Alternative flash content

Requirements

Nova socijalna enciklika: Ljubav u istini

U Vatikanu početkom srpnja papa Benedikt XVI objavio je novu socijalnu encikliku koja nosi naslov: Caritas in veritate – Ljubav u istini. Nova enciklika ima šest poglavlja i 79 točaka. Po sadržaju nastavlja se na prijašnji socijalni nauk Crkve, napose na poruku enciklike „Napredak naroda“ pape Pavla VI. koja je objavljena 1968. godine.
Na audijencije 8. srpnja sam papa Bendikt XVI objašnjava naslov enciklike: „Moja nova enciklika Caritas in veritate, koja je jučer službeno predstavljena, nadahnjuje se po svojoj temeljnoj viziji na ulomku iz poslanice svetoga Pavla Efežanima, gdje apostol govori o djelovanju po istini u ljubavi: "Istinujući u ljubavi da poradimo te sve uzraste u Njega, koji je Glava, Krist" (4, 15). Ljubav u istini je stoga osnovna pokretačka snaga za istinski razvoj svake osobe i cijeloga čovječanstva. Zato se oko načela "caritas in veritate" vrti čitav socijalni nauk Crkve. Samo ljubavlju, prosvijetljenom razumom i vjerom, moguće je postići ciljeve razvoja koje odlikuje ljudska i očovječujuća vrijednost. Istina u ljubavi je "načelo oko kojeg se vrti socijalni nauk Crkve, a koji poprima praktični oblik u kriterijima kojima se ravnaju moralna djelovanja" (6). Enciklika već u uvodu podsjeća na dva temeljna kriterija: pravednost i opće dobro. Pravednost je sastavni dio onog ljubljenja "djelom i istinom" (1 Iv 3, 18), na koje potiče apostol Ivan (usp. br. 6). A "voljeti nekoga znači željeti mu dobro i konkretno se potruditi da se ono osigura. Pored dobra pojedinca, postoji dobro vezano uz društveni život osoba... To djelotvornije ljubimo bližnje, što se više zalažemo" za opće dobro. Svaki je vjernik – kaže enciklika – pozvan na tu ljubav, te dodaje: "To je institucionalni put… ljubavi" Napredak čovjek ne može se odvojiti od pogleda na vječni život i na Boga. On je bez toga negacija čovjeka i nehuman je.
U zaključku enciklike Papa ističe da napredak treba kršćane koji dižu ruke prema Bogu u molitvi, ljubavi i praštanju, odricanju i prihvaćanju bližnjega i prihvaćanju pravde i mira.
Enciklika je objavljena nekoliko dana prije sastanka na vrhu grupe vodeći ekonomskih sila G8.  Papa ju je poklonio Baraku Obami, predsjedniku SAD, u posebnoj audijenciji. (P.C.)

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).