Alternative flash content

Requirements

Proslava sv. Franje Saleškog

ZAGREB: PROSLAVA SVETOG FRANJE SALEŠKOG U CORPUS DOMINI
Sestre Pohoda Marijina u samostanu na Trešnjevci proslavile su 24. siječnja blagdan svog utemeljitelja sv. Franju Saleškoga. U kapeli Corpus Domini, koja je bila u hladnom vremenu vrlo posjećena,  mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup predslovio je sv. Misu u zajednici sa svećenicima trešnjevačkog dekanata. U ime sestara Pohoda Marijina i euharistijske zajednice pozdravio ga je rektor Pavao Crnjac. U pozdravu je istakao spomen 390 godišnjice smrti sv. Franje Saleškog, čije je tijelo sahranjeno u Annecyiju a srce ostalo u samostanskoj crkvi u Lyonu. Za svog relativno kratkog života od 55  godina sv. Franjo je djelovao kao misionar među klavinima, biskup, duhovni vođa, duhovni pisac i utemeljitelj novog reda zajedno sa sv. Ivanom de Chantal.
Biskup Pozaić u uvodu u Svetu misu istakao je misao sv. Franje da svatko može biti svet tamo gdje jest, gdje živi i radi. U propovijedi je, nakon što je iznio u glavnim crtama život sv. Franje, istakao njegovu namjeru da „osnuje redovničku zajednicu sestara Pohoda Marijina kojima je postavio cilj: potpuno posvećenje Bogu življenu u jednostavnosti i poniznosti. Tako imamo i mi u sred Zagreba časne sestre Pohoda Marijina. One su slobodne od svega što bi mogle posjedovati i uživati u ovozemaljskom životu. One svjedoče istinu o slobodi, navještaju ljudsko dostojanstvo, čovjekova prava u svoj cjelini ljudskog bića i postojanja. One svjedoče čovjekov izvor: odakle dolazi i zašto, kamo putuje, i kako mu je putovati da stigne do cilja i da ga osvoji. U vrijeme izrazitog duhovnog boja, što je naše vrijeme, u pokušaju sotonizacije naše lijepe Domovine Hrvatske. Sestre ovdje trajno i vjerno uzdižu ruke prema nebu i mole blagoslov za sve nas. Duhovni boj bije se molitvom, pokorom i postom. I ako mi zakažemo u našem životu, smijemo se čvrsto nadati da sestre nisu zakazale. Svojim zemaljskim duhovnim stilom života u punoj slobodi svojih rešetaka, meditacije i kontemplacije, sestre pružaju ovome svijetu i svima nama svjedočanstvo onoga za čim srce naše teži a često ga prevarimo krivim prehranama…“  Biskup Pozaić je nastavio da sestre u klauzurnom samostanu svjedoče o vrednotama duha i o evangelizaciji koja je trajna. „Tako samostan postaje mjesto revolucionarnog svjedočanstva protiv sveopće prijevare, laži i podvale u suvremenom životu. Traži se dakle duh slobode, traži se krijepost hrabrosti i jakosti, krijepost vjere i nad u onoga koji nas poziva. Oni koji žive u duhu, žive u slobodi. Reći istinu o čovjeku da je stvoren kao muško i žensko, da je normalno da živi u svetom braku ili djevičanstvu, da će ih njihova djeca ako ih budu imali svati tata i mama...“  I biskup Valentin je zaključio da „nije samo Pilat postavljao pitanje što je istina, što je istina o čovjeku i Bogu. To je trajno, izazovno i sudbonosno pitanje za čovjeka, za obitelj, za društvo u cjelini i za našu Domovinu.“ I na kraju preporučio je sestrama, časnim sestrama, u molitve nakane Crkve i sebe osobno.
U svetoj misi su sudjelovali vlč. Damir Bačun, župnik sv. Marka Križevčanina, vlč. Damir Ocvirk, župnik sv. Josipa, salezijanac don Ivan Stojanović, župnik Marije Pomoćnice i fra Miro Bustruc, župnik Bristivice. Svečanost je uvećao svojim vrlo lijepim i doživljenim pjevanjem mješoviti zbor župe Uzvišenja sv. Križa iz Siget a pod ravnanjem franjevke s. Ivane Džambus. (P.C.)
 

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).