Alternative flash content

Requirements

SVECI BLAŽENICI PRED SVETIM PLATNOM

SVECI I BLAŽENICI PRED SVETIM PLATNOM
Tijekom stoljeća brojni sveci su se došli pokloniti i moliti pred Svetim platnom, Sindonom, u Torinu. Među najpoznatijima je sveti Karlo Boromejski (1538. – 1584.), milanski nadbiskup.

Grad Torino i dan danas je zahvalan sv. Karlu, što je Sindona prenesena u njega iz Chamberyja. Bilo je to 1578. godine kad je svetac želio ispuniti svoje zavjetno hodočašće i pokloniti se Svetom platnu, jer je sačuvana njegova nadbiskupija od epidemije kuge. Da mu skrati put vojvoda savojski Emanuel Filibert prenio je ovu dobro čuvanu relikviju u Torino gdje je i ostala do danas. Sv. Karlo je ispunio zavjet i 'pred Svetim platnom dugo razmišljao o teškoj muci Otkupiteljevoj'. Od toga vremena nebrojeno je mnoštvo hodočasnika dolazilo u Torino. Ondje mu je u katedrali arhitekt benediktinac Guarino Guarini sagradio posebno kapelu s kupolom koja je i danas biser arhitekture.

Drugi poznati hodočasnik bio je sv. Franjo Saleški (1567.-1622.), biskup ženevski u Annecyju. On je isticao da ga je vezao poseban razlog da posjeti Sveto platno jer ga je njegova majka pred njim posvetila Gospodinu. Blaženi Sebastijan Valfre' (1629. – 1710.) smatrao je da je Sindona kraljica svih slika, vječni spomenik oproštenja grijeha i snažan  poziv na obraćenje. Torinski svetac Josip Cottolengo (1786. – 1842.) umro je upravo u predvečerje svečanog izlaganja Platna 1842. Nekoliko dana prije smrti održao je dugi nagovor svojim sestrama o 'spektaklu vjere i pobožnosti'. Iz redovničke zajednice sv. Josipa Cottolega izraslo je nekoliko blaženika kao bl. Franjo Paleari (1863. – 1939), Andrija Bordino (1922. – 1977.) koji su bili članovi organizacijskog odbora za izlaganje Sindone.
Sv. Ivan Bosco (1815. – 1888.), utemeljitelj oratorija za mlade, Družbe salezijanaca i sestara Kćeri Marije Pomoćnice, sudjelovao je dva puta u poklonu Svetom platnu. Prvi puta 1842.  a drugi put 1868. godine uputio se sa svojim oratorijem i salezijancima na poklon Sindoni. On je gajio posebno nježnu pobožnost prema muci Spasiteljevoj i njegove majke Marije. I u ovome susretu probudio je u svojim mladićima odvratnost prema grijehu i gorljivu ljubav prema Isusu otkupitelju.
 Sv. Josip Cafasso (1811. – 1860.), ispovjednik zatvorenika i duhovni vođa nekoliko svetaca, posjetio je Sveto platno u dva pokaza. Blaženi Federik Albert (1820. – 1876.) kapelan na dvoru kraljevske kuća Savoja, slavio je svetu misu svaki dan na oltaru Sindone. Isticao je da ljubav prema euharistiji stapa se sa pobožnošću prema Svetom platnu. Noviji poznati torinski svetac sv. Josip Allamano (1851. – 1926.), rektor svetišta Consolata (Gospe od utjehe) kao i sv. Leonardo Murialdo (1828. – 1900.) njegovali su iskrenu pobožnost Svetom platnu. Katedrala sa Sindonom bila je za njih čudo povijesti. 'Kako sam sretan', često puta je govorio sv. Leonardo, 'što sam rođen u ovom lijepom gradu u kojemu je Sveto platno, čudo Svete euharistije u Consolati, Cottolengo i tolike dobrotvorne ustanove i pobožni ljudi'. Svoj život živjeli su u duhovnoj poruci Svetog platna sv. Josip Moscati (1880.- 1927.), liječnik svetac i bl. Ivan Pinardi, (1880. – 1962.) 'biskup župnik' San Seconda u Pinerolu kraj Torina.
Sindona je za torinske svece, kojih ima preko 20, bila sveta relikvija koja ime je otkrivala lice Krista patnika i poticala ih na kontemplaciju i raznovrstan karitativni i odgojni rad.
Pavao Crnjac  
      

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).