Alternative flash content

Requirements

korizma 2015

U KAPELI CORPUS DOMINI (Trešnjevka, Mošćenička 3) KLANJANJE UZ PROLJETNE KVATRE. U kapeli Corpus Domini održava molitva kvatri 25., 26., 27. i 28. veljače, i sveudiljno klanjanje, adoracija cijeli dan i noć. A ti dani su i Jerhonsko bdjenja, koje organizira Molitvena mreža,  u kojima će se posebno moliti za poštivanje života i za mir u svijetu. Proljetne kvatre su posvećene pokori i obraćenju. Na kvatreni petak, 27. 2. je u 18 sati pobožnost križnog puta, u 19 sati pokorničko bogoslužje i korizmena sveta ispovijed. U 20 sati je Sveta misa a poslije nje slijedi adoracija cijelu noć kao i ostalih dana. Pozivamo pojedince i molitvene zajednice grada Zagreba da se pridruže ovoj pobožnosti.
+++
KAPELA CORPUS DOMINI
Trešnjevka, Mošćenička 3

JERIHONSKO BDJENJE
Organizira MOLITVENA MREŽA
U kvatrenim danima  na početku Korizme: molitvu i klanjanje pred PRESVETIM
od 25. do  28. veljače 2015.
Tema: Molitva za obraćenje i pokoru, za poštivanje ljudskog života i za mir u svijetu.
                                         Kako?
Prema napisanom rasporedu zajedno u grupi po dvoje i više:
• Moli se i klanja pred Presvetim
• Čitanje i razmatranje na stranicama Svetog pisma
• Moli se cijeli Gospin ružarij, uz razmatranje
• Molitva u šutnji
• Molitva časoslova
• Spontane molitve
• Pjesme euharistijskom Spasitelju i Srcu Isusovu
              DOĐITE,  POKLONIMO  SE!

 +++++

JERIHONSKO BDJENJE U CORPUS DOMINI
U kapeli CORPUS DOMINI, (Trešnjevka), Mošćenička 3, održava se od 25. do 28. veljače, u kvatrene dane od srijede do subote.  danonoćno, sveudiljno,  klanjanje Presvetome pod nazivom „Jerihonsko bdjenje“. Molitvena mreža, koja okuplja nekoliko desetaka molitvenih zajednica, na sastanku 5. veljače 2015.  odlučila  da se  Jerihonsko bdjenje, održi u okviru proljetnih kvatri u kapeli Corpus Domini.
Proljetne kvatre, u prvom tjednu poslije Pepelnice, posvećene su pokori i obraćenju. U Jerihonskom bdjenju posebno se molimo za poštivanje života i za mir u svijetu.
Molitvena mreža poziva sve molitvene zajednice da u ovim kvatrim dana i noći u Jerihonskom bdjenju, bdije: moli i klanja se, adorira, pred Gospodinom za poštivanje ljudskog života i za mir u svijetu
Što je Jerihon?
 Jerihon je ime drevnog grada, o kojem čitamo u Knjizi o Jošui. Jošua je vodio izabrani narod u Obećanu  zemlju i naišao je na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona(Jš 6, 1-20). Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko.
Izvorno Jerihon znači „grad mjesec“. A mjesec je simbol tame, grijeha i poganstva. Jerihonske zidine su morale pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Izrael je bio poslušan Gospodinovoj riječ, stavio je vojnike po strani, obilazio je sedam dana grad, trubio trubljom i nosio Kovčeg saveza tako da su se bedemi srušili i grad se na kraju predao (Jš 6,1-20).
Jerihonsko bdjenje  je skraćeni naziv za bdjenje: molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz molitvu krunice i čitanja Svetog  pisma koje traje sedam dana i sedam noći. To je ratovanje na koljenima pred Gospodinom i sa Gospodinom, koji ruši zidine naših grijeha i utvrde naših slabosti i rana, i naših nesloga i podjela. Ova je pobožnost izraz naše zadovoljštine za grijehe: psovke imena Božjega, abortuse, praznovjerja i obeščašćenja Presvetog Sakramenta.
U Jerihonskom bdjenju nalazi se izraz naše pokore i žrtve bez kojih nema prave svetosti. U njemu je i svjedočenje naše vjere i ljubavi prema Isusu u Euharistiji.
Prvi koji je započeo Jerihonsko bdjenje bio je „apostol svete krunice“ Anatol Kaszczuk (Kaščuk), Poljak, koji je živio od 1912. do 2005. Organizirao je prvo Jerihonsko bdjenje u marijanskom svetištu Jasna Gora 1979. Mnoštvo sabrano u molitvi izvojevalo je prvu pobjedu a to je pohod pape Ivana Pavla II svojoj domovini koje je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje.
Zašto Jerihonsko bdjenje na početku Korizme?
Mi katolici u ovom vremenu imamo mnoge poteškoće, imamo mnoge bedem koji nas dijele. Ti bedemi su moćni, naizgled neurušivi. Bog ne želi da njegova djeca žive u strahovima, u bijedi, u očaju, u ovisnostima i podjelama. On za nas želi blagoslov. Trpljenja su također milost i blagoslov: Bdjenje nam daje dodatnu snagu da prihvatimo križ i da živimo s Kristom. U Bdjenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom. Očekujemo i čudo, ako nam je potrebno. Ova molitva Jerihonskog bdijenja je konkretno nastojanje u kojem možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Tijekom bdjenja bit će korizmena ispovijed u petak prije Svete mise u 20 sati. Noćno bdijenje ima uz Isusa  i posebnu ljepotu i značaj. Zabilježeno je da su zajednice koje su vršile bdijenje oživjele i osnažile se u mnogim pogledima.
Nas tište konkretno poteškoće vezan uz odgoj djece i mladeži, bračne krize, ne poštivanje života od začeća do prirodne smrti, nesloga i nejedinstvo u domovini, mir u svijetu. Jednom riječju naša je nakana Obraćenje hrvatskog naroda i uspostava Svehrvatske molitvene mreže.

