Alternative flash content

Requirements

Hodočašća

HODOČAŠĆE PUTEM HRVATSKIH ZAROBLJENIKA
Hodočašće putem hrvatskih zarobljenika u subotu 1. listopada  i ove godine privuklo je pažnju brojnih vjernika. Prema predviđenom programu hodočašće je poslije prijelaza državne granice u Bregani putovalo po Republici Sloveniji regionalnom cestom kojom su nekad bili tjerani zarobljenici. Prošlo se u blizini Mosteca i Dobove gdje je nedavno otkrivena masovna grobnica sa preko 6000 žrtava. Na putu preko Zidanog Mosta do Laškoga molila se krunica od M. Bratanića: Ruzarij za Hrvatski križni put. Kod rudnika Huda jama uklonjeni su kontejneri i policijske trake. Primijetilo se da je obustavljeno istraživanje u unutrašnjosti Barbarina rova koje prijašnjih godina bilo započelo. Pred kapelom Žalosne Gospe odali smo poštovanje svim stradalima u molitvi i pjesmi Stala plačući tužna Mati… U Memorijalnom parku Teharje, na periferiji Celja, gdje je bio sabirni logor za desetke tisuća zarobljenika, a u novije vrijeme deponi smeća, pažljivo smo hodili stazom drvenih letava da ne stupimo na tlo koje je natopljeno krvlju i suzama. Pred sarkofagom ispod oltara i pobjedničkog vijenca upalili smo svijeću i pomolili se. Molitva za zarobljenika posebno je bila u Svetoj misi u crkvi sv. Jožefa u Plečnikovoj ulici gdje je bio dužni odmor. Hodočašće se nastavilo preko Mislinjske doline gdje je poznata Huda luknja i ostala velika stratišta zarobljenika. U Dravogradu se mogao još vidjeti stari most preko kojeg su prešle tisuće zarobljenika. Hodočašće ja nastavilo put uz dolinu Drave, kojom su nekoć u četveroredu gonjeni zarobljenici, do Maribora slušajući dirljive uspomene pokojnog Josipa Kapša, zarobljenika, kasnijeg svećenika i župnika u Lici. Pred spomenikom i kosturnicom na groblju  Dobrava u šumi Tezno položili smo vijenac, pomolili se i zapjevali pjesmu: Stala plačući tužna Mati. U crkvi Gospodinove Muke u Macelju obavili smo pobožnost Križnog puta prema dirljivom Križnom putu Žrtava hrvatskog križnog puta od A. Mateljana. Na povratku u Zagreb svaki je u sebi nosio dirljive uspomene koje se mogu doživjeti samo kad se na licu mjesta susretne sa tragičnim stratištima hrvatskih zarobljenika. (P.C.)  


 S MISIONAROM  DANKOM  LITRIĆ  ZA MISIJE
U svom kraćem boravku u domovini misionar Danko Litrić, salezijanac, posjetio je kapelu vječnog klanjanja Corpus Domini. Izrazio je svoju zahvalnost za molitve koje se mole svakog utorka pred Presvetim za Crkvu u misijama i naše misionare. U homiliji je spomenuo neke važnije događaje iz svog 30-godišnjeg misijskog rada. Svakako da je bilo najstravičnije za vrijeme građanskog rata u Ruandi 1994 godine. Tada je jedva ostao živ ali se nije preplašio već nastavlja svoj misijski rad kako je rekao da će biti i naslov nove knjige: Nastavlja se bitka. Don Danko trenutno obavlja službu ekonoma u salezijanskoj provinciji Velikih jezera koja se prostire u tri države: Ruandi, Ugandi i Burundiju. Uz taj odgovorni posao ostao je i dalje odgojitelj u omladinskom centru za siročad u Gatengi. Najteži problemi koji se sada rješavaju jesu siromaštvo širih slojeva društva i pomirenje između dva naroda Hutu i Tuci.(P.C.)
    


KONCERT DUHOVNE GLAZBE
U Corpus Domini 2. listopada u 18 sati održan je koncert duhovne glazbe. Komorni trio u sastavu Sanja Grčić, alt, Vladimir Begović, fagot i Hrvoje Banaj, orgulje, izveli su koncert u trajanju sat vremena. Na programu su bile skladbe za orgulje i fagot „Preludij“ od M. A. Charpantiera,“ Grave II“ od J.W. Hertela „ Aleluja“ od W. A. Mozarta, „Nokturno“ od P. I. Čajkovskog, „Toccata u F-duru“ od Pechelbela, u završetku crnačke pjesme koje izvela solo Sanja Grčić: Go down Moses, Crying ind the Chapel, Joshua fit de battle of Jericho, Roll, Jordan, roll. Koncert je u vrlo akustičnoj kapeli Corpus Domini oduševio prisutne i unio duhovno raspoloženje na početku ove pastoralne godine.  (P.C.)

HODOČAŠĆE U UDBINU
Za posvećenje crkve  Hrvatskih mučenika 9. rujna, u Udbini hodočastili smo s većom grupom vjernika. Svečana misa i posveta oltara u novoizgrađenoj crkvi bio je poseban događaj. U ime kapele Corpus Domini rektor je poklonio misnicu crkvi Hrvatskih mučenika. Na hodočašću zadržali smo se na povijesnim mjestima koja su bila na putu: Slunj i mlinovi u Rastokama, na Krbavskom polju, na novom križnom putu od crkve sv. Marka-grob do nove crkve, na Plitvičkim jezerima i kod spomenika Eugenu Kvaterniku u Rakovici o spomenu 140 godine njegove pogibije. (P.C.)

 

 

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).