Alternative flash content

Requirements

Hodočašće

HOODOČAŠĆE u UDBINU za posvetu CRKVE HRVATSKIH MUČENIKA: 10. RUJNA 2011.

PROGRAM:
Polazak u 7 sati ujutro ispred kapelice Corpus Domini
Putovanje starom cestom preko Karlovca i Plitvičkih jezera.
Dolazak u Udbinu u 9 sati. Pobožnost križnog puta s Krbavskog polja do nove crkve.
U 11 sati Sveta misa i posveta crkve. Glavni posvetitelj kardinal Josip Bozanić.
Povratak u 14 sati
Razgledanje Plitvičkih jezera
Odmor u Rakovici
Povratak u Zagreb oko 16.30 sati.

Ponijeti sa sobom obrok, kišobran i topliju odjeću. Voditelj hodočašća don P. Crnjac.
Prijavite se odmah, najkasnije do 8. rujna 2011. na tel.: 3695.241.
 
CORPUS DOMINI
Mošćenička 3, Trešnjevka
10110 Zagreb
Tel.: 01.3695.241

280. zavjetno HODOČAŠĆE grada ZAGREBA
GOSPI BISTIRČKOJ u MARIJU BISTRICU
11. rujna 2011.
PROGRAM:
Polazak u 7.30 sati ujutro ispred kapelice Corpus Domini
Putovanje preko Sesveta i Kašine do Marije Bistrice.
Dolazak u Mariju Bistricu  9 sati. Prilika za svetu ispovijed. Pobožnost križnog puta koji predvode mladi Zagrebačke nadbiskupije.
U 11 sati zavjetna hodočasnička procesija od kapele „Ave Maria“ s likom Majke Božje Bistričke prema crkvi blaženog A. Stepinca : otvoreni prostor. Procesiju predvodi  kardinal Josip Bozanić.
U 11.30 sati – svečana Sveta misa koju predvodi nadbiskup Josip Bozanić.
U 15 sati – zajednički oproštaj u bazilici Majke Božje Bistričke. Prigodnu riječ upućuje nadbiskup Josip Bozanić
Povratak u 15.30 sati. Dolazak u Zagreb oko 16.30 sati.
Ponijeti sa sobom obrok i kišobran. Voditelj hodočašća don P. Crnjac.
Prijavite se odmah, najkasnije do 9. rujna 2011. na tel.: 3695.241.

Ovogodišnje 280. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Bože Bistričke u Mariju Bistricu održava se u duhu Papina gesla:  „Neka Djevica Marija bdije nad povijesnim putom vaše domovine kao i nad putom čitave Europe i neka vas također prati moj apostolski blagoslov, koji vam od srca udjeljujem.”
Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici
Najpoznatije i najposjećenije svetište Majke Božje u nas Hrvata je Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Godišnje ga posjeti oko milijun hodočasnika. U njemu se nalazi čudotvorni kip Majke Božje s Djetetom u naručju. Kip potječe iz kraja 15. stoljeća a djelo je pučkog majstora. Pred njim se stoljećima mole hodočasnici i primaju uslišanja.
Kip je nekoliko puta skrivan pred upadima osmanlijskih četa, turske vojske. Posljednji je puta pronađen i postavljen na oltar u srpnju godine 1684., od kada i počinju hodočašća. Svetište u Mariji Bistrici postalo je nacionalno svetište još 1715. godine, kada je Hrvatski sabor podigao veliki zavjetni oltar. Svetište je proširio župnik Juraj Žerjavić (1911) prema nacrtima arhitekta Friedricha von Schmidta i njegova učenika Hermanna Bolléa. Svetište postaje bazilika minor 1923, a kip je okrunjen 1935. godine. Prvo najveće slavlje u Mariji Bistrici bilo je 15. kolovoza 1971. godine za održavanja  XIII. međunarodnog marijanskog kongresa. Biskupi su te godine svetište proglasili Hrvatskim nacionalnim svetištem. Drugo veliko slavlje je bio euharistijski kongres 1984,  a napose dolazak pape Ivan Pavla II i proglašenje blaženim Alojzija Stepinca 3. listopada 1998.
Križni put
Nadbiskup Alojzije Stepinac dao je izraditi 1943. godine prve četiri postaja iz kararskog mramora. Poslije rata likovi su unakaženi. Nadbiskup F. Kuharić 1972. pozvao je ugledne hrvatske kipare da nastave podizanje postaja križnog puta. Tako su se odazvali Kruno Bošnjak (V. postaja), Ante Orlić u suradnji s Marijom Ujević ( XIII.), Stanko Jančića (VII, IX, XI, XV.), Ante Orlić (X., XII., XIV.), Josipa Poljan (VI.) i Ante Starčević (VIII. postaja).
Sestre karmelićanke u Mariji Bistrici.
Iza brijega Kalvarije podignut je samostan sestara bosonogih karmelićanki. Samostan je blagoslovljen 3. listopada 1998. godine, a crkva u njemu je posvećena 2000. godine. (P.C.)

ZAVRŠIO SVJETSKI DAN MLADIH U MADRIDU
Papa mladima: Svjedočite svoju vjeru

 Papa Benedikt XVI u homiliji je prepoznao kako mnogi danas kritiziraju Crkvu kao instituciju i iznose u javnosti negativnosti.
Vaši će prijatelji zasigurno željeti znati kako ste se i jeste li se promijenili nakon ovog susreta s Papom i tisućama i tisućama mladih svijeta u ovom lijepom gradu. Što ćete im reći? – rekao je Papa mladima na kraju misnog slavlja u Madridu kojim je završen 26. svjetski dan mladih. Pozvao je okupljene da prijateljima posvjedoče svoju vjeru. ''Na taj ćete način potaknuti novo rođenje kršćana i pomoći ćete Crkvi da ojača u mnogim drugim srcima'', dodao je.
Papa je time zapravo potaknuo mlade, kojih se na misnom slavlju u zračnoj luci Cuatro Vientos okupilo više od milijun, da Svjetski dan mladih ne bude samo lijepi izlet i hodočašće zbog upoznavanja novih prijatelja, već i poticaj za novu evangelizaciju mladih vjernika.
“Tko popusti pred napašću da krene sam ili proživljavati vjeru individualističkim mentalitetom, koji danas prevladava u društvu, riskira da uopće ne susretne Isusa ili će slijediti njegovu krivu sliku. Vjerovati znači osloniti se na vjeru svoje subraće, a istodobno vlastita vjera mora služiti drugima da se mogu u teškim trenucima na nju osloniti“, kaže Papa.
Mladi iz Brazila primili su kao slijedeći domaćini simbol Svjetskog dana mladih - križ
Riječ zahvale Papi uputio je predsjednik Papinskog vijeća za laike kardinal Stanislaw Rylko. On se posebno spomenuo pape Ivana Pavla II. koji je ustanovio Svjetski dan mladih, a tu tradiciju preuzeo je i njegov nasljednik papa Benedikt XVI. koji je do sada predvodio tri takva događaja - u Njemačkoj, Australiji i sada Španjolskoj.
Papa je na kraju susreta najavio da će se slijedeći Svjetski dan mladih održati u Rio de Janeiru, u Brazilu 2013. godine. Premda je posljednjih godina običaj da se Svjetski dan mladih održava svake tri godine, ovaj puta odlučeno je da susret mladih vjernika bude za dvije godine jer će se 2014. u Brazilu održavati Svjetsko nogometno prvenstvo.
U nedjelju u popodnevnim satima papa Benedikt XVI. napustio je Španjolsku u kojoj je boravio četiri dana.

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).