Alternative flash content

Requirements

PAPA FRANJO SLUŽBENO PROGLASIO SVETU GODINU MILOSRĐA „Milosrdni poput Oca“

Svečanim činom uručivanja primjerka bule „Misericordiae vultus” (Lice milosrđa) predstavnicima iz cijelog svijeta papa Franjo je 11. travnja u bazilici Sv. Petra službeno proglasio izvanrednu Svetu godinu milosrđa.  U buli Jubileja Papa poziva vjernike da radosno čine duhovna i tjelesna djela milosrđa, kako bismo “probudili naše uspavane savjesti pred tragedijom siromaštva” i navijestili slobodu zatočenicima suvremenih ropstava.

Služba proglašenja uključivala je čitanje odlomaka iz bule pred Svetim vratima vatikanske bazilike koje je pročitao mons. Leonardo Sapienza, regent Papinske kuće i apostolsko protonotar. Nakon čitanja odlomaka iz bule Sveti je Otac predvodio prvu Večernju Nedjelje božanskoga milosrđa, tijekom koje je šestorici predstavnika Crkve u cijelom svijetu predao po jedan primjerak dokumenta. U buli je najavljeno i otvaranje Svetih vrata na u svim partikularnim Crkvama i mogućnost da pojedini svećenici otpuštaju grijeha pridržane Apostolskoj Stolici. Izvanredni jubilej milosrđa će imati za geslo „Milosrdni poput Oca”, koje je preuzeto iz Lukina Evanđelja.

Na treću nedjelju došašća 13. prosinca otvorit će se Sveta vrata Lateranske bazilike a potom i na drugim papinskim bazilikama, Svete Marije Velike i svetog Pavla izvan zidina. No papa Franjo je odredio da se u svim partikularnim Crkvama i svetištima otvore, prigodom Svete godine, ista takva Vrata milosrđa, tako da se jubilej može slaviti i na lokalnoj razini „kao znak zajedništva cijele Crkve”.

Druga istaknuta značajka bule jubileja odnosi se na oproštenje grijeha. Papa se nada da će “ispovjednici biti pravi znak Očeva milosrđa” i da će moći primati vjernike “poput oca u prispodobi o izgubljenom sinu”, dakle poput onoga koji “trči ususret svome sinu, iako je protratio svoja dobra”. Ispovjednik, dakle, “neće predstavljati nikakva neumjesna pitanja” jer će “znati razabrati u srcu svakog pokajnika poziv u pomoć i zahtjev za oprost”. Oni su pozvani biti “uvijek, svugdje, u svakoj situaciji i usprkos svemu, znak prvenstva milosrđa”.

U tome kontekstu, Papa najavljuje da će tijekom korizme Svete godine slati “misionare milosrđa”, odnosno svećenike kojima će biti dana “vlast opraštati također grijehe koji su pridržani Apostolskoj Stolici”. Kao “znak majčinske skrbi Crkve u Božjem narodu”, objašnjava Papa, oni će biti graditelji, za sve ljude, “susreta punog ljudskosti, izvora oslobođenja, puna odgovornosti u cilju prevladavanja prepreka i ponovnog življenja po krštenju”. Istodobno, papa Franjo traži da se u biskupijama organiziraju “pučke misije”, tako da t misionari “budu navjestitelji radosti oprosta”.

Dakle, Papa ističe da je milosrđe “stožer na kojem počiva život Crkve”; “životni ideal i kriterij vjerodostojnosti za našu vjeru”. Kao “osobina Gospodinove svemoći” a nipošto “znak slabosti”, milosrđe postaje “kriterij za shvaćanje tko su prava djeca Božja”. Zapravo svi smo “pozvani živjeti milosrđe, jer je nama prvima ukazano milosrđe”. Opraštanje uvreda je, dakle, “imperativ kojeg kršćani ne mogu ne uzeti u obzir”. Mnogo puta se čini teško oprostiti, ističe Papa, ali “opraštanje je sredstvo stavljeno u krhke ljudske ruke da bi se postiglo mir u srcu” i “živjelo radosno”.

