Alternative flash content

Requirements

ŽUPA SV. MARKA KRIŽEVČANINA OBILJEŽAVA 75- GODINU OSNUTKA

 

U župi sv. Marka Križevčanina na Trešnjevci obilježava se ove godine 75-obljetnicu osnutka. Župu je osnovao nadbiskup Alojzije Stepinca 7. studenog 1937. godine u tadašnjoj izrazito radničkoj četvrti Trešnjevka. Za prvog župnika imenovan je dr. Milana Petrović koji je odmah počeo s gradnjom župne crkve.

Ovu jubilarnu godišnjicu župa želi proslaviti u studenom mjesecu 2012. Župnik Marijan Kušenić sa župljanima započeo je u 7. veljače devetomjesečnu devetnicu. Svakog sedmog u mjesecu u večernjim satima održava se program u čijem središtu je Sveta misa a poslije je molitveno bdijenjem u duhovnoj meditaciji i molitvi. U njemu se posebno moli za obnovu župe i za dar života u obiteljima.

Župa sv. Marka Križevčanina započela je djelovati u blizini današnje kapele Corpus Domini. Naime, Svetu misu na kojoj je pročitan dekret o osnivanju župe nadbiskup Alojzije Stepinac slavio je 7. 11. 1937. u dvorištu „Pučkog doma“. A taj „Pučki dom“ je u novije vrijeme preuređen u kazalište „Trešnja“, a spomenuto dvorište je bio prostor današnje kapele Corpus Domini.

Počeci župa sv. Marka bili su i prije dekreta o osnivanja. Vjernici su se okupljala na svetu misu u dvorani „Pučkog doma“, u Mošćeničkoj ulici, već 1934. godine kad su se u gradu Zagrebu održavala pučke misije. Tada je prečasni Kerdić, župnik sv. Blaža, kojem je ovaj teritoriji pripadao, dopustio zbog mnoštva vjernika da se u „Pučkom domu“ nedjeljom u 7.30 slavi sveti misa, a godinu dana kasnije za Uskrs 1935. uvedena je i druga sveta misa. Prva svečana proslava patrona župe sv. Marka održana je 7. rujna 1935. godine i to na otvorenom, u parku između gradskih kuća, u parku između Mošćeničke i Veprinačke ulice. Svečanu misu na otvorenom služio je nadbiskup Antun Bauer a propovijedao je dr Stjepan Bakšić.

Poslije svečanog proglasa i osnivanju župe sv. Marka na dvorištu „Pučkog doma“ 1937. za prvog župnika imenovan je dr. Milan Petrović, koji je do tada bio prefekt u Nadbiskupskom dječačkom sjemeništu. Župnik Petrović je poslije proglasa dekrete 7. studenog 1937. preuzeo organizaciju župe i osnovao Odbor za gradnju nove crkve. Kao i uvijek i tada je bila kriza za novac jer je vladala nezaposlenost radnika i obrtnika koji su bili pretežno stanovnici Trešnjevke. Prikupljanje sredstava za gradnju nije išlo lako. Neki su prigovarali da se stalno prosjači a među njima su bili najglasniji komunisti koji su tiskali letak da se ne daje novac za gradnju crkve već za g radnju bolnice. U prikupljanju sredstava pomogla su katolička društva, sam nadbiskup Stepinac kao i uprava grada Zagreba. Župnik Petrović je unatoč svih poteškoća uspio prikupiti početna sredstva za gradnju. Crkva se gradila prema nacrtima arhitekta Marijana Heberlea na prebendi sv. Križa, danas na Selskoj cesti 91. Kamen temeljac je blagoslovio nadbiskup A. Stepinac 23. 6. 1940. Gradnja je dovršena i crkva je otvorena i blagoslovljena 21. 12. 1941. godine.

Usput rečeno istovremeno je Društvo sveudiljnog klanjanja na teritoriju župe sv. Marka gradilo svoj Dom Božje providnosti u Mošćeničkoj ulici, koji je otvoreni 8. prosinca 1940. godine i kapelu Corpus Domini koji je posvećena i otvorena 20. srpnja 1941. godine. (pc)

 

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).