Alternative flash content

Requirements

CRKVA O EUHARISTIJI

Papa  Ivan Pavao II napisao je posljednju encikliku „Crkva o Euharistiji“ koja je objavljena 14. travnja 2003. godine. Ove godine navršava se 15 godina ove najosobnije enciklike sv. pape Ivana Pavla II. To je bila njegovo 14. enciklika.

U pripremi za svetkovinu Tijelova uzeto je poglavlje „Euharistija izgrađuje Crkvu“. Ovdje donosimo 25. točku:

„Čašćenje euharistije izvan sv. Mise neprocjenjivi jedar u životu Crkve. To je čašćenje usko združeno sa slavljenjem euharistijske Žrtve. Kristova prisutnost pod svetim prilikama koje se čuvaju nakon Sv. mise – prisutnost koja traje sve dok postoje prilike kruha i vina – proizlazi iz slavlja Žrtve te teži pričesti, sakramentalnoj i duhovnoj. Na pastirima je da ohrabre, i po osobnom svjedočanstvu, euharistijsko štovanje, osobito izlaganje Presvetog Sakramenta, kao i molitve klanjanja pred Kristom prisutnim pod euharistijskim prilikama.

Ugodno se zadržati s njime te, te poput ljubljenog učenika naslonivši glavu na njegove grudi (usp. Iv 13, 25), biti dodirnut neizmjernom ljubavlju  njegov srca. Ako se kršćanstvo u naše vrijeme mora razlikovati nadasve po „umijeću molitve“ kako ne osjetiti obnovljenu potrebu provesti duše vrijeme u duhovnom razgovoru, u tihu klanjanju, u stavu ljubavi pred Kristom prisutnim u Presvetom Sakramentu? Koliko sam puta, draga moja braćo i sestre, ovo iskusio i dobio snagu, utjehu i pomoć!

Ovu nam praksu, koju Učiteljstvo uvijek iznova hvali i preporučuje, svjedoče brojni sveci svojim primjerom. Na osobit se način u tom istaknuo sv. Alfonz Marija de' Liguori koji je zapisao: Među svim pobožnostima klanjanja Isusu u Presvetom Sakramentu prva je poslije sakramenata, Bogu je najdraža, a nama najkorisnija. Euharistija je neprocjenjivo blago: ne samo dok se slavi, nego također i moleći se pred njim izvan Sv. mise omogućuje pristup samom izvoru milosti…“

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).