Alternative flash content

Requirements

OTVORENA JUBILARNA GODINA

OTVORENA JUBILARNA GODINA REDA SESTARA POHODA MARIJINA

U kapeli Corpus Domini u Zagrebu p. Zvjezdan Linić otvorio je 24. siječnja na dana sv. Franje Saleškog, jubilarnu godinu o 400 godina osnutka reda Pohoda Marijina. Na misi u devet sati pred prepunom kapelom Božjeg naroda zajedno sa sestrama Pohoda Marijina pozvao je: Proglašavam otvorenu jubilarnu godinu i zato kliknimo pjesmom: Jer velik si, činiš djela velika, nitko nije kao Ti Isuse… što su svi prisutni s pjevanjem prihvatili. Jubilarna godina trajat će do 13. prosinca, dan spomena preminuća sv. Ivane Franciske de Chantal.

 

Na svečanoj misi je pjevao pojačani zbor kapele pod vodstvom profesorice Nevenke Merlin.

 

 

U misnom slavlju i propovijedi p. Linić posebno je istakao sv. Franju Saleškog koji se potpuno predao ljubavi Božjoj u duhu navještaja Isusova programa u Nazaretu.  U tom predanju napisao je brojna djela kao što je „Uvod u pobožnost“ i „Rasprava o Božjoj ljubavi“. Sv. Franjo je djelovao ekumenski u svom rodnom kraju u Savoy u kojoj su tada vodili glavnu riječ kalvinisti. On ih nije proklinjao nego je u njima gledao braću koja su se odijelila od Tijela Crkve. Mnoge je od njih priveo u zajedništvo Crkve. U svom apostolatu je koristio letke i jednostavni stil pisanja pa je po tome i zaštitnik katoličkih novinara i pisaca. Istakao se u duhovnom vodstvu u kojemu je ljudima budio snagu svetog krštenja i njegov poziv na svetost. 

P. Linić podsjetio je vjernike na povlasticu koju je papa Benedikt XVI. dodijelio za ovaj jubilej, a to je potpuni oprost koji je vezan uz određene datum i kapelu Corpus Domini te uz opće uvijete oprosta. Na završetku rektor kapele P. Crnjac najavio je hodočašće na grob sv. Franje Saleškog u Annecy kraj Grenobla i u Torinu na razgledanje Svetog platna.

Pred blagdan sv. Franje Saleškog prethodila je duhovna obnova od dva dana koju je pedvodio p. Zvjezdan Linić. U prvom danu je osamljenost današnjeg čovjeka i potrebu za blizinom Božjom a u drugom danu je govorio o obraćenju i potpunom oprostu. U oba dana bilo je 40 satna adoracija koju su animirale sestre Pohoda Marijina, a poslije svake svete mise predovdio je p. Linić.  

Red Pohoda Marijina osnovali su sv. Franjo Saleški i sv. Ivana Franciska de Chantal 6. lipnja 1610. u Annecyju u Francuskoj. Red se zasniva na opsluživanju pravila sv. Augustina i kontistucija. Redovnička je ustanova papinskog prava, potpuno kontemplativnog života iako se neki samostani bave vanjskim apostolskim radom kao odgojem i socijalnim radom. Red nema generalne niti provincijalne uprave. Ipak oni su udruženi radi solidarnosti u federacije.  Danas u svijetu ima ukupno 161 samostan od toga: 103 samostana u Europi, 51 samostan u Americi, 5 u Africi i 2 u Aziji.

Sestre Pohoda Marijina došle su 1. rujna 1947. u Zagreb na poziv biskupa Josipa Lacha i tada u zatvoru nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca. U oduzetoj kući Božje Providnosti, u teškim uvjetima, osnovale su svoj samostan u kojemu  danas živi sedam zavjetovanih sestara i dvije kandidatice. One žive kontemplativnim životom i vode vječno klanjanje u kapeli Corpus Domini. (P.C.)

 

 

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).