U drugom dijelu bule, papa Franjo nudi neke praktične savjete za življenje tog izvanrednog jubileja u duhovnoj punini: učiniti jedno hodočašće, jer “milosrđe je cilj kojeg treba postići a koji zahtijeva predanost i žrtvu”; ne suditi i ne osuđivati, kloniti se “ljubomore i zavisti” i postati tako “oruđa oproštenja”; otvoriti svoje srce egzistencijalnim periferijama, donoseći utjehu i solidarnost onima koji, u današnjem svijetu, žive “nesigurnost i patnju”, “mnogobrojnoj braći i sestrama lišenima dostojanstva.” Na taj se način može srušiti “barijeru ravnodušnosti koja često vlada i iza koje se krije licemjerje i egoizam”.

Nadalje, Papa poziva vjernike da radosno čine duhovna i tjelesna djela milosrđa, da bismo “probudili naše uspavane savjesti pred tragedijom siromaštva” i navijestili slobodu zatočenicima suvremenih ropstava. Franjo poziva biskupije da se uključe u inicijativu molitve i pokore “24 sata za Gospodina”, koja će se slaviti u petak i subotu u četvrtom tjednu korizme, jer se mnogi, osobito mladi, približavaju sakramentu pomirenja otkrivajući smisao života.

U trećem dijelu bule jubileja, papa Franjo upućuje neke apele: članove kriminalnih skupina poziva da promijene svoje živote, jer “novac ne donosi istinsku sreću” a “pribjegavanje nasilju radi gomilanja novca iz kojeg kapa krvi ne čini čovjeka moćnim, niti besmrtnim”. “Nitko – ističe Papa – neće izbjeći Božji sud”. Sličan poziv se upućuje također onima koji čine ili pomažu korupciju: “Ta trula kuga društva je ozbiljan grijeh koji u nebo vapi, jer potkopava same temelje osobnog i društvenog života. Korupcija sprječava gledati u budućnost s nadom, jer svojom ohološću i pohlepom uništava planove slabih i gazi siromašne. Ovo je povoljan trenutak da se promijeni život!”, ističe Papa koji poziva također na međureligijski dijalog podsjećajući da židovstvo i islam smatraju milosrđe jednom od najkarakterističnijih osobina Boga.

U ostalim bazilikama: sv. Ivanu Lateranskom, sv. Pavlu izvan Zidina i sv. Mariji Velikoj velikoj bulu će pročitati kardinali koji upravljaju tim crkvama u nedjelju 12. travnja također tijekom molitve večernje.

Papa Franjo najavio je izvanrednu Svetu godinu 13. ožujka u bazilici Svetog Petra. Jubilej milosrđa slavit će se od svetkovine Bezgrešnog začeća, 8. prosinca 2015., do 20. studenoga 2016., na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja.

IKA/ studeni 2015.      

 

+++

KARDINAL BOZANIĆ ODREDIO JUBILEJSKE CRKVE U ZAGREBAČKOJ NADBISKUPIJI

 

26.11.2015.

 

U nadolazećoj Svetoj godini milosrđa, koju će na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2015. godine otvoriti Sveti Otac papa Franjo, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić odredio je da će, uz zagrebačku prvostolnicu, posebno jubilejsko značenje imati još tri crkve u našoj Zagrebačkoj nadbiskupiji.

 

 Riječ je o Nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu, te župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću, te svakoj župnoj crkvi u Zagrebačkoj nadbiskupiji na dan proslave zaštitnika župe.

 

 U tim će crkvama početak Jubileja biti proslavljen na Četvrtu nedjelju došašća, 20. prosinca 2015. godine, a slavlja će predvoditi pomoćni biskupi i to prema sljedećem rasporedu: mons. Valentin Pozaić u Mariji Bistrici; mons. Ivan Šaško u Karlovcu te mons. Mijo Gorski u Krašiću.

