Alternative flash content

Requirements

U CORPUS DOMINI RELIKVIJE SV. MARGARETE MARIJE ALACOQUE

U CORPUS DOMINI RELIKVIJE SV. MARGARETE ALACOQUE
U okviru jubileja sestara Pohoda Marijina o 400 godini njihova osnutka u kapelu Corpus Domini dolaze relikvije sv. Margarete Marije Alacoque. One će bit izložene na čašćenje 14. ožujka navečer i 15. ožujka dopodne. Boravaka relikvija Svetice se završava sa svetom misom u 11 sati u ponedjeljak 15. ožujka. 

Relikvije sv. Margarete Marije Alacoque nalaze se već nekoliko godina na putu po katoličkom svijetu. Bile su u Kongu 2002, zatim u Australiji 2005, u  Latinskoj Americi 2006, u Poljskoj 2010. i u Hrvatsku dolaze u Zagreb, u kapelu Corpus Domini 14. i 15.ožujka ove godine. Brigu o tome vodio je kapelan o. Eduard Marot, voditelj kapele u Paray-le-Monialu, i gospođa Alicia Beauvisage, koji su o tom putovanju snimili dokumentarni film. U relikvijar ili moćnik sv. Margarete Alacoque, koji putuje u posebno uređenom i oslikanom kombiju, nalaze se dvije ključne kosti, dva rebra i dio lubanje s djelićem mozga. Dijelovi tijela sv. Margarete ostali su očuvani  na čudesan način, a u ono vrijeme 1690. kod ukopa bili su prekriveni živim vapnom…
Kako putuju relikvije sv. Margarete tako su na putovanju već 20 godina i relikvije sv. Terezije iz Lisieux.
Relikvije sv. Margarete Alacoque u Kongo su putovale na želju nadbiskupa Kinshase da se u toj zemlji po zagovoru ove svetice moli za mir. U pobožnom narodu Konga relikvije su probudile iskrenu pobožnost i zanimanje. U zemlji je 2003. rat prestao i započeo je proces demokratizacije, a 2006. bili su i slobodni izbori.
Od tada relikvije putuju po svijetu. Tako su bile i u Sjevernoj Irskoj u kojoj se stabilizira političko stanje. Tražili su da relikvije dođu u SAD u New York, na Manhatten, gdje se dogodio onaj strašni zločin rušenja tornjeva blizanaca. Poslije toga je zatraženo putovanje relikvija u Belgiju, Španjolsku, Italiju. U Rimu su relikvije bile i u bazilici sv. Petra kao i u privatnoj papinoj kapeli gdje se papa Benedikt XVI  osobno molio. Na tim putovanjima gdje su god bile relikvije pobudile su žarku molitvu, dane sabranosti, svečana slavlja i časove adoracije i štovanja. Uglednici Crkve, biskupi i kardinali, nastupali su i u svojim govorima poticali na štovanje Srca Isusova i svetice.
Nadalje, gdje se god odaje štovanje sv. Margareti Alacoque ne ističu se tjelesni ostaci, relikvije, koliko duhovna prisutnost svetice kojoj je Krist govorio o svojoj ljubavi prema ljudima. Jednostavno rečeno, u tom posjetu se ističe da je poruka iz Paray-le-Moniala poruka ljubavi koja je upućena svim ljudima i cijelom svijetu. Dani dolaska relikvija u neko mjesto, pravi su dani duhovne obnove. Nažalost u  Francuskoj se  uz tu zgodu lijepe različite političko-socijalne etikete kojih se treba osloboditi.
Relikvije su bile u Latinskoj Americi u devet zemalja. U svim zemljama se stvarao plan putovanja, hodočašća do mjesta gdje su relikvije bile izložene na čašćenje. U Čileu i u Gvatemali bila je velika gužva oko doticanja relikvija. Kuda se one prolazile polagali su crveni tepisi i prosipale latice cvijeća. U Meksiku u svetištu Gospe Guadalupske došlo je 16 000 ljudi. U Slavadoru su relikvije bile izložene pred poslanicima u zgradi narodne skupštine. I u tom trenutku izrečena je posveta parlamenta i cijele zemlje Presvetom Srcu Isusovu. A znano je da je u Salvadoru tih godina bila velika politička kriza pred sam građanski rat koja je riješena mirnim putem i slobodnim izborima.
Iz svih tih putovanja ovih svetih relikvija jedno se može zaključiti da se u svima širi pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu i budi želja da jedanput hodočaste u mjesto gdje je živjela sv. Margareta Marija Alacoqu, u Paray-le-Monial.  (P.C.)

 

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).