Alternative flash content

Requirements

75- GODINA ADORACIJE U KAPELI CORPUS DOMINI

Na PRVI PETAK 5. listopada ove godine obilježava se 75 – godina početka adoracije Presvetom otajstvu u kapeli Corpus Domini. Za ovaj jubilej pripremamo se trodnevnicom: 2. 3, i 4. listopada koju predvodi o. Nikola Stanković, isusovac. Na sam dan Prvi petak 5. listopada Svetu misu predvodite će u 17 sati  mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Vrijedno je spomena da je prije 20 godina postavljen ispred kapele euharistijski križ, koji je blagoslovio mons. Giulio Einaudi, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Blaženi Alojzije Stepinac započeo je sveudiljno  klanjanje na PRVI PETAK, 1. listopada 1943. u danima opće kušnje i nevolje II. svjetskog rata «kad nas ništa drugo ne može spasiti osim molitve». S radošću je najavio dan početka u okružnici «O vječnom kalnjanju presvetom Otajstvu» 16.kolovoza 1943.: «Mi smo veseli da će se u našoj dijecezi, i to upravo u Zagrebu, gdje je i najveća potreba, u kapeli Corpus Domini, davati bez prestanka čast Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu…». Tu je radost on i živio dolazeći vrlo često u ovu kapelu sve do svog uhićenja 1945. godine. U istoj okružnici je zaželio: «Neka euharistijski Spasitelj iz ovog mjesta, iz ove kapele, izlije obilje svoga svetog blagoslova na naš grad Zagreb, čitavu našu nadbiskupiju i čitav naš hrvatski narod.» Graditelji kapele Corpus Domini bilo je «Društvo sveudiljnog klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu i pomoć siromašnim crkvama» koje je sagradilo i kuću pod nazivom «Dom Božje Providnosti». Društvo su vodili laici, ugledne žene grada Zagreba a savjetnik je bio biskup Josip Lach. Poslije 1947. to djelo su nastavile u svom samostanu sestre Pohođenja Marijina.

KAPELA

CORPUS DOMINI

Mošćenička 3,  Trešnjevka

75 – GODINA

U SLUŽBI

EUHARISTIJSKOG KLNJANJA

 

Prvi petak listopad 1943. – 2018.

SPOMEN NA POČETAK SVEUDILJNOG KLANJANA

Trodnevnicu 2., 3. i 4. listopada u 17 sati

predvodi o. Nikola Stanković, isusovac.

 

SVETU MISU ZAHVALNICU

predslavi:

mons. MIJO GORSKI,

pomoćni biskup zagrebački

U PETAK

05. LISTOPADA 2018.

u  17 sati

 

Okružnica br. 7674/1943

„ Vječno klanjanje presvetom otajstvu

 

„Častna braćo svećenici!

…Preporučujem braći svećenicima iz Zagreba, kad ih put nanese do crkvice vječnog Klanjanja , Corpus Domini, da se rado svrate i odadu počast Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Posebno pak stavljam to isto na srdce svima članovima katoličkih organizacija. Bilo bi vrlo liepo, kad bi se provela organizacija među katoličkim muževima i ženama, mladićima i djevojkama, a i među djecom, da ne bude dana, kad ne bi netko barem od organiziranih katolika došao tamo, da se pokloni svome Bogu.

U ovim danima opće kušnje i nevolje ništa nas drugo ne može spasiti nego molitva. I što se više ruku bude dizalo k nebu i revnije molilo, to više se smijemo nadati blagoslovu s neba. A najviše svakako po molitvi pred Onim, koji je rekao – bez mene ne možete ništa učiniti!

Neka euharistijski Spasitelj izlije iz ovog mjesta obilje svetog blagoslova na naš grad Zagreb, čitavu našu nadbiskupiju i čitav naš hrvatski narod!“

U Zagrebu, dne 16. kolovoza 1943.          Alojzije, nadbiskup, v.r.

                                                +++++++

„Crkva Corpus Domini ima isključivu svrhu u gradu Zagrebu da u njoj preko dana bude izloženo Presveto Otajstvo i da vjernici mogu dolaziti u crkvu i klanjati se prisutnom Euharistijskom Spasitelju, zahvaljivati  mu, davati mu zadovoljštinu i moliti njegovo milosrđe za grad Zagreb i za Crkvu u njemu. Stoga ta crkva ne može služiti bilo kojoj privatnoj grupi koja bi u njoj, paralelno sa euharistijskim pobožnostima, vršila kakve druge pobožnosti…»

U Zagrebu, 29. listopada 1996. godine.

Franjo kardinal Kuharić, nadbiskup

++++++

„Dragi vjernici, osobito vi koji živite na našoj Trešnjevci: Dolazite ovamo! Dolazite s malom djecom! Djeca i te kako osjećaju Božju blizinu. Djeca su otvorena Bogu. Tu je odnos direktan. Zato dovedite djecu nakratko. Ovdje u tišinu pred Bogom ljubavi. Bit će to blagoslov za njih, za vas i za naše obitelji…“

Kardinal Josip Bozanić u Corpus Domini, 5. lipnja 2010.

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).