Alternative flash content

Requirements

MILOSNI KIP GOSPE FATIMSKE U kapeli CORPUS DOMINI

MILOSNI KIP GOSPE FATIMSKE U kapeli CORPUS DOMINI

 

Nepredviđeno na povratku u Fatimu iz Slovenije preko Hrvatske, Milosni kip Gospe Fatimske zaustavio se u Mariji Bistrici u nedjelju 16. listopada, zatim  za samo jedan sat, od 15 do 16 sati, dovezen je u kapelu Corpus Domini na Trešnjevci.

Kad smo saznali od obitelji Janeza i Marte Slokan, koji su prevozili milosni kip da se žele zadržati našoj kapeli, bila je to vijest dana. Marta Slokan željela se odužiti Gospodinu za svoje molitve i uslišnja koje je primila kao klanjateljica u kapeli Corpus Domini.

Napisali smo i umnožili letak za tu zgodu. Na programu je bilo Marijansko bdjenje. Adoraciju smo za jedan sat prekinuli. Kombi s Milosnim kipom Gospe Fatimske zaustavio se u dvorištu kapele Corpus Doimini. Četiri djevojke u bjelini nosile su predivan Marijin kipe a ispred njih je bila jedna djevojka s buketom ruža i ljiljana. Sakupilo se veliko mnoštvo Marijinih štovatelja koji su jedva stali u kapelu Corpus Domini. Milosni kip je unesen u kapelu s pjesmom „Ljiljane bijeli nebeskog kraja“ i postavljen na posebno prijestolje. Rektor kapele Pavao Crnjac izrazio je radosnu dobordošlicu Milosnom kipu Gospe Fatimske kao i sestrama Pohoda Marijina i mnoštvu Marijinih štovatelj, napose majki koje su došle s djecom. Gospa Fatimska sve je milovala svojim nježnim pogledom. Molitvu u čast Gospi Fatimskoj izrekao je vlč. Božo Belinić, župnik bolničke crkve u Vinogradskoj. Zatim se molio dio Radosnog otasjtva krunice a poslije toga je slijedila obnnova posvete svijeta i osobna posveta Gospi Fatimskoj te molitveno razmišljanje Mire Vrbanović i Eme Špiljak. Molitveno bdjenje je završeno oproštajnom pjesmom: „Ave, ave“ i  „Zdravo Djevo“. Svi vjernici su se poredali u dva reda u „špalir“ od kapele do kombija na ulici, oko 200 metara,  tako da su djevojke nosile  Gospu po sredini, gdje  su je svi mogli dotaknuti  rukom ili pobožnim predmetima.

Milosni kip Gospe Fatimske boravio je u biskupijama u Sloveniji od 13. svibnja do 13. listopada ove godine. Pod geslom „ Marija - prozor nade“ zadržao se u brojnim župama koje se imale duhovnu obnovu i osobni susret s Gospom Fatimskom. Priprema za ovaj treći dolazak kipa Gospe Fatimske u Sloveniju započeo je molitvom od pet subota, od siječnja do svibnja 2016. godine.  Hodočasnički put Milosnog kipa Gospe Fatimske po Sloveniji i po Europi priprema je za proslavu 100 godina od ukazanja Gospe u Fatima 13. svibnja 2017. godine.

Pavao Crnjac     

 

++++

MARIJANSKI JUBILEJ MILOSRĐA U RIMU

„Molitva krunice je, pod mnogim vidicima, sinteza povijesti Božjega milosrđa. U trenucima „vjere“, „samozataje“ i „suza“ Marija izražava bogatstvo Božjeg milosrđa koje ide u susret svagdašnjim potrebama, rekao je  papa Franjo sudionicima Molitvenog bdjenja 8. listopada na Trgu sv. Petra prilikom Marijanskog Jubileja milosrđa.

Na Trgu sv. Petra bila je najprije procesija s Marijinim kipovima,  ikonma i  zastavama. Izredale su se 94 hodočasničke grupe iz 51 svetišta iz emalja čitavog svijeta. Bilo je zastupljeno 40 nacija sa svojim svetištima: iz Njemačke, Francuske, Belgije, Španjolske, Portugala, Mađarske, Argentine, Brazila, Kosta Rike, Filipina, Venecuele, Vijetanma. Iz Italije je bilo zastupljeno 20 marijanski svetišta, iz Hrvatske nije bilo ni jedno.  Hrvatsku je dostojno zastupala skupna od 57 hodočasnika iz euharistijske zajednice Corpus Domini iz Zagreba.

Hodočasnici svetišta zajedno s nama pohodili su četiri bazilike i prošli kroz sveta vrata u znak pokore moleći Božje milosrđe.

Papu Franju pozdravio je biskup Rino Fisichella, predsjednik Papinog vijeća za novu evangelizaciju. Papa je zatim odao štovanje Gospinoj ikoni: „Marija, spas rimskog naroda“, koju posebno štuju Rimljani kao i papa Franjo. Ta Marijina slika potječe iz prvog tisućlijeća kršćana, pripisuje se sv. Luki,  a čuva se u bazilici Svete Marije Velike.

U kratkoj homiliji papa Franjo je  rekao: „Marija nam govori kako otvoriti vrata srca u poslušnosti prema Bogu. U njezinoj samozataji, otkrivamo koliko nam je biti pozornima na potrebe drugih; u njezinim suzama, nalazimo snagu za tješenje onih koji su u boli. U svakom od tih trenutaka, Marija izražava bogatstvo Božjega milosrđa, koje ide ususret svima, u njihovim svakodnevnim potrebama.“

U toku bdjenja pjevane su Gospine litanije sa zazivima kako su je pojedini sveci, Marijini štovatelji, zazivali. Prije odlaska i blagoslova papa Franjo je izmolio molitvu koju su prvi kršćani molili: "Pod tvoju se obranu utječemo, sveta Bogorodice, ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli oslobodi, Djevice slavna i blagoslovljena."

Marijanski Jubilej milosrđa započeo je na blagdan Gospine krunice, u petak, 7. listopada sa svetom misom u bazilici sv. Marije Velike, a zatim molitvom krunice u bazlilici sv. Petra.

Svečanost marijanskog Jubileja milosrđa završila je u nedjelju 9. listopada pred velikim mnoštvom vjernika  na svečanoj misi u 10 sati na Trgu sv. Petra. U propvijedi pod misom Papa Franjo je istakao: „Kako je upravo Marijino srce više nego bilo koje drugo ponizno srce, srce sposobno primiti Božje darove. Nju – jednostavnu mladu ženu iz Nazareta, koja nije stanovala u palačama, koja nije činila izvanredne stvari – Bog je izabrao kako bi postao čovjekom.“ Papa je predložio da se pitamo jesmo li spremni prihvatiti Božje darove ili se radije zatvaramo u sigurnost vlastitih planova. I zatim je završio pozivom:  „Prianjajmo uz tu jednostavnu vjeru Svete Bogomajke, zamolimo je da se uvijek možemo vratiti Isusu i zahvaliti za mnoge darove, koje smo primili po njegovu milosrđu“.

Hrvatski hodočasnici su bli presretni da su u pokorničkom duhu  posjetili sve čeriti glavne rimske bazilike i na kraju da su se dva puta susreli se s papom Fanjom u ovim svečanostima na trgu sv. Petra.

P. Crnjac

Vidi fotogaleriju Milosni kip Gospe Fatimske u Corpus Domini

 

 

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).