Alternative flash content

Requirements

EUHARISTIJSKI MEĐUNARODNI KONGRES

.

50. EUHARISTIJSKI MEĐUNARODNI KONGRES
 održan je u Dublinu (Irska) od 10. do 17. lipnja 2012. Glavno geslo je bilo:
 „Euharistija: zajedništvo s Kristom i među nama.“


 50. Euharistijski međunarodni kongres održavao se zapravo u svim biskupijama Irske, a središte je bilo u glavnom gradu Dublinu. Završna Sveta misa, koja se naziva „statio orbis“ – postaja svijeta: cijeli svijet je tog trenutka upro oči u središnje misno slavlje, održana je u Crocke Parku u Dublinu.
Papin legat na Kongresu je bio kardinal Marc Ouellet, Kanađanin, pročelnik Kongregacije za biskupe. Na završnoj misi sudjelovalo je oko 80 tisuća vjernika. Bilo je oko 12 tisuća hodočasnika iz europskih zemalja. Na Svetoj misi je sudjelovao predsjednik irske republike: Michael Higgs i predsjednik vlade Enda Kenny.
Papa Benedikt XVI putem videoporuke obratio se prisutnima na svetoj misi u Crocke Parku.
Od prvih vremena je pojam zajedništvo - koinonia ili communio – bilo u središtu poimanja koje Crkva ima o samoj sebi, u središtu svojeg odnosa s Kristom, svojim utemeljiteljem, i sakramentima koje slavi.
Po svetome krštenje ucijepljeni smo u Kristovu smrt te s ponovo rađamo u velikoj obitelji braće i sestara Isusa Krista. U svetoj potvrdi primamo pečat Duha Svetoga, a dijeleći euharistiju ulazimo u zajedništvo s Kristom i međusobno na vidljiv način ovdje na zemlji. Također primamo obećanje budućeg vječnog života…
U listopadu, nastavio je Papa, obilježava se 50- obljetnica otvorenja Drugog vatikanskog sabora. Sabor je pokrenuo liturgijsku obnovu, najveću u povijesti Crkve. Rezultat te obnove je silno veliki ali su nastala i brojna nerazumijevanja i nepravilnosti. Obnova izvanjskih forma, koju su željeli koncilski oci, bila je zamišljena kako bi olakšala poniranje u prisnu dubinu otajstva. Njezin pravi cilj je bio privesti ljude k osobnom susretu s Gospodinom koji je prisutan u euharistiji, a time i k živome Bogu, kako bi, po tom doticaju s Kristovom ljubavlju, također mogla rasti uzajamna ljubav njegove braće i sestara. Ipak nerijetko je obnova liturgijskih oblika ostala na izvanjskoj razini, a aktivno sudjelovanje je brkano s izvanjskim činjenjem. Stoga ostaje još mnogo toga što valja učiniti na putu istinske liturgijske obnove. U svijetu, koji se promijenio i koji je sve više usredotočen na materijalne stvari, moramo naučiti iznova prepoznavati otajstvenu prisutnost uskrsloga Gospodina, koji jedini može našem životu podariti dah i dubinu.“
Euharistija je bogoštovlje cijele Crkve, ali također zahtijeva „punu zauzetost svakog pojedinog kršćanina u poslanju Crkve“. Euharistija je poziv na svetost „svega naroda Božjega“ ali i na „osobnu svetost“. Euharistiju treba slaviti s velikom radošću ali i s najvećim mogućim dostojanstvom i poštovanjem. Ona nas poziva na „kajanje za osobne grijehe“ ali i na opraštanje braći i sestrama“. Euharistija nas ujedinjuje u Duhu ali nas također poziva da  „pružimo radosnu vijest o spasenju drugima.“

Papa Benedikt je osvrnuo se na veličanstvenu tradicija irskog katoličanstva. Riječ je o baštini koja usavršava i hrani kad je na ispravan način polagana na Gospodnji oltar u misnoj žrtvi… Zahvalnost i radost nad tako velikom poviješću vjere bile su nedavno užasan način potresene otkrivanjem grijeha koje su počinili svećenici i posvećene osobe nad osobama koje su bile povjerenje njihovoj skrbi. Umjesto da im pokažu put prema Kristu, prema Bogu, umjesto da dadu svjedočanstvo o njegovoj dobroti, zlorabili su ih i potkopali vjerodostojnost Crkve. Kako možemo objasniti činjenicu da su osobe koje su redoviti primale tijelo Gospodinovo i ispovijedali svoje grijehe u sakramentu pokore počinili takvu uvredu? To ostaje tajnom. No očito je da se njihovo kršćanstvo nije hranilo radosnim susretom s Isusom Kristom. Postalo je pukom navikom. …“
Papa Benedikt je najavio da će se slijedeći Euharistijski međunarodni kongres, 51. po redu, održati 2016. u gradu Cebuu na Filipinima.
Aktivnosti 50. Euharistijskog međunrodnog  kongresa održavale su se u prostorima Kraljevskog dablinskog društva. Na njezinom stadioni, Areni, održavale su se zajedničke mise. Ulicama Dublina održana je svečana procesije u petak 15. lipnja.
Radne skupine su se održavala svaki dana na temu: zajedništvo po krštenju, zajedništvo u braku i obitelji, zajedništvo u patnji i ozdravljenju, zajedništvo u svijetu po Mariji. Svaki dan je u središtu bilo euharistijsko slavlje, zatim je slijedila kateheza o zadanoj temi i brojna svjedočanstva te adoracija pred Presvetim.
Na početku Euharistijskog kongresa, u ponedjeljak 11. lipnja održan je teološko znanstveni simpozij o euharistiji.
Ovaj 50. Euharistijski međunarodni kongres bio je festival vjere i predstavljanje bogate irske katoličke baštine. Ali on je bio također i prigoda za suočavanje s posljedicama spolne zloporabe maloljetnika od strane  nekih svećenika i posvećenih osoba. Susret se nekim od žrtava imao je kardinala Mark Ouellet u osobnom razgovoru. (P.C.)
++


ŠTO JE EUHARISTIJSKI MEĐUNARODNI KONGRES?


Euharistijski međunarodni kongres je međunarodno okupljanje katolika s ciljem da se promiče svijest o središnjem mjestu euharistije u životu i poslanju Katoličke Crkve.
On također pomaže da se poboljša naše razumijevanje i slavljenje bogoslužja. Posebno se privlači pažnje na socijalnu dimenziju euharistije.
Euharistijski međunarodni kongres se održava svake četiri godine. Dnevno slavljenje euharistije nalazi se u središtu Kongresa. Široki program Kongresa uključio je druge liturgijske događaje, katehezu, svjedočanstva i radne skupine u tjednu Kongresa. Posljednji 49. Euharistijski međunarodni kongres održao se 2008. u Monrealu, u Quebecu u Kanadi. Na tlu Irske održan je 1932:  31. Euharistijski međunarodni kongres od 21. do 26. lipnja. Neki još živući sudionici tog Kongresa, a bilo ih je oko 180, sudjelovali su i na ovom 50. Euharistijskom međunarodnom kongresu u Dublinu. Oni su dali dragocjen doprinos  pripremi ovog Kongresa. (P.C)
 
 

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).