vodi. Možemo učiniti zaokret i život usmjeriti na pravi put. Poslušajmo   Isusa koji i nama kaže: „Idite i vi u osamu, na samotno mjesto i otpočinite malo!“ 

IDI U OSAMU I OTPOČINI,

(,)
"U ovim danima opće kušnje i nevolje ništa nas drugo ne može spasiti nego molitva. I što se više ruku bude dizalo k nebu i revnije molilo, to više se smijemo nadati blagoslovu s neba. A najviše svakako po molitvi pred Onim, koji je rekao - bez mene ne možete ništa učiniti! Neka euharistijski Spasitelj izlije iz ovog mjesta obilje svetog blagoslova na naš grad Zagreb, čitavu našu nadbiskupiju i čitav naš hrvatski narod! "

,

(Iz Okružnice 7674/1943." Vječno klanjanje Presvetom otajstvu", u Zagrebu, dne. 16. kolovoza 1943. Bl. Alojzije Stepinac,)