Alternative flash content

Requirements

ADORACIJA ZA JERIHONSKO BDJENJE NA POČETKU DOŠAŠĆA

U kapeli CORPUS DOMINI održava se  adoracija na početku Došašća u intenzivnoj molitvi Jerihonskog bdijenja od 11. do 15. prosinca 2018. (utorak, srijeda, četvrtak, petak i subota). A tada su ujedno i zimske kvatre. U petak 14. prosinca adventska je ispovijed s pokorničkim bogoslužjem u 19 sati  a poslije toga u 20 sati je Sveta misa. Molitvene nakane ovog Jerihonskog bdijenja su zahvalu za dobra primljena u ovoj godini, molitva za Caritas, da imamo ljubavi i milosrđa prema bližnjemu, molitva za mir u srcima pojedinaca, obiteljima i svijetu, te molitva za Domovinu za ostvarivanje socijalne pravde i zaustavljanje iseljavanja obitelji .

+++

 

JERIHONSKO BDJENJE

održava se u početku Došašća za zimskih kvatri

u kapeli Corpus Domini

od 11.do 15. prosinca 2018.

Tema: Molitva za  rušenje bedema mržnje i uspostavljanje mira u Ukrajini, Siriji i drugim zaraćenim zemljama. Molitva za  uklanjanje bedema nesloge u našem narodu, za  zaustavljanje iseljavanja obitelji i za poštivanje ljudskog života, za ostvarenje zaključaka Druge sinode zagrebačke nadbiskupije.

Kako se ostvaruje ovaj plan?

Prema napisanom rasporedu moli se pojedinačno ili u manjim ili većim skupinama :

  • Moli se i klanja pred Presvetim otajstvom.
  • Čita se Sveto pismo i razmatra iz njega.
  • Moli se cijeli Gospin ružarij, uz razmatranje.
  • Molitva u šutnji. Spontana molitva.
  • Molitva časoslova.
  • Pjesme euharistijskom Spasitelju i Srcu Isusovu.            
  • DOĐITE,  POKLONIMO  SE!

 

+++++

 

Što je Jerihon?

U vrijeme Mojsija i Jošue Jerihon je bio grad opasan debelim zidovima, prava  tvrđava. Izraelci su na putu u Obećanu zemlju dolazili iz pustinje, bez ikakvog iskustva o tome kako osvojiti tako utvrđeni gradi. Pred gradom su se zaustavili zbunjeni. Gospodin im je tada rekao što treba učiniti. Savjet koji su dobili može zbuniti sve vojne stratege.  Za vrijeme šest dana trebaju obilaziti oko grada ratnici Izraelci, bez oružja,  sa sedam svećenika koji će na ramenima  nositi kovčeg saveza. U tom hodu trebaju šutjeti, moliti i trubiti na rogove ovnovske. A sedmog dana trebaju obići grad sedam put: najprije u šutnji, a zatim uz jeku truba vikat ratnim poklikom. I taj obilazak jerihonski zidina donio je uspjeh: na čudesan način srušile su se zidine Jerihona i Izraelci su osvojili grad (Jos 6, 1-21)

Danas u naše vrijeme na duhovnom polju postoje zidine koje izgledaju nerazrušive. A to je sve ono što stvara u nama tjeskobu ili što nas pritište, sve ono gdje  ne možemo naći izlaz. To je sve ono što nas sprečava da idemo naprijed slobodno i radosno. To su rastave brakova, ideologija roda, svjetonazorske podjele u društvu, gospodarski problemi, dužničko ropstvo, iseljavanje mladih, nepoštivanje dostojanstva života, mir u svijetu. Izvucimo pouku iz Jerihona. Stavimo sve u ruke Gospodinu pred Presvetim otajstvom. Dopustimo da nas on vodi svojim Duhom. Odvažnošću mogu se postići velike pobjede. Sa strpljivošću i molitvom mogu se postići još veće pobjede. Sa ljubavlju se postižu još veće pobjede.  Želimo biti strpljivi i postojani u molitvi, ojačani ljubavlju sve  stavimo u ruke Gospodinu pred Presvetim otajstvom.

Prvi koji je započeo Jerihonsko bdijenje bio je „apostol svete krunice“ Anatol Kaszczuk (Kaščuk), Poljak, koji je živio od 1912. do 2005. Organizirao je prvo Jerihonsko bdijenje u marijanskom svetištu Jasna Gora 1979. Mnoštvo sabrano u molitvi izvojevalo je prvu pobjedu a to je pohod pape Ivana Pavla II svojoj domovini 1979, koje je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje.

Zašto Jerihonsko bdjenje na početku Došašća?

Mi katolici u ovom vremenu imamo mnoge poteškoće, imamo mnoge bedem koji nas dijele. Ti bedemi su moćni, naizgled nerazrušivi. Bog ne želi da njegova djeca žive u strahovima, u bijedi, u očaju, u ovisnostima i podjelama. On za nas želi blagoslov. Trpljenja su također milost i blagoslov: Bdijenje nam daje dodatnu snagu da prihvatimo križ i da živimo s Kristom. U Bdijenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom. Očekujemo i čudo, ako nam je potrebno. Ova molitva Jerihonskog bdijenja je konkretno nastojanje u kojem možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Tijekom bdijenja bit će prilika za svetu ispovijed. Noćno bdijenje ima uz Isusa  i posebnu ljepotu i značaj. Zabilježeno je da su zajednice koje su vršile bdijenje oživjele i osnažile se u mnogim pogledima.

Nas tište konkretno poteškoće vezan uz odgoj djece i mladeži, bračne krize, ne poštivanje života od začeća do prirodne smrti, ideologija roda koja želi razoriti obitelj,  nesloga i nejedinstvo u domovini, mir u svijetu. Pred nama ostvarivanje zaključaka  Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koja ima za cilj duhovnu obnovu naše nadbiskupije. Jednom riječju nakana je naše molitve vrlo velika i sveta. Prihvatimo je i podržimo je.

Tijek Jerihonskog bdijenja

Jerihonsko bdijenje započinje u nedjelju, a sasvim intenzivno  u utorak, 11.12. i traje do subote 15.12. u 17 sati. Završava sv. Misom i zahvalom Tebe Boga hvalimo.  U pet dana i noći bdije se: moli i klanja, adorira, pred Gospodinom. U molitvi se izmjenjuje molitva krunice, čitanje Svetog pisma, tišina, pjesme, litanije, časoslov, spontane molitve, slavljenja i slično. Započinje se u određeni sat i na kraju tjedna završava himnom „Tebe Boga hvalimo“. Vrlo je važno, i u duhu Jerihonskog bdijenja kao zamisli, da se u klanjanju dnevno moli cijeli Gospin ružarij, najbolje uz razmatranje, te uz posvetu Isusovu i Marijinom Srcu. Budući da je uz kapelu Corpus Domini klauzurni samostan sestara Pohoda Marijina, koje mole časoslov, u tim trenucima moli se u tišini ili se pridruži molitvi časoslova sa sestrama.

Nebeski zaštitnik Jerihonsko bdijenja je sv. Ivan Pavao II.

Dobro došli u kapelu Corpus Domini, u malu crkvu koja je svetište Presvete euharistije..  

 Don P. Crnjac, rektor kapele Corpus Domini

+++

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).