HR-10110 Zagreb, Trešnjevka, Mošćenička ulica 3

SVETA ISPOVIJED

 

Prilika za svetu ispovijed:

  • svakoga dana prije Svete mise
  • za vrijeme pobožnosti od 16.00 sati i nagon blagoslova s Presvetim oltarskim sakramentom
  • na Prvi petak u mjesecu i na Kvatreni petak od 19.00 do 20.00 sati
Sveta misa


- Radnim danom u 6,30 sati
- nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje


Svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov


svaki dan u 16,30 sati

CORPUS DOMINI

 

je prva crkva u Zagrebu pa i u Hrvatskoj u kojoj se obavlja cijeli dan adoracija – klanjanje euharistijskom Spasitelju. Stoga se može nazvati svetište vječnog klanjanja i svetište Euharistije.

Štovanje Euharistije u ovoj crkvi ima svoju povijesnu tradiciju koja je stara 61 godinu. Prvu adoraciju – klanjanje započeo je nadbiskup Alojzije Stepinac 1. listopada, na prvi petak, 1943. godine. Bilo je to u jeku najžešćih bitaka II.svjetskog rata. Njegova je želja kao i želja njegovih nasljednika da svaki dan u ovu crkvu dolaze vjernici grada Zagreba i klanjaju se euharistijskom Spasitelju. I to da mu se zahvaljuju i daju zadovoljštinu te mole njegovo milosrđe za grad Zagreb i za Crkvu u Hrvatskoj i u svijetu.

Tu su zamisao u početku prihvatili svi štovatelji euharistije grada Zagreba, napose sestre redovnice, koje su ovamo dolazile na adoraciju. Međutim zbog političkih prilika i uvođenja redovitog klanjanja po svim župama nadbiskupije, sveo se broj klanjatelja na vjernike župe sv. Marka Križevčanina, gdje se kapela nalazi, i na vjernike susjednih i okolnih župa.

Novosti

Pratite najave događanja iz naše kapele Corpus Domini.

 

Duhovna misao za današnji dan

Tomislav Ivančić: Godišnji odmor treba početi dobrom ispovijedi

Vrijeme godišnjih odmora želi osloboditi čitavoga čovjeka. Nemoguće je odmoriti tijelo ako je duša opterećena ili ako je savjest teško pogažena. Stoga je pokajanje i obraćenje, korjenito mijenjanje svoga mišljenja i odnosa prema ljudima, stvarima i Bogu, način kako da dođemo do potpunog odmora. Ako te netko iz tvoje blizine neprestano okrivljava, ako te stalno opominje, ako te smeta ili ti ide na živce, ako nekoga ne možeš podnijeti, onda godišnji odmor za tebe neće biti opuštanje nego stalna napetost. Ako imaš neki neriješeni zadatak, ako si iza sebe ostavio važne nedovršene poslove, neokajano zlo, posvađanost s nekim i opterećenu savjest pred Bogom – onda ti je uzalud tražiti odmor.

Pravi odmor za vjernika počinje dobrom ispovijedi. Na taj način on skida teret svoje prošlosti, raskida neprijateljstvo s Bogom, stupa u takav odnos prema Bogu koji ga odmara. „Dođite k meni svi vi izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“, rekao je Isus.

Kao što je potrebno svome tijelu i živcima dati puno vitamina, dobre i zdrave hrane, zraka i šetnje, kretanja i plivanja, tako je potrebno da se iz mašte izbace negativne, užasne i mračne slike koje si primio gledajući filmove ili upadajući u nečasne situacije. Potrebno je početi misliti pozitivno i čestito. Potrebno je dobro razmisliti o svom dosadašnjem životu i vidjeti kakve perspektive takav život može imati u budućnosti. Ako kao čovjek ne vidiš neku svijetlu budućnost, vrijeme je da počneš temeljito drugovati s Bogom, kako bi ti on omogućio takvu budućnost. Potrebno je odlučiti se za bolji i drugačiji život prema ljudima, Bogu i prema sebi. Time će tvoja volja postati dobra i snažna.

Potrebno je u svoje srce unijeti plemenite, vedre, svijetle, dobre i sućutne osjećaje. Gledajući oko sebe i slušajući dobru glazbu, promatrajući sunčani, proljetni ili ljetni dan, gledajući kako je priroda rascvjetala i dobra, čitavo će se tvoje biće napuniti vedrinom koja zahvaljuje Bogu što postoji. No, ipak je najvažnije, želiš li se odmoriti, poći u susret jedinstvenom čovjeku ljudske povijesti Isusu iz Nazareta. On je uzeo na sebe sve bolesti, sva neprijateljstva koja prijete, sve krivice, sve neprilike života, sve čega se stidiš i bojiš, sve neuspjehe tvoga života, sve promašaje i besciljnosti, sve ono što je u tvom životu besmisleno i sve to uništio, a tebe oslobodio da možeš iznova početi živjeti. Ako u njegovu društvu budeš provodio svaki dan, doživjet ćeš kako se svestrano odmaraš i kako u tebe ulaze nove snage i kako postaješ čovjek budućnosti, koji osjeća radost i sreću života.

,

(Tomislav Ivančić,)

Aktualne teme

Vjera (i) vijesti

28 stu

Mladomisnik don Zlatko Brauchler slavio je misu uoči svetkovine Krista Kralja u Kapelici Corpus Domini

Uoči slavlja Svetkovine Krista Kralja svega stvorenja u našoj kapeli Coprus Domini bilo…

10 stu

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE ZA 7. SVJETSKI DAN SIROMAHA 19. studenoga 2023. »Ne okreći lica od siromaha« (Tob 4, 7)

Svjetski dan siromaha, plodonosan znak Očeva milosrđa, održava se po sedmi put kako…

21 lis

Proslavljena 80. obljetnica trajnog euharistijskog klanjanja u kapeli Corpus Domini

U kapeli Corpus Domini u Zagrebu u nedjelju 1. listopada svečano je proslavljena 80. obljetnica…

14 lis

97. Svjetski dan misija Poruka pape Franje [22. listopada 2023.] »Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35)

Draga braćo i sestre! Ove sam godine za Svjetski dan misija izabrao temu…