Alternative flash content

Requirements

JERIHONSKO BDJENJE U CORPUS DOMINI

KAPELA CORPUS DOMINI

Trešnjevka, Mošćenička 3

 

JERIHONSKO BDJENJE

održava se  u početku Došašća

u kapeli Corpus Domini od 10.do 16. prosinca.

Tema: Molitva za uspjeh završnog zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koja završava 9.veljače 2018, molitva  za  uklanjanje bedema nesloge i zataje Boga, za zusatavljanje iseljavanja mladih, za poštivanje ljudskog života i za mir u svijetu.

Kako se ostvaruje ovaj plan?

Prema napisanom rasporedu moli se pojedinačno ili u manjim ili većim skupinama :

  • Moli se i klanja pred Gospodinom u Presvetom
  • Čita se i razmatra na stranicama Svetog pisma
  • Moli se cijeli Gospin ružarij, uz razmatranje
  • Molitva u šutnji
  • Molitva časoslova
  • Spontane molitve
  • Pjesme euharistijskom Spasitelju i Srcu Isusovu

 

DOĐITE,  POKLONIMO  SE!

 

+++++

U kapeli CORPUS DOMINI, (Mošćenička 3, Trešnjevka), održava se od 10. do 16. prosinca, u vrijeme zimskih kvatri, Jerihonsko bdjenje. A savim inetnzivno, dan i noć, u vrijeme kvatri od utorka do subote molimo s i klanjamo pred Presvetomi otajstvom. Zimske kvatre, dani su posta i molitve, posevećene su zahvali za plodove rada i duha i moltvi za Caritas.Ove godine  smo u vremenu održavanja Druge sinode Zagrebače nadbiskupije koja je započela prošle godine, ove godine je imala četiri zasjedanja, a završno zasjedanje je 9. veljače sa euharistijskim slavljem 10. veljače, na blagdan bl. Alojzija Stepinca.Temeljno geslo Sinode je: Hodimo u novosti života. Sinodom se želi vidjeti kako živimo svoju crkvenosti i kršćansko zajedništvo koje nam je darovano Radosnom viješću  i kako odgovoriti novim izazovima našeg vremena. Našom molitvom u ovom Jerihonskom bdjenju želimo poduprijeti rad Sinode da uspije i donese plodove duhovne obnove naše nadbiskupije..

Slijedeće godine obilježavamo 75 godina kako je bl. Alojzje Stepinac  započeo sveudiljno klanjanje Presvetome otajstvu 1. listopada 1943. godine. Posebnom okružnicom pozvao je da se u kapeli Corpus Domini sveudiljno, trajno moli pred Presvetim za mir u svijetu i za dobro Crkve u gradu Zagrebu i u cijeloj Domovini. Želja blaženog Alojzija Stepinca ostvaruje se neprekidno kroz 74. godinu, od 1943. do danas. 

Što je Jerihon?

 U vrijeme Mojsija i Jošue Jerihon je bio grad opasan debelim zidovima, prava  tvrđava. Izraelci su na putu u Obećanu zemlju dolazili iz pustinje, bez ikakvog iskustva o tome kako osvojiti tako utvrđeni gradi. Pred gradom su se zaustavili zbunjeni. Gospodin im je tada rekao što treba učiniti. Savjet koji su dobili može zbuniti sve vojne stratege.  Za vrijeme šest dana trebaju obilaziti oko grada ratnici Izraelci sa sedam svećenika koji će na ramenima  nositi kovčeg saveza. U tom hodu trebaju šutjeti, moliti i trubiti na rogove ovnovske. A sedmog dana trebaju obići grad sedam put: najprije u šutnji, a zatim uz jeku truba vikat ratnim poklikom. I taj obilazak jerihonski zidina donio je uspjeh: na čudesan način srušile su se zidine Jerihona i Izraelci su osvojilit grad (Jos 6, 1-21) 

