Alternative flash content

Requirements

Novosti

ZAVRŠENO JERIHONSKO BDJENJE u kapeli Corpus Domini

U kapeli Corpus Domini na Trešnjevci održano je Jerihonsko bdjenje, na početku korizme u okviru proljetnih kvatri od 07. do 11. ožujka. Završeno je u subotu  11. ožujka sa Svetom misom u 17 sati i  zahvalnom pjesmom Tebe Boga hvalimo uz sudjelovanje 60 sudionika.

Jerihonsko bdjenje, po primjeru rušenja Jerihonskih bedema, intenzivni su dani molitve s istaknutim nakanama: molitva za uspjeh Druge Sinode, molitva za poštivanje ljudskog života od začeća do prirodne smrti, molitva za mir u svijetu, za mir u srcima pojedinaca i obitelji, nakane Papine svjetske molitvene mreže: molitva za izbjeglice i izbačene iz društva, za progonjene kršćane u svijetu, za zapošljavanje i za pravednu plaću radnika i osobne nakane.

Program i plan bio je otisnut na posebnom letku a na panou je bilo prikazano Povijesno rušenje Jerihonskih bedema i Jerihonsko bdjenje danas u svijetu. 

U toku cijelog tjedna sudjelovalo je 659 molitelja, najviše ih je bilo u poslije podnevnim satima oko 325 a najmanje u noćnim satima oko 28. Svaki dan se kretao broj od 111 do 151 molitelj.

U molitvi su sudjelovali pojedinci i molitvene zajednice koje je je potakla Svehrvatska molitvena mreža.  Neki su se pojedinci upisali u spomenicu euharistijskih klanjatelja, a moltvenih zajednica je bilo sedam: Kursiljo, Maranata, Zajednica karmelskih laika, Molitvena zajednica bl. Alojzije Stepinac iz Corpus Domini, Molitvena zajednica Predragocjene Krvi Kristove iz Podsuseda, Marijina legija iz Corpus Domini, Zajednica sestara Pohoda Marijina. U razgovoru sa sudionicima doznao sam za veliko zadovoljstvo za ovu zajedničku molitvenu inicijativu i zahvalnost sestrama Pohoda Marijina koje su u noćnim satima podržale adoraciju malim uslugama, napose katoličkim medijima kao Radio Mariji, IKA, Glasu Koncila i ostalima koji su obavijestili o ovim danima molitve.

P. Crnjac

Jerihonsko bdjenje

U KAPELI CORPUS DOMINI, na zagrebačkoj Trešnjevci, Mošćenička 3, održava se  Jerihonsko bdjenju, adoracija dan i noć u okviru Proljetnih kvatri: od 07. do 11. ožujka (utorak, srijeda, četvrtak, petak i subota). U petak u 19 sati pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed, a u 20 sati sveta misa. Nakane: molitva za pokoru i obraćenje, molitva za uspijeh Druge zagrebačke sinode koja je u tijeku, za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, kao i za mir u srcima pojedinaca, u obiteljma, u Domovini i svijetu.

***

KAPELA CORPUS DOMINI

Trešnjevka, Mošćenička 3

             JERIHONSKO BDJENJE

Organizira SVEHRVATSKA MOLITVENA MREŽA

pet dana i noći u molitvi i klanjanju pred Gospodinom:

U DANIM PROLJETNIH KVATRI na POČETKU KORIZME:

u utorak, srijedu, četvrtak, petak i subotu,od 7.do 11.ožujka 2017.

Draga braćo i sestre,

„Korizma je novi početak, put koji vodi ka sigurnom cilju: Uskrsu, Kristovoj pobjedi nad smrću. To nas vrijeme uvijek snažno poziva na obraćenje. Kršćanin je pozvan vratiti se Bogu "svim srcem" (Jl 2, 12), ne zadovoljavati se osrednjošću već rasti u prijateljstvu s Gospodinom. Isus je vjerni prijatelj koji nas nikada ne napušta, jer i kada smo u grijehu on strpljivo čeka da mu se vratimo i tim strpljivim čekanjem pokazuje svoju spremnost na opraštanje (usp. Homilija na misi, 8. siječnja 2016.).

Korizma je pogodno vrijeme za jačanje duhovnog života sredstvima posvećenja koje nam Crkva pruža: postom, molitvom i milostinjom. U korijenu svega toga je Božja riječ, koju smo u ovom vremenu pozvani slušati i nad njom revnije meditirati...“ (Papa Franjo)

Tema: Nakane: molitva za obraćenje, za poštivanje ljudskog života, molitva za uspijeh Druge zagrebačke sinode koja je u tijeku, za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, kao i za mir u srcima pojedinaca, u obiteljma, u Domovini i svijetu.

Kako? Prema ponuđenom rasporedu u grupi dvoje i više:

  • Moli se i klanja pred Gospodinom.
  • Čitanje i razmatranje  Svetog pisma, napose proroka.
  • Moli se cijeli Gospin ružarij, uz razmatranje.
  • Molitva u šutnji. Molitva časoslov. Spontane molitve.
  • Pjesme euharistijskom Spasitelju i Srcu Isusovu.

            DOĐITE,  POKLONIMO  SE!

       JERIHONSKO BDJENJE u okviru Proljetnih kvatri

                                  U CORPUS DOMINI

U kapeli CORPUS DOMINI, (Trešnjevka), Mošćenička 3, održava se od 07. do 11. ožujka: u utorak, srijedu, četvrtak, petak i subotu danonoćno, sveudiljno,  klanjanje pred Presvetime pod nazivom „Jerihonsko bdjenje“. Svehrvatska molitvena mreža, koja okuplja nekoliko desetaka molitvenih zajednica, podržava i sudjeluje u ovoj molitvenoj akciji, u kapeli Corpus Domini u  početku korizme.. Sveudiljno klanjanje u crkvici Corpus Domini, započeo je bl. Alojzije Stepinac, na prvi petak,  1. listopada 1943. godine.

