Alternative flash content

Requirements

Novosti

PROSLAVA TIJELOVA U 700 OBLJETNICI POSTOJANJA BLAGDANA

U kapeli Corpus Domini na Trešnjevci proslavljena je svetkovina Tijelova svečanije nego obično. Ove godine se obilježava 700 godina otkako se slavi blagdan Tijelova. Naime, papa Ivan XXII. javno je 1317.proglasio dekret  „Transiturus de hoc mundo“  (Na prijelazu iz ovog svijeta) koji je pred smrt objavio papa Urban IV. a nije ga uspio promulgirati.  Od tada Tijelovo se slavi već 700 godina u cijeloj katoličkoj Crkvi. Taj događaj je istaknut u trodnevnici i u samoj proslavi.

Svečanu misu  na blagdan Tijelova predovido je don Stjepan Bolkovac, salezijanac.  U propovijedi je istaknuo povezanost euharistije i obitelji. Ta povezanost je  počela u nazaretskoj obitelji u kojoj je sveti Josip očitovao svoje brižno služenje a zatim prvi  zajedno s Marijom učinio poklon Isusu. Pod misom je pjevao „Corpus“ mješoviti zbor kapele.

Blagdanu Tijelova prethodila je duhovna obnova u ljetnim kvatrima i napose trodnevna priprema. U trodnevnici je porpovijedao otac Danijel Čolak, karmelićanin iz Remeta. U tri nastupa govorio je o obitelji i euharistiji kao sakramentu zajedništva. Vrlo zorno je ušao u psihologiju obiteljskog života, u kojemu s glavni nositelji roditelji i djeca utemeljuju na odnosima, zajedništvu i ljubavi. Na tim vrijednostima uzrastaju djeca ali i vjernost u braku i radost da se ostvarju svi članovi obitelji kao osobe u svome dostojanstvu.

U prvom danu trodnevnice animirali su svetu misu mladi iz zbora „Corpus Domini“ pod vodstvom Emilija Kutleše. Drugu večer je animirao zbor mladih „Laudes“ iz župe sv. Marka pod vodstvom Tomislava Bolkovac. Posljedni dan trodnevnice nastupila je FRAMA, franjevačka mladež iz župe sv. Križa iz Sigeta pod vodstvom Ive Franjića. Poslije mise održali su mali koncert duhovnih pjesama kojima su oduševili sve  brojne prisutne slušatelje.  Iznijeli su također svoje iskustvo i programe koje ostvaruju kao zajednica franjevačke mladeži u župi i u povezanost s drugim zajedicama u franjevačkim župama u domovini.

U ovogodišnjoj  proslavi Tijelova sudjelovao je veliki broj vjernika, štovatelja euharistija, iz cijelog grada. Rektor Pavao Crnjac najavio je proslavu 70 godina dolaska sestara Pohoda Marijina na Trešnjevku, koja će se održati 26. kolovoza. (P.C.)

LJETNE KVATRE – DUHOVNA OBNOVA

U KAPELI CORPUS DOMINI (Trešnjevka, Mošćenička 3) KLANJANJE UZ LJETNE KVATRE. U kapeli Corpus Domini održava se 09. lipnja, na kvatreni petak, sveudiljno klanjanje, adoracija cijeli dan i noć. Ljetne kvatre su posvećene molitvi za posvetu ljudskog rada i urod zemlje. Molimo da djelo ruku naših uspije u ovoj godini. Ove ljetne kvatre su i poziv na duhovnu obnovu naše euharistijske zajednice kao priprema za Tijelovo, blagdan naše kapele Corpus Domini. U 19 sati je pokorničko bogoslužje i zatim sveta ispovijed. U 20 sati je Sveta misa a poslije nje slijedi adoracija cijelu noć sve o 6 sati ujutro. Pozivamo sve štovatelje Euharistijskog Spasitelja i molitvene zajednice našeg grada da se pridruže ovoj pobožnosti.

 

++++

 

CORPUS DOMINI

Mošćenička 3, 3695.241, Trešnjevka,

10110 Zagreb www.corpusdomini.hr

 

U četvrtak 15. lipnja slavimo svetkovinu Tijelova- blagdan Tijela i Krivi Kristove. U ovoj godini obilježava se 700 godina otkako je službeno uveden ovaj blagdan s procesijom u kalendar Katoličke Crkve. Uveo ga je papa Ivan XXII. 1317. a najavio ga je papa Urban IV.  dekretom  „Transiturusa“ 1264. Sv. Toma Akvinski za taj blagdan sastavio je misu i himan Pangue lingua.  Slavljenje blagdana temelji se na objavi  redovnice augustinke Julijane  iz Liege kojoj je Krist povjerio da se ustanovi blagdan Presvetog sakramenta, da se oživi vjera u vjernicima pema njemu i da se čini zadovoljština za grijehe koje se nanose Presvetoj euharistiji.      

