Alternative flash content

Requirements

PROSLAVA TIJELOVA U 700 OBLJETNICI POSTOJANJA BLAGDANA

U kapeli Corpus Domini na Trešnjevci proslavljena je svetkovina Tijelova svečanije nego obično. Ove godine se obilježava 700 godina otkako se slavi blagdan Tijelova. Naime, papa Ivan XXII. javno je 1317.proglasio dekret  „Transiturus de hoc mundo“  (Na prijelazu iz ovog svijeta) koji je pred smrt objavio papa Urban IV. a nije ga uspio promulgirati.  Od tada Tijelovo se slavi već 700 godina u cijeloj katoličkoj Crkvi. Taj događaj je istaknut u trodnevnici i u samoj proslavi.

Svečanu misu  na blagdan Tijelova predovido je don Stjepan Bolkovac, salezijanac.  U propovijedi je istaknuo povezanost euharistije i obitelji. Ta povezanost je  počela u nazaretskoj obitelji u kojoj je sveti Josip očitovao svoje brižno služenje a zatim prvi  zajedno s Marijom učinio poklon Isusu. Pod misom je pjevao „Corpus“ mješoviti zbor kapele.

Blagdanu Tijelova prethodila je duhovna obnova u ljetnim kvatrima i napose trodnevna priprema. U trodnevnici je porpovijedao otac Danijel Čolak, karmelićanin iz Remeta. U tri nastupa govorio je o obitelji i euharistiji kao sakramentu zajedništva. Vrlo zorno je ušao u psihologiju obiteljskog života, u kojemu s glavni nositelji roditelji i djeca utemeljuju na odnosima, zajedništvu i ljubavi. Na tim vrijednostima uzrastaju djeca ali i vjernost u braku i radost da se ostvarju svi članovi obitelji kao osobe u svome dostojanstvu.

U prvom danu trodnevnice animirali su svetu misu mladi iz zbora „Corpus Domini“ pod vodstvom Emilija Kutleše. Drugu večer je animirao zbor mladih „Laudes“ iz župe sv. Marka pod vodstvom Tomislava Bolkovac. Posljedni dan trodnevnice nastupila je FRAMA, franjevačka mladež iz župe sv. Križa iz Sigeta pod vodstvom Ive Franjića. Poslije mise održali su mali koncert duhovnih pjesama kojima su oduševili sve  brojne prisutne slušatelje.  Iznijeli su također svoje iskustvo i programe koje ostvaruju kao zajednica franjevačke mladeži u župi i u povezanost s drugim zajedicama u franjevačkim župama u domovini.

U ovogodišnjoj  proslavi Tijelova sudjelovao je veliki broj vjernika, štovatelja euharistija, iz cijelog grada. Rektor Pavao Crnjac najavio je proslavu 70 godina dolaska sestara Pohoda Marijina na Trešnjevku, koja će se održati 26. kolovoza. (P.C.)

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).