Papa Franjo u Poruci za korizmu ove godine poziva nas na obraćenje u korizmi u razmišljanju O bogatašu i Lazaru  iz Lukina Evanđelja (16, 19.31):

„...Na početku prispodobe predstavljena su dva glavna lika s time što je siromah detaljnije opisan: on se nalazi u očajnom stanju, nema čak snage ni ustati, leži pred bogataševim vratima i hrani se mrvama koje padaju s njegova stola, cijelo tijelo mu je posuto ranama koje psi dolaze lizati (usp. rr. 20-21). Mračna je to slika; prikazuje ponižena čovjeka koji je zapao u veliku bijedu.

...Lazar nas uči da je druga osoba dar. Ispravan odnos s osobama sastoji se u tome da prepoznamo sa zahvalnošću njihovu vrijednost. I siromah na bogataševim vratima nije neugodna smetnja, već poziv na obraćenje i promjenu života. Ta nas prispodoba ponajprije poziva da otvorimo vrata svoga srca drugome, jer svaka osoba je dar, bilo da je to naš susjed ili pak nepoznati siromah. Korizma je pogodno vrijeme da otvorimo vrata svakoj osobi u potrebi i prepoznamo u njemu ili njoj Kristovo lice. Svaki od nas susreće takve ljude u svom svakodnevnom životu. Svaki život koji susrećemo je dar koji zaslužuje prihvaćanje, poštivanje i ljubav. Božja nam riječ pomaže otvoriti oči da prihvatimo i ljubimo život, prije svega kad je ovaj slab i ranjiv.

U prispodobi se zatim pokazuje da gramzivost bogataša čini ispraznim. Njegova osobnost nalazi izraz u vanjštini, u pokazivanju drugima što si može priuštiti. Ali ta vanjština pokriva unutarnje lice. Njegov je život talac vanjskog izgleda, tog najpovršnijeg i najprolaznijeg aspekta postojanja...

Najniži stupanj tog moralnog srozavanja je oholost. Bogataš se odijeva poput kralja i ponaša se poput božanstva, zaboravljajući da je obični smrtnik. Za čovjeka iskvarena ljubavlju prema bogatstvima ne postoji ništa drugo osim njega samog i zbog toga osobe koje ga okružuju ostaju izvan njegova vidokruga. Plod navezanosti na novac je dakle neka vrsta zaslijepljenosti; bogataš ne vidi čovjeka koji gladan, izranjen, ponižen leži do njegovih vrata.

 ..Evanđelje o bogatašu i siromašnom Lazaru pomaže nam dobro se pripraviti za Uskrs koji se bliži. Liturgija Pepelnice poziva nas iskusiti nešto slično onom što bogataš doživljava na tako dramatičan način. Svećenik, dok nas posipa pepelom, ponavlja riječi: "Sjeti se da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti". „...

..Božje riječ je živa i djelotvorna, kadra pobuditi obraćenje u srcima ljudi i iznova upraviti čovjekove korake prema Bogu. Kad zatvaramo srce daru Boga koji govori to ima za posljedicu da na kraju zatvaramo svoje srce daru braće.

Draga braćo i sestre, korizma je pogodno vrijeme za obnavljanje susreta s Kristom živim u njegovoj riječi, sakramentima i bližnjemu. Neka nam Gospodin – koji se tijekom četrdeset dana provedenih u pustinji odupro napasnikovim prijevarama – pokaže put kojim nam je ići. Neka nas Duh Sveti povede pravim putom obraćenja da ponovno otkrijemo dar Božje riječi, da budemo očišćeni od grijeha koji nas zasljepljuje i da služimo Kristu prisutnom u braći i sestrama u potrebi. Potičem sve vjernike da izraze tu obnovljenost duha također svojim sudjelovanjem u korizmenim kampanjama koje mnoga crkvena tijela priređuju u raznim dijelovima svijeta sa ciljem širenja kulture susreta u jednoj ljudskoj obitelji. Molimo jedni za druge, da, kao dionici Kristove pobjede, znamo otvoriti naša vrata slabom i siromašnom. Tada ćemo moći u punini živjeti i svjedočiti uskrsnu radost.“

Zašto Jerihonsko bdjenje na početku Korizme?

Mi katolici u ovom vremenu imamo mnoge poteškoće, imamo mnoge bedema  koji nas dijele. Ti bedemi su moćni, naizgled neurušivi. Bog ne želi da njegova djeca žive u strahovima, u bijedi, u očaju, u ovisnostima i podjelama. On za nas želi blagoslov. Trpljenja su također milost i blagoslov: Bdjenje nam daje dodatnu snagu da prihvatimo križ i da živimo s Kristom. U bdjenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom. Očekujemo i čudo, ako nam je potrebno. Ova molitva Jerihonskog bdijenja je konkretno nastojanje u kojem možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Tijekom bdjenja bit će prilika za svetu ispovijed, napose u petak 10. ožujka u 19 sati kad je Pokorničko bogoslužje. Noćno bdijenje ima uz Isusa  i posebnu ljepotu i značaj. Zabilježeno je da su zajednice koje su vršile bdijenje oživjele i osnažile se u mnogim pogledima.

Nas tište konkretno poteškoće vezan uz odgoj djece i mladeži, bračne krize, ne poštivanje života od začeća do prirodne smrti, nesloga i nejedinstvo u domovini, mir u svijetu, proglašenje blaženim Alojzija