Alternative flash content

Requirements

Jerihonski bedemi u povijesti

„A Jerihon stajaše silno utvrđen i zatvoren pred sinovima Izraelovim... Jošua reče: Svi ratnici  obiđite oko grada jedanput na dan. Tako činite šest dana. A sedam svećenika neka nose pred Kovčegom saveza sedam truba od ovnujskih rogova. Sedmoga dana obiđite sedam puta oko grada, a svećenici neka trube u trublje. Pa kad otežući zatrube u rog, neka sav narod čim čuje glas trube, podigne silnu bojnu viku. I srušit će se gradski bedemi…“

(Jš 6, 1-5).

++++

Pad Jerihona i njegovih bedema

„Budi jak i vrlo hrabar, Jošua,“ rekao je Bog. „Ne boj se! Obećao sam da ću biti s tobom kao što sam bio i s Mojsijem. Ti samo skupi hrabrost i pouzdanje u mene. Obećajem ti da ću biti s tobom cijelim putem. Učinit ću te snažnim i nikad nećeš doživjeti neuspjeh…“

Dvije su prepreke stajale između Izraelaca i zemlje koju im je Bog dao. Jedna je bila brza rijeka Jordan, a druga grad Jerihon s jakim bedemima, koji se čvrsto i snažno nalazio uz sam kanaansku granicu.

Jošua je najprije poslao svećenike a ne mlade vojnike.

„Sedmorica od vas uzeti će svoje trublje i ići na čelu povorke. Oni iza njih nosit će Kovčeg saveza iz Božjeg šatora. To će biti znak da je Bog s nama.“

Zatim je Jošua poslao po vojnike. „Vi ćete ići i za svećenika“, objasnio je, „i slijediti ćete ih.“

Ništa nije rekao o mačevima i o kopljima, lukovima i strijelama, ili o nekom drugom oružju potrebnom za napad na grad. Kad su svi bili poredani, Jošua im je dao upute, onako kako ih je Bog njemu dao.

Počnite hodati oko gradskih zidina,“ rekao je. „Vi, svećenici trubite dok budete prolazili, ali vi vojnici mirujte. Kad jednom obiđete oko zidina, vratite se u tabor. To će biti sve za danas.“

Užasnut kralj Jerihona vidio je brojni narod izraelski koji je prešao preko Jordana i utaborio se blizu njegova grada.

Naredio je da se gradska vrata zatvore i zakračunaju. Zatim je čekao.

Kad je začuo prvi prodoran zvuk svećeničkih trublja, pomislio je da je počeo napad. Ali red svećenika s dragocjenim Kovčegom saveza koji se ljeskao na suncu slijedila je tiha kolona vojnika. Jednom su obišli bedeme i otišli.

Slijedećeg je dana Jošua dao posve iste naredbe svećenicima i vojnicima.

Šest dana zaredom jedanput su obilazili oko grada i zatim se tiho vraćali u tabor. Stanovnici Jerihona promatrali su i čudili se, sve više prestrašeni.

Sedmog im je dana Jošua dao nove naloge.

„Danas ćete sedam puta obići grad,“ rekao je. Kad započnete sedmi krug, svećenici neka zatrube, a vojnici neka glasno kliču bojne poklike jer će nam Bog predati grad.

Obišli su grad jedanput, dvaput, triput; sve do šestog puta. Zatim sedmog puta, glasnije od zvuka trubalja prolomio jaki poklič Izraelaca, koji su vikali tako snažno, gotovo da ima pluća prsnu.

Upravo se u tom trenutku bedemi Jerihona zadrhtali, zatresli se i srušili.“

Jošua, 5-6.

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).