 

OTVARANJE VRATA MILOSRĐA U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI

Otvaranjem Svetih vrata, Vrata milosrđa na bazilici sv. Petra u Vatikanu, koja je na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2015. godine otvorio Sveti Otac papa Franjo, započela je Sveta godina milosrđa.

 

 Na Treću nedjelju došašća, 13. prosinca, Vrata milosrđa će, po Papinoj želji, biti otvorena u partikularnim Crkvama posebnim obredom i slavljima u katedralama diljem svijeta. Te će nedjelje i u zagrebačkoj prvostolnici biti otvoren Jubilej milosrđa, euharistijskim slavljem koje će u 10 sati u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima i svećenicima Zagrebačke nadbiskupije predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

   Slavlje će započeti postajnom liturgijom u vanjskom atriju Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa nakon čega će se procesija uputiti prema ulazu u katedralu, gdje će biti sam obred otvaranja Vrata, te euharistijsko slavlje.

(Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije)

 

 

+++

JERIHONSKO BDJENJE u CORPUS DOMINI

U kapeli Corpus Domini na Trešnjevci održat će se Jerihonsko bdjenje od 6. do 12. prosinca. To je dogovoreno na sastanku Svehrvatske molitvene mreže 26. listopada ove godine. Takvo molitveno bdjenje preporučuje se i u drugim većim gradovima.

Jerihonsko bdjenje održava se  u okviru zimskih kvatri, koje su posvećene molitvi za Caritas i zahvali za primljena dobra u ovoj godini. Poseban je dakle naglasak na zahvali za primljena duhovna i materijalna dobra dobra u ovoj godini kao  i za karitativnu ljubav koja treba stalnu molitvenu potporu u ovom vremenu izbjeglica i materijalnog siromaštva.  

+++

KAPELA CORPUS DOMINI

Trešnjevka, Mošćenička 3, Tel. 3695.241

 

JERIHONSKO BDJENJE

od 6. do 13. prosinca 2015.

 

Organizira SVEHRVATSKA MOLITVENA MREŽA

sedam dana i noći u molitvi i klanjanju pred Gospodinom.

 

TEMA: Na Bezgrješnu, 8. prosinca, započinje Godina milosrđa:koja poziva otvorite srce onima koji žive na rubu života. Crkva je pozvana liječiti rane nastale nesigurnošću i patnjom. Ublažiti ih uljem utjehe, previjati ih milosrđem, ozdravljati  ih solidarnošću i dužnom pažnjom.  Zimske kvatre u svojoj osnovi su zahvala Bogu za primljena dobra, za plodove zemlje, rada i duha, zahvala za Domovinu i molitva za mir i solidarnost u njoj i u cijelome svijetu. Molitva za Caritas: da imamo ljubavi za one koji su siromašniji od nas, da smo zahvalni onima koji čine dobro. Molitva za daljnji razvoj Svehrvatske molitvene mreže u skladu s Božjom voljom.

 

Kako? Prema napisanom rasporedu zajedno u grupi dvoje i više:

·     Moli se i klanja pred Gospodinom

·     Čitanje i razmatranje na stranicama Svetog pisma

·     Moli se cijeli Gospin ružarij, uz razmatranje

·     Molitva u šutnji

·     Molitva časoslova

·     Spontane molitve

·     Pjesme euharistijskom Spasitelju i Srcu Isusov

·     DOĐITE,  POKLONIMO  SE!

 

 

MISE ZORNICE

U Došašću ove godine u kapeli Corpus Domini, održavaju se svako jutru  u tjednu svete mise zornice. Započele su 28. studenog a završavaju 24. prosinca. Početak je u 6 sati ujutro. Uz kratku misao poslije evanđelja i pjevanje sveta misa traje 35 minuta. U središtu došašća su zimske kvatre : u srijedu, petak i subotu. U petak navečer je duhovna obnova: u 19 sati pokorničko bogoslušje i sveta ispovijed a u 20 sati svet misa i nastavak Jerihonskog bdjenja. Jerihonsko bdjenje završava u nedjelju na sv. misi u 9 sati sa zahvalnicom: Tebe Boga hvalimo.

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).