Alternative flash content

Requirements

Mise zornice - Jerihonsko bdijenje

MISE ZORNICE u Došašću 2014.
Ove godine Došašće započinje 31. studenog, prvom nedjeljom došašća. Mise zornice započinju u ponedjeljak, 1. prosinca u šest sati ujutro i održavat će se svaki dan u tjednu.  Nedjeljom ove godine nećemo imati mise zornice da ne bi umanjili važnost misama u 9 i 17 sati. Na misama zornicama pjevamo adventske pjesme koje su prožete nadom i iščekivanjem velikog blagdana Božića. Dođimo rado na ove mise koje su pune pjevanja i veselog druženja s riječju Božjom
+++
JERIHONSKO BDIJENJE NA POČETKU DOŠAŠĆA

U kapeli CORPUS DOMINI, (Trešnjevka), Mošćenička 3, održava se od 1. do 7. prosinca, od ponedjeljka do nedjelje,  danonoćno, sveudiljno,  klanjanje Presvetome pod nazivom „Jerihonsko bdijenje“. Molitvena mreža, koja okuplja nekoliko desetaka molitvenih zajednica, na sastanku 23. listopada odlučila  da se sedmo dnevno molitveno bdijenje – Jerihonsko bdijenje, održi u kapeli Corpus Domini. I to  je znakovito jer je u kapeli Corpus Domini započeo je sveudiljno klanjanje Presvetome bl. Alojzije Stepinac 1. listopada 1943. godine. Posebnom okružnicom pozvao je da se u kapeli Corpus Domini sveudiljno, trajno moli pred Presvetim za mir u svijetu i za dobro Crkve u gradu Zagrebu i Hrvatskoj. Želja blaženog Alojzija Stepinca ostvaruje se neprekidno kroz 71 godinu, od 1943. do danas. 
Molitvena mreža poziva sve molitvene zajednice da kroz sedam dana i noći u Jerihonskom bdijenju, bdije: moli i klanja se, adorira, pred Gospodinom za mir u svijetu, za uspostavu Svehrvatske molitvene mreže i za obraćenje hrvatskog naroda.
Što je Jerihon?
 Jerihon je ime drevnog grada, o kojem čitamo u Knjizi o Jošui. Jošua je vodio izabrani narod u Obećanu  zemlju i naišao je na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona(Jš 6, 1-20). Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko.
Izvorno Jerihon znači „grad mjesec“. A mjesec je simbol tame, grijeha i poganstva. Jerihonske zidine su morale pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Izrael je bio poslušan Gospodinovoj riječ, obilazio je sedam dana grad, trubio trubljom i nosio Kovčeg saveza tako da se grad na kraju predao (Jš 6,1-20)
Jerihonsko bdijenje  je skraćeni naziv za bdijenje: molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz molitvu krunice i čitanja Svetog  pisma koje traje sedam dana i sedam noći. To je ratovanje na koljenima pred Gospodinom i sa Gospodinom, koji ruši zidine naših grijeha i utvrde naših slabosti i rana, i naših nesloga i podjela. Ova je pobožnost izraz naše zadovoljštine za grijehe: psovke imena Božjega, abortuse, praznovjerja i obeščašćenja Presvetog Sakramenta.
U Jerihonskom bdijenju nalazi se izraz naše pokore i žrtve bez kojih nema prave svetosti. U njemu je i svjedočenje naše vjere i ljubavi prema Isusu u Euharistiji.
Prvi koji je započeo Jerihonsko bdijenje bio je „apostol svete krunice“ Anatol Kaszczuk (Kaščuk), Poljak, koji je živio od 1912. do 2005. Organizirao je prvo Jerihonsko bdijenje u marijanskom svetištu Jasna Gora 1979. Mnoštvo sabrano u molitvi izvojevalo je prvu pobjedu a to je pohod pape Ivana Pavla II svojoj domovini koje je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje.
Zašto Jerihonsko bdijenje na početku Došašća?
Mi katolici u ovom vremenu imamo mnoge poteškoće, imamo mnoge bedem koji nas dijele. Ti bedemi su moćni, naizgled neurušivi. Bog ne želi da njegova djeca žive u strahovima, u bijedi, u očaju, u ovisnostima i podjelama. On za nas želi blagoslov. Trpljenja su također milost i blagoslov: Bdijenje nam daje dodatnu snagu da prihvatimo križ i da živimo s Kristom. U Bdijenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom. Očekujemo i čudo, ako nam je potrebno. Ova molitva Jerihonskog bdijenja je konkretno nastojanje u kojem možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Tijekom bdijenja bit će prilika za svetu ispovijed. Noćno bdijenje ima uz Isusa  i posebnu ljepotu i značaj. Zabilježeno je da su zajednice koje su vršile bdijenje oživjele i osnažile se u mnogim pogledima.
Nas tište konkretno poteškoće vezan uz odgoj djece i mladeži, bračne krize, ne poštivanje života od začeća do prirodne smrti, nesloga i nejedinstvo u domovini, mir u svijetu. Jednom riječju naša je nakana Obraćenje hrvatskog naroda i uspostava Svehrvatske molitvene mreže.
Tijek Jerihonskog bdijenja
Na poziv Molitvene mreže, koja okuplja desetak molitvenih zajednica u našoj domovini, organizira se na početku Došašća od 1. do 7. prosinca, od ponedjeljka do nedjelje navečer, Jerihonsko bdijenje. U sedam dana i noći bdije se: moli i klanja, adorira, pred Gospodinom. U molitvi se izmjenjuje molitva krunice, čitanje Svetog pisma, tišina, pjesme, litanije, časoslov, spontane molitve, slavljenja i slično. Započinje se u određeni sat i na kraju tjedna završava himnom „Tebe Boga hvalimo“. Vrlo je važno, i u duhu Jerihonskog bdijenja kao zamisli, da se u klanjanju dnevno moli cijeli Gospin ružarij, najbolje uz razmatranje, te uz posvetu Isusovu i Marijinom Srcu. Budući da je uz kapelu Corpus Domini klauzurni samostan sestara Pohoda Marijina, koje mole časoslov, u tim trenucima moli se u tišini ili se pridruži molitvi časoslova sa sestrama.
Nebeski zaštitnik Jerihonsko bdijenja je sv. Ivan Pavao II.
Dobro došli u kapelu Corpus Domini, u malu crkvu koja je svetište Presvete euharistije. U njoj se održava, po želji bl. Alojzija Stepinca, sveudiljno klanjanje svaki dana kroz 71 godinu. Gospodin Te čeka i poziva da budeš ovdje za vrijeme ovog Jerihonskog bdijenja od 1. do7. prosinca 2014. godine.  
 Don P. Crnjac, rektor kapele Corpus Domini
+++
KAPELA CORPUS DOMINI
Trešnjevka, Mošćenička 3

JERIHONSKO BDIJENJE
Organizira MOLITVENA MREŽA
Sedam dana i noći u molitvi i klanjanju pred Gospodinom
od 1. do  7. prosinca 2014.
Tema: Molitva za obraćenje hrvatskog naroda, uklanjanje bedema i nesloge.
Uspostava svehrvatske molitvene mreže.
Kako? Prema napisanom rasporedu zajedno u grupi dvoje i više:
• Moli se i klanja pred Gospodinom
• Čitanje i razmatranje na stranicama Svetog pisma
• Moli se cijeli Gospin ružarij, uz razmatranje
• Molitva u šutnji
• Molitva časoslova
• Spontane molitve
• Pjesme euharistijskom Spasitelju i Srcu Isusovu
              DOĐITE,  POKLONIMO  SE!

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).