Alternative flash content

Requirements

Obilježeno 75-godina posvete

OBILJEŽENA 75- GODIŠNJICA  POSVETE KAPELE CORPUS DOMINI

Na svetkovinu Srca Isusova 3. lipnja u kapeli Corpus Domini predvodio je svetu misu kardinal Josip Boznaći. Pred punom kapelom, koja može primiti do 150 vjernika, koncelebrirali su svećenici trešnjevačkog dekanata na čelu s dekanom Damirom Bačun. Uz spomen 160 godina proslave blagdana Srca Isusuova, posebno je istaknuta izvanjska proslava 75- godina posvete kapele Corps Domini.

Na početku svete mise nadbiskupa Bozanića je pozdravo rektor Pavao Crnjac u ime sestara Pohoda Marijina i euharistijske zajednice. Istakao je nakanu utemeljitelja kapele, Društva Presvetog Oltarskog Sakramenta i biskupa J. Laha, da je ona zajvetna crkva na spomen 13-stoljetnih veza hrvatskog naroda i Svete Stolice, i da je po zamisli bl. Alojzija Stepinca središte sveudiljnog klanjanja euharistijskom Spasitelju u molitvi za mir u svijetu, za grad Zagreb, za cijelu Crkvu i  domovinu. Zatim je nadbiskupa Bozanića pozdrvila Mira Vrbanović, profesorica u miru, koja je istakla važnost kapele kao duhovnog i molitvenog središta za župu i za šire područje grada.

Nadbiskup Bozanić u propovijedi je potakao vjernike na štovanje Srca Isusova kao središta božanskog milosrđa iz kojeg izlazi svaka ljubav prema nama. Dan je i posvete svećenika što nas potiče na moltvu za  duhovna zvanja. Kapela Corpus Domini ostaje u svom poslanju vjerna adoraciji zahvaljujući sestrama Pohoda Marijina i svećeniku bez kojeg nema euharistije ni euharistijske zajednice.

Za prikazanje prineseni su simbolični darovi: kruh je prinijeli s. Antonija Jurišić, vodu i vino Nada Dabo, a Dragica Kolaković prinijela je misnicu kao svoj dar i dar zajednice za nove župe u nadbiskupiji, u duhu tradicije Društva sveudiljnog klanjanja u brizi za siromašne župe.

Pod svetom misom je pjevao veliki zbor pod vodstvom Josipe Jurenec i mali zbor pod vodstvom Emilija Kutleše. Poslije svete mise slijedila je adoracija kao znak zahvale do 22 sata.

S ovom proslavom 75-obljetnice kapele, usko je bila vezana  i proslava Tijelova koji je glavni blagdan kapele Corpus Domini. Trodnevnicu je predvodio pavlin o. Marko Glogović, koji je svojim neposrednim homilijama potakao na razmišljanje o mnogim problema koji nas muče danas kao obitelji, samohrani roditelji i pitanje nerođene djece. Na blagdan Tijelova glavnu svetu misu je predvodio mons. Stjepan Kožul. Ovdje se, rakao je on, klanja Isusu i sveudiljno časti euharistija tijekom 75 godina, unatoč mnogim preprekama i teškoćama koje je stvorio rat i poratno vrijeme. Euharistija nas uči vjerničkom i učeničkom stilu života sa svojim Gospodinom i Učiteljem.

Svetkovina Tijelova kao i obilježavanje 75-godišnjice posvete kapele donijela su veliku radost za ovu euharistijsku zajednicu, i potakle štovatelje euharistijskog Spasitelja da i dalje postojano sudjeluju u poslanju kapele Corpus Domini. (P.C.)  

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).