Alternative flash content

Requirements

PROSLVA JUBILEJA

PROSLAVLJENA 70-OBLJETNICA ADORACIJE
Na Prvi petak, 4. listopada,  svečano je proslavljena sedamdeseta obljetnica euharistijskog klanjanja u kapeli Corpus Domini na zagrebačkoj Trešnjevci. Središte proslave bilo je u svečanoj svetoj misi i cijelodnevnoj, sveudljnoj dnevnoj adoraciji koja je trajala do 22 sata u noći. . Večernju Sv. misu je predvodio rektor zagrebačke prvostolnice mons. Josip Kuhtić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkoga. U prepunoj kapeli uz pjesmu zbora "Corpus" koncelebrirali su rektor kapele don Pavo Crnjac, don Ivan Lendić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, preč. Damir Bačun, trešnjevački dekan i župnik sv. Marka Križevčanina, te vlč. Mirko Matasović, župni vikar u zagrebačkim Vrbanima. U ovoj svetoj misi je obilježena i 15. obljetnica proglašenja blaženim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca kao i 15 godina od postavljanja euharistijskog križa visokog sedam metara ispred kapele Corpus Domini.
Okupljene je pozdravio je rektor don Pavao Crnjac, podsjetivši da je prvo euharistijsko klanjanje održano na prvi petak, 1. listopada ratne 1943., koje je osobno započeo nadbiskupa Alojzije Stepinca. Prije toga pozvao je posebnom okružnicom sve vjernika, redovnike i redovnice kao i prezbitera da dnevno dolaze u ovu crkvicu na adoraciju. Isto je tako naglasio da ima velike zaslugu za gradnju kapele kao i širenje pobožnosti prema euharistiji pomoćni biskupa Josipa Lacha. On je u kritičnim vremenima 1947. pozvao sestre Pohoda Marijina da dođu u Dom Božje Providnosti, i da osnuje svoj samostan i nastave adoraciju.
Mons. Kuhtić  u svome pozdravu izrazio je radost što je na tako značajnu obljetnicu među vjernicima euharistijske zajednice Corpus Domini među sestrama Reda od Pohoda Marijina stroge klauzure, čiji je samostan u sklopu kapele, kojima je posebno zahvalio. U homiliji mons. Kuhtić istaknuo je vrijednost i značenje euharistijskog klanjanja. Posebno je istaknuo bl. Alojzija Stepinca i euharistijske kongrese koje je organizirao i predvodio od 1934. do 1940. godine u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Ti su euharistijski kongresi bili prigoda za evangelizaciju i produbljivanje vjerničke svijesti, a privrženost Spasitelju, koja je bila temelj Stepinčeve vjernosti Crkvi, prožela je cijeli hrvatski puk i hrabrila ga. Nadbiskupova vjera i riječi neustrašivo su ukazivale na izvore zla i narodnih nesreća. Na kraju svečanog misnog slavlja rektor kapele mons. Kuhtiću je darovao lik križa ispred kapele, a svećenicima koncelebrantima, zaslužnim vjernicima i sestrama plaketu sa slikovnim prikazom najznačajnijih događanja u kapeli kroz 70 godina.
Ovoj svečanosti prethodila je trodnevnica u kojoj se posebno govorilo o tome tko je sve bio klanjatelj u kapeli Corpus Domini. Tako je prvi dan istaknuta uloga bl. Alojzija Stepinca kao adoratora i revnitelja u štovanju euharistijske pobožnosti. Drugi da je bio posvećen Društvu Presvetog oltarskog sakramenta kao i sestrama Pohoda Marijina i njihovom duhu u štovanju euharistije. Treći dan je bio posvećen Božjem narodu, svim adoratorima koji revno dolaze na adoraciju. Zamjerna je brojka oko 250 klanjatelja svaki tjedan koji dođe u kapelu Corpus Domini. Posljednji dan je bio prikazan i vrlo zanimljiv dokumentarni film o proslavi Tijelova u ovoj jubilarnoj godini. (P.C.)

 

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).