Alternative flash content

Requirements

Jerihonsko bdjenje

U KAPELI CORPUS DOMINI, na zagrebačkoj Trešnjevci, Mošćenička 3, održava se  Jerihonsko bdjenju, adoracija dan i noć u okviru Proljetnih kvatri: od 07. do 11. ožujka (utorak, srijeda, četvrtak, petak i subota). U petak u 19 sati pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed, a u 20 sati sveta misa. Nakane: molitva za pokoru i obraćenje, molitva za uspijeh Druge zagrebačke sinode koja je u tijeku, za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, kao i za mir u srcima pojedinaca, u obiteljma, u Domovini i svijetu.

***

KAPELA CORPUS DOMINI

Trešnjevka, Mošćenička 3

             JERIHONSKO BDJENJE

Organizira SVEHRVATSKA MOLITVENA MREŽA

pet dana i noći u molitvi i klanjanju pred Gospodinom:

U DANIM PROLJETNIH KVATRI na POČETKU KORIZME:

u utorak, srijedu, četvrtak, petak i subotu,od 7.do 11.ožujka 2017.

Draga braćo i sestre,

„Korizma je novi početak, put koji vodi ka sigurnom cilju: Uskrsu, Kristovoj pobjedi nad smrću. To nas vrijeme uvijek snažno poziva na obraćenje. Kršćanin je pozvan vratiti se Bogu "svim srcem" (Jl 2, 12), ne zadovoljavati se osrednjošću već rasti u prijateljstvu s Gospodinom. Isus je vjerni prijatelj koji nas nikada ne napušta, jer i kada smo u grijehu on strpljivo čeka da mu se vratimo i tim strpljivim čekanjem pokazuje svoju spremnost na opraštanje (usp. Homilija na misi, 8. siječnja 2016.).

Korizma je pogodno vrijeme za jačanje duhovnog života sredstvima posvećenja koje nam Crkva pruža: postom, molitvom i milostinjom. U korijenu svega toga je Božja riječ, koju smo u ovom vremenu pozvani slušati i nad njom revnije meditirati...“ (Papa Franjo)

Tema: Nakane: molitva za obraćenje, za poštivanje ljudskog života, molitva za uspijeh Druge zagrebačke sinode koja je u tijeku, za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, kao i za mir u srcima pojedinaca, u obiteljma, u Domovini i svijetu.

Kako? Prema ponuđenom rasporedu u grupi dvoje i više:

  • Moli se i klanja pred Gospodinom.
  • Čitanje i razmatranje  Svetog pisma, napose proroka.
  • Moli se cijeli Gospin ružarij, uz razmatranje.
  • Molitva u šutnji. Molitva časoslov. Spontane molitve.
  • Pjesme euharistijskom Spasitelju i Srcu Isusovu.

            DOĐITE,  POKLONIMO  SE!

       JERIHONSKO BDJENJE u okviru Proljetnih kvatri

                                  U CORPUS DOMINI

U kapeli CORPUS DOMINI, (Trešnjevka), Mošćenička 3, održava se od 07. do 11. ožujka: u utorak, srijedu, četvrtak, petak i subotu danonoćno, sveudiljno,  klanjanje pred Presvetime pod nazivom „Jerihonsko bdjenje“. Svehrvatska molitvena mreža, koja okuplja nekoliko desetaka molitvenih zajednica, podržava i sudjeluje u ovoj molitvenoj akciji, u kapeli Corpus Domini u  početku korizme.. Sveudiljno klanjanje u crkvici Corpus Domini, započeo je bl. Alojzije Stepinac, na prvi petak,  1. listopada 1943. godine.

Papa Franjo u Poruci za korizmu ove godine poziva nas na obraćenje u korizmi u razmišljanju O bogatašu i Lazaru  iz Lukina Evanđelja (16, 19.31):

„...Na početku prispodobe predstavljena su dva glavna lika s time što je siromah detaljnije opisan: on se nalazi u očajnom stanju, nema čak snage ni ustati, leži pred bogataševim vratima i hrani se mrvama koje padaju s njegova stola, cijelo tijelo mu je posuto ranama koje psi dolaze lizati (usp. rr. 20-21). Mračna je to slika; prikazuje ponižena čovjeka koji je zapao u veliku bijedu.

...Lazar nas uči da je druga osoba dar. Ispravan odnos s osobama sastoji se u tome da prepoznamo sa zahvalnošću njihovu vrijednost. I siromah na bogataševim vratima nije neugodna smetnja, već poziv na obraćenje i promjenu života. Ta nas prispodoba ponajprije poziva da otvorimo vrata svoga srca drugome, jer svaka osoba je dar, bilo da je to naš susjed ili pak nepoznati siromah. Korizma je pogodno vrijeme da otvorimo vrata svakoj osobi u potrebi i prepoznamo u njemu ili njoj Kristovo lice. Svaki od nas susreće takve ljude u svom svakodnevnom životu. Svaki život koji susrećemo je dar koji zaslužuje prihvaćanje, poštivanje i ljubav. Božja nam riječ pomaže otvoriti oči da prihvatimo i ljubimo život, prije svega kad je ovaj slab i ranjiv.