SVETE MISE NA SVETKOVINU:

U 7:00 predvodi don Pavao Crnjac, rektor

U 9:00 predvodi preč. Damir Bačun, dekan

U 18:30 predvodi mons. Don Stjepan Bolkovac, salezijanac.

               Pjeva zbor“Corpus“

Imamo adoraciju cijeli dan umjesto tijelovske procesije.

Poslije mise zajedničko druženje u dvorištu.

TRODNEVNICA:

Pripremu za svetkovinu predvode oci karmelićan iz Remeta.

Ponedjeljak 12. lipnja u 18:30: pjeva zbor mladih „Corpus Domini“

Utorak  13. lipnja u 18:30 pjeva „Laudes“, zbor mladih žep sv.Marka Križevčanina.              

Srijeda 14. lipnja u 18:30 FRAMA zbor mladih župe sv. Križa. Poslije Sv. mise izvode mali koncert duhovnih pjesama.

DOĐITE, PROSLAVIMO BLAGDAN DAN NAŠEG ZAJEDNIŠTVA!

Sretan Uskrs

SVIM POSJETITELJIMA

KAPELE CORPUS DOMINI

I

ŠTOVATELJIMA EUHARISTIJSKOG  SPASITELJA:

Radostan i veseo Uskrs!

Uskrsli Gospodin neka obnovi našu kršćansku nadu i vjeru u život milosti i u vječni život.

I neka svima bude izvor radosti i mira!

Žele Vam Sestre Pohoda Marijina

i rektor Pavao Crnjac.

 

 

KORIZMENO VRIJEME I PROSLAVA USKRSA

U euharistijskoj zajednici Corpus Domini Korizmeno vrijeme je bilo vrlo plodno. U samom početku održano je Jerihonsko bdjenje u kojem je sudjelovalo 659 sudionika iz sedam Molitvenih zajednica. U korizmenoj ispovijed, koja je pripremljena pokorničkim bogoslužjem, a bila su tri izvanredna ispovjednika, također je sudjelovao velik broj vjernika.

Posebno je bio velik odaziv u karitativnom tjednu Solidarnosti s ljudima i Crkvom u BiH.

Cvjetnica i Dan mladih započela je blagoslovom maslinovih grančica pred euharistijskim križem ispred kapele. Nije bilo mjesta u crkvi koliko je bilo došlo vjernika. Muku Gospodnju po Mateju izveli su pjevači a kronist je bio Toni Maričević. U svetom trodnevlju uključili su se kao lektori mladih iz manjeg zbora, a obadva pjevačka zbora, mladi i mješoviti zbor, animirali su  bogoslužje  svete  mise Uskrsnuća Gospodinova  s najboljim izborom pjesama . (P.C.)

 

 

 

ZAVRŠENO JERIHONSKO BDJENJE u kapeli Corpus Domini

U kapeli Corpus Domini na Trešnjevci održano je Jerihonsko bdjenje, na početku korizme u okviru proljetnih kvatri od 07. do 11. ožujka. Završeno je u subotu  11. ožujka sa Svetom misom u 17 sati i  zahvalnom pjesmom Tebe Boga hvalimo uz sudjelovanje 60 sudionika.

Jerihonsko bdjenje, po primjeru rušenja Jerihonskih bedema, intenzivni su dani molitve s istaknutim nakanama: molitva za uspjeh Druge Sinode, molitva za poštivanje ljudskog života od začeća do prirodne smrti, molitva za mir u svijetu, za mir u srcima pojedinaca i obitelji, nakane Papine svjetske molitvene mreže: molitva za izbjeglice i izbačene iz društva, za progonjene kršćane u svijetu, za zapošljavanje i za pravednu plaću radnika i osobne nakane.

Program i plan bio je otisnut na posebnom letku a na panou je bilo prikazano Povijesno rušenje Jerihonskih bedema i Jerihonsko bdjenje danas u svijetu. 

U toku cijelog tjedna sudjelovalo je 659 molitelja, najviše ih je bilo u poslije podnevnim satima oko 325 a najmanje u noćnim satima oko 28. Svaki dan se kretao broj od 111 do 151 molitelj.

U molitvi su sudjelovali pojedinci i molitvene zajednice koje je je potakla Svehrvatska molitvena mreža.  Neki su se pojedinci upisali u spomenicu euharistijskih klanjatelja, a moltvenih zajednica je bilo sedam: Kursiljo, Maranata, Zajednica karmelskih laika, Molitvena zajednica bl. Alojzije Stepinac iz Corpus Domini, Molitvena zajednica Predragocjene Krvi Kristove iz Podsuseda, Marijina legija iz Corpus Domini, Zajednica sestara Pohoda Marijina. U razgovoru sa sudionicima doznao sam za veliko zadovoljstvo za ovu zajedničku molitvenu inicijativu i zahvalnost sestrama Pohoda Marijina koje su u noćnim satima podržale adoraciju malim uslugama, napose katoličkim medijima kao Radio Mariji, IKA, Glasu Koncila i ostalima koji su obavijestili o ovim danima molitve.

P. Crnjac

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2017 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).