Alternative flash content

Requirements

BOŽIĆNA ČESTITKA

U OVOJ GODINI  DRUGE SINODE CRKVE ZAGREBAČKE: „Hodimo zajedno u novosti života“,

BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ

I SVETO POROĐENJE ISUSOVO!

NEKA VAS I VAŠE NAJMILIJE

PRATI BOŽJI BLAGOSLOV

U NOVOJ 2017. GODINI

ŽELE VAM

DON PAVAO CRNJAC, REKTOR, SESTRE POHODA MARIJINA, ŽUPNIK DAMIR BAČUN I SURADNICI.

 

Mise zornice u Došašću 2016.

I ove godine Sv.mise zornice su bile vrlo lijepo posjećene. Započele su 27. studenog, a završile 24. prosinca, u došašću dugom 28 dana. Zornice su bile u šest sati ujutro, svaki dan u tjednu osim nedjelje i blagdana Bezgrješne. U prepunoj kapeli i pjevačkom koru prisustvale su sve generacije: djeca, mladi, srednja dob i stariji, koji su bili do kraja ustrajni. Lektori su se natjecali tko će nastupiti u naviještanju Božje riječi. Teme homilija koje je predvodio rektor don P. Crnjac, bile su prema naviještenom svetopisamskom čitanju Božje riječi: probuditi nadu i pouzdanje u Boga u ovom nezgodnom, turbulentnom i nemirnom vremenu koje nas svaki dana potresa ratovima i izbjeglicama. Stoga su molitve i pjesme na misama bile vrlo snažne kojima smo dodirnule Božju blizinu. U mještovitom zboru koji je vodila gđa Mira Vrbanović, nastupali su solisit: s. Petra Klobučar , Toni Maričević, Leo Bosnić i Jakov Golubić.  (P.C.)

Jerihonsko bdjenje  na početku Došašća

Na početku Došašća održano je Jerihonskom bdjenje od 6. do 10. prosinca. U središtvju Bdjenja je bila molitva za uspjeh Druge Sinode Crkve zagrebačke. Sinoda je započela 8. prosinca i trajala u prvom dijelu do 10. prosinca. . U prvoj sesiji bila je tema Crkva zagrebačka  u djelu evangelizacije: nova evangelizacije, župna kateheza i vjeronauk u školi.

Druga molitvena tema je bila zimske kvatre. U njima se molilo za Caritas u Crkvi, da uvijek imamo ljubavi jedni prema drugima, zatim zahvala Gospodinu za materijalna i duhovna dobra koja smo primili u ovoj godini, napose za zahvala za Božje milosrđe u Jubileju milosrđa koje nas je učinilo osjetljivima za ljude s kojima svaki dan živimo.

Svehrvatska molitvena mreža, na poticaje voditelja Petra  Krešimira Hodžića, sudjelovala je sa osam molitvenih zajednica: Kursiljo, Molitveni vijenac Kraljice obitelji, Organizacija križara, Molitvena udruga Karmelićani laici, Molitvena zajednica „Gorući grm“, Zajednica molitelja bl. Alojzija Stepinca Corpus Domini, Sestre Pohoda Marijina, Marijina legija. U Spomenicu klanjatelja upisalo se 77 imena, ali je bilo sudionika tri puta više. Na raspolaganju si bili duhovni materijali, kao i u noći čaj i kava koje su pripremale sestre Pohoda Marijina.

 Slijedeće Jerihonsko bdjenje održat će se početkom korizme, za proljetnih kvatri od utorka do subote, tj. od 7. do 11. ožujka 2017. godine.(P.C.)

Druga Sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Nakon dužih priprema koje su započele 2002. godine, započela je radom 8. prosinca Druga Sinoda zagrebačke Crkve. Za razliku Biskupske sinode, koja se održava na razini opće Crkve svake dvije godine, Biskupijska sinoda, kakva je ova Zagrebačke nadbiskupije,  briga je pokrajnske Crkve. Sinoda znači zajednički put. A ova Druga sinoda Crkve zagrebačke vođena je geslom: „Hodimo u novosti života.“ Posljednja Sinoda Zagrebačke nadbiskupije održana je 1925. godine, dakle prije 96 godina.  Društvene prilike nisu bile naklone za održavanje sinode: drugi svjetski rat i diktatura komunizma, nisu dopuštale takav rad Crkve.

Prva sesija Sinode održana je 9. i 10. prosinca s temom: Zagrebačka Crkva u djelu evangelizacije: nova evangelizacija, župna kateheza i vjeronauk u školi. Drugo zasjedanje Sinode bit će 24. i 25. veljače 2017. godine. Teme će biti vezane uz slavljenje svetih otajstava, sakramenata Kristove prisutnosti kao i naše udioništvo u spasenju koje također nastaje iz odušvljenja  i potrebe za zajedništvom. Treće zasjedanje Sinode održat će se 31. ožujka i 1. travnja 2017. A raspravljat će o pitanjima o zajedničkom domu Crkve zagrebačke , ustroj Nadbiskupije, poziv i poslanje župa, obitelji, zaređenih službenika, posvećenih osoba i vjernika laika. „Svako je Božji poziv jednako dragocjen, a živi se u zajedništvu i plodonosan je samo u Kristovoj novosti.“ (Kard. J. Bozanić). Četvrto zasjedanje Sinode je 6. i 7. lsitopada 2017. godine s temom o prisutnosti Crkve zagrbačke u hrvatskom društvu, promicanje jedinstva među kršćanima, međureligijski dijalog, i prisutnost Crkve u svim područjima života pomoću karitativnog i socijalnog djelovanja. Na  tom zasjedanju posebno će se raspravljati o prisutnosti Crkve u kulturu, znanosti, umjetnosti, medijima i odgojno-obrazovnom području. Peto zasjedanje Sinode predviđeno je za 24. i 25. studeni sa svečanim završetkom u nedjelju 26. studenog na blagdan Krista Kralja.   Rad sinode „Hodimo u novosti života“ započet je na svetkovinu Bezgrješne a završava u dan svečanog poklona Isusu Kristu Kralju svega stvorenoga.

Rad Sinode pratimo u našoj kapeli Corpus Domini izvještajima i molitvom i to svakog ponedjeljka u adoraciji i u molitvi za Sinodu, a svake nedjelje molitvenim himnom za Sinodu. (P.C.) 

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).