U prispodobi se zatim pokazuje da gramzivost bogataša čini ispraznim. Njegova osobnost nalazi izraz u vanjštini, u pokazivanju drugima što si može priuštiti. Ali ta vanjština pokriva unutarnje lice. Njegov je život talac vanjskog izgleda, tog najpovršnijeg i najprolaznijeg aspekta postojanja...

Najniži stupanj tog moralnog srozavanja je oholost. Bogataš se odijeva poput kralja i ponaša se poput božanstva, zaboravljajući da je obični smrtnik. Za čovjeka iskvarena ljubavlju prema bogatstvima ne postoji ništa drugo osim njega samog i zbog toga osobe koje ga okružuju ostaju izvan njegova vidokruga. Plod navezanosti na novac je dakle neka vrsta zaslijepljenosti; bogataš ne vidi čovjeka koji gladan, izranjen, ponižen leži do njegovih vrata.

 ..Evanđelje o bogatašu i siromašnom Lazaru pomaže nam dobro se pripraviti za Uskrs koji se bliži. Liturgija Pepelnice poziva nas iskusiti nešto slično onom što bogataš doživljava na tako dramatičan način. Svećenik, dok nas posipa pepelom, ponavlja riječi: "Sjeti se da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti". „...

..Božje riječ je živa i djelotvorna, kadra pobuditi obraćenje u srcima ljudi i iznova upraviti čovjekove korake prema Bogu. Kad zatvaramo srce daru Boga koji govori to ima za posljedicu da na kraju zatvaramo svoje srce daru braće.

Draga braćo i sestre, korizma je pogodno vrijeme za obnavljanje susreta s Kristom živim u njegovoj riječi, sakramentima i bližnjemu. Neka nam Gospodin – koji se tijekom četrdeset dana provedenih u pustinji odupro napasnikovim prijevarama – pokaže put kojim nam je ići. Neka nas Duh Sveti povede pravim putom obraćenja da ponovno otkrijemo dar Božje riječi, da budemo očišćeni od grijeha koji nas zasljepljuje i da služimo Kristu prisutnom u braći i sestrama u potrebi. Potičem sve vjernike da izraze tu obnovljenost duha također svojim sudjelovanjem u korizmenim kampanjama koje mnoga crkvena tijela priređuju u raznim dijelovima svijeta sa ciljem širenja kulture susreta u jednoj ljudskoj obitelji. Molimo jedni za druge, da, kao dionici Kristove pobjede, znamo otvoriti naša vrata slabom i siromašnom. Tada ćemo moći u punini živjeti i svjedočiti uskrsnu radost.“

Zašto Jerihonsko bdjenje na početku Korizme?

Mi katolici u ovom vremenu imamo mnoge poteškoće, imamo mnoge bedema  koji nas dijele. Ti bedemi su moćni, naizgled neurušivi. Bog ne želi da njegova djeca žive u strahovima, u bijedi, u očaju, u ovisnostima i podjelama. On za nas želi blagoslov. Trpljenja su također milost i blagoslov: Bdjenje nam daje dodatnu snagu da prihvatimo križ i da živimo s Kristom. U bdjenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom. Očekujemo i čudo, ako nam je potrebno. Ova molitva Jerihonskog bdijenja je konkretno nastojanje u kojem možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Tijekom bdjenja bit će prilika za svetu ispovijed, napose u petak 10. ožujka u 19 sati kad je Pokorničko bogoslužje. Noćno bdijenje ima uz Isusa  i posebnu ljepotu i značaj. Zabilježeno je da su zajednice koje su vršile bdijenje oživjele i osnažile se u mnogim pogledima.

Nas tište konkretno poteškoće vezan uz odgoj djece i mladeži, bračne krize, ne poštivanje života od začeća do prirodne smrti, nesloga i nejedinstvo u domovini, mir u svijetu, proglašenje blaženim Alojzija Stepinca napose uspjeh Druge zagrebačke sinode koja je u tijeku. Jednom riječju naša je nakana obraćenje hrvatskog naroda.

Tijek Jerihonskog bdjenja

U početku ove korizme u vrijeme kvatri organizira u kapli Corpus domini Jerihonsko bdjenje. U pet  dana i noći bdije se: moli i klanja, adorira, pred Gospodinom. U molitvi se izmjenjuje molitva krunice, čitanje Svetog pisma, tišina, pjesme, litanije, časoslov, spontane molitve, slavljenja i slično. Započinje se u određeni sat i na kraju tjedna, u subotu u 17 sati, završava himnom „Tebe Boga hvalimo“. Vrlo je važno, i u duhu Jerihonskog bdjenja kao zamisli, da se u klanjanju dnevno moli cijeli Gospin ružarij, najbolje uz razmatranje, te uz posvetu Isusovu i Marijinom Srcu. Budući da je uz kapelu Corpus Domini klauzurni samostan sestara Pohoda Marijina, koje mole časoslov, u tim trenucima moli se u tišini ili se pridruži molitvi časoslova sa sestrama. Nebeski zaštitnik Jerihonsko bdjenja je sv. Ivan Pavao II.

Dobro došli u kapelu Corpus Domini! Don P.Crnjac, rektor.

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).