Alternative flash content

Requirements

Povijest kapele Corpus Domini

Pavao Crnjac

CORPUS DOMINI
kapela sveudiljnog euharistijskog klanjanja

 

Sažetak

Rad prikazuje povijesni pregled i pastoralno poslanje kapele Corpus Domini, na Trešnjevci, u župi sv. Marka Križevčanina, u Zagrebu. Kapelu je podiglo Društvo Presvetog Oltarskog Sakramenta u sastavu Doma Božje Providnosti koji je trebao biti duhovno središte za žensku mladež u ondašnjoj „crvenoj“ Trešnjevci. Kapela je interijerno uređena u stilu beuronske škole sakralne umjetnosti a sagrađena je na spomen 13. stoljeća pokrštenja Hrvata. Glavno je poslanje kapele sveudiljno klanjanje ili trajna dnevna adoracija. Tu je zamisao postavio bl. Alojzije Stepinac po posebnoj okružnici iz 1943. U razdoblju poslije 1945., kad je bila opasnost da kapela nestane, posebnu je brigu imao biskup Josip Lach kao duhovnik Društva Presvetog Oltarskog sakramenta. On je kapelu povjerio sestrama Pohoda Marijina, koje su zajedno s upraviteljima kapele očuvale njezino poslanje.

Ključne riječi: gradnja kapele, unutarnje uređenje kapele, sveudiljno klanjanje, sestre Pohoda Marijina, pastoralno djelovanje kapele.

 

1. UVOD

Kapela Corpus Domini jedina je crkva u Zagrebu u kojoj se obavlja cijeli dan adoracija, klanjanje euharistijskom Spasitelju. Nalazi se u Mošćeničkoj ulici, na Trešnjevci, na južom dijelu župe sv. Marka Križevčanina, na njezinoj granici prema župi Marije Pomoćnice. Budući da se u njoj obavlja adoracija i svete mise, javna je kapela , po čemu je izjednačena s crkvom.1

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).