Danas u naše vrijeme na duhovnom polju postoje zidine koje izgledaju nerazrušive. A to je sve ono što stvara u nama tjeskobu ili što nas pritište, sve ono gdje  ne možemo naći izlaz. To je sve ono što nas sprečava da idemo naprijed slobodno i radosno. To su rastave brakova, ideologija roda, svjetonazorske podjele u društvu, gospodarski problemi, dužničko ropstvo, iseljavanje mladih, nepoštivanje dostojanstva života, mir u svijetu. Izvucimo pouku iz Jerihona. Stavimo sve u ruke Gospodinu pred Presvetim otajstvom. Dopustimo da nas on vodi svojim Duhom. Odvažnošću mogu se postići velike pobjede. Sa strpljivošću i molitvom mogu se postići još veće pobjede. Sa ljubavlju se postižu još veće pobjede.  Želimo biti strpljivi i postojani u molitivi, ojačani ljubavlju sve  stavimo u ruke Gospodinu pred Presvetim otajstvom. 

Prvi koji je započeo Jerihonsko bdjenje bio je „apostol svete krunice“ Anatol Kaszczuk (Kaščuk), Poljak, koji je živio od 1912. do 2005. Organizirao je prvo Jerihonsko bdjenje u marijanskom svetištu Jasna Gora 1979. Mnoštvo sabrano u molitvi izvojevalo je prvu pobjedu a to je pohod pape Ivana Pavla II svojoj domovini 1979, koje je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje.

Zašto Jerihonsko bdjenje na početku Došašća?

Mi katolici u ovom vremenu imamo mnoge poteškoće, imamo mnoge bedem koji nas dijele. Ti bedemi su moćni, naizgled nerazrušivi. Bog ne želi da njegova djeca žive u strahovima, u bijedi, u očaju, u ovisnostima i podjelama. On za nas želi blagoslov. Trpljenja su također milost i blagoslov: Bdjenje nam daje dodatnu snagu da prihvatimo križ i da živimo s Kristom. U Bdjenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom. Očekujemo i čudo, ako nam je potrebno. Ova molitva Jerihonskog bdijenja je konkretno nastojanje u kojem možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Tijekom bdjenja bit će prilika za svetu ispovijed. Noćno bdijenje ima uz Isusa  i posebnu ljepotu i značaj. Zabilježeno je da su zajednice koje su vršile bdijenje oživjele i osnažile se u mnogim pogledima.

Nas tište konkretno poteškoće vezan uz odgoj djece i mladeži, bračne krize, ne poštivanje života od začeća do prirodne smrti, ideologija roda koja želirazoriti obitelj,  nesloga i nejedinstvo u domovini, mir u svijetu. Pred nama je završetak rada je Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koja ima za cilj duhovnu obnovu naše nadbiskuije. Jednom riječju nakana je naše molitve vrlo velika i sveta. Prihvatimo je i podržimo je.

Tijek Jerihonskog bdjenja

Jerihonsko bdijenje započinje u nedjelju, a sasvim intenzivno  u utorak, 12.12. i traje do subote 16.12. u 17 sati. Završava sv. Misom i zahvalom Tebe Boga hvalimo.  U pet dana i noći bdije se: moli i klanja, adorira, pred Gospodinom. U molitvi se izmjenjuje molitva krunice, čitanje Svetog pisma, tišina, pjesme, litanije, časoslov, spontane molitve, slavljenja i slično. Započinje se u određeni sat i na kraju tjedna završava himnom „Tebe Boga hvalimo“. Vrlo je važno, i u duhu Jerihonskog bdjenja kao zamisli, da se u klanjanju dnevno moli cijeli Gospin ružarij, najbolje uz razmatranje, te uz posvetu Isusovu i Marijinom Srcu. Budući da je uz kapelu Corpus Domini klauzurni samostan sestara Pohoda Marijina, koje mole časoslov, u tim trenucima moli se u tišini ili se pridruži molitvi časoslova sa sestrama.

Nebeski zaštitnik Jerihonsko bdjenja je sv. Ivan Pavao II.

Dobro došli u kapelu Corpus Domini, u malu crkvu koja je svetište Presvete euharistije..  

 Don P. Crnjac, rektor kapele Corpus Domini

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).