Tijek Jerihonskog bdjenja
Na poziv Molitvene mreže, koja okuplja desetak molitvenih zajednica u našoj domovini, organizira se na početku Korizme u kvatrene dana od 25. do 28. veljače Jerihonsko bdjenje. U četiri dana i noći bdije se: moli i klanja, adorira, pred Gospodinom. U molitvi se izmjenjuje molitva krunice, čitanje Svetog pisma, tišina, pjesme, litanije, časoslov, spontane molitve, slavljenja i slično. Započinje se u određeni sat i na kraju u subotu 28. Veljače završava himnom „Tebe Boga hvalimo“. Vrlo je važno, i u duhu Jerihonskog bdjenja kao zamisli, da se u klanjanju dnevno moli cijeli Gospin ružarij, najbolje uz razmatranje, te uz posvetu Isusovu i Marijinom Srcu. Budući da je uz kapelu Corpus Domini klauzurni samostan sestara Pohoda Marijina, koje mole časoslov, u tim trenucima moli se u tišini ili se pridruži molitvi časoslova sa sestrama.
Nebeski zaštitnik Jerihonsko bdjenja je sv. Ivan Pavao II.
Dobro došli u kapelu Corpus Domini, u malu crkvu koja je svetište Presvete euharistije. U njoj se održava, po želji bl. Alojzija Stepinca, sveudiljno klanjanje svaki dana kroz 72 godinu. Gospodin Te čeka i poziva da budeš ovdje za vrijeme ovog Jerihonskog bdijenja od 25. do28. veljače 2015. godine.  
 Don P. Crnjac, rektor kapele Corpus Domini
+++
Posebno pak stavljam to isto na srce svima članovima katoličkih organizacija među katoličkim muževima i ženama, mladićima i djevojkama, a i među djecom, da ne bude dana, kad ne bi netko barem od organiziranih katolika došao tamo, da se pokloni svome Bogu.
U ovim danima opće kušnje i nevolje ništa nas drugo ne može spasiti nego molitva. I što se više ruku bude dizalo k nebu i revnije molilo, to više se smijemo nadati blagoslovu s neba. A najviše svakako po molitvi pred Onim, koji je rekao – bez mene ne možete ništa učiniti!
Neka euharistijski Spasitelj izlije iz ovog mjesta obilje svetog blagoslova na naš grad Zagreb, čitavu našu nadbiskupiju i čitav naš hrvatski narod!“
U Zagrebu, dne 16. kolovoza 1943.         Alojzije, nadbiskup, v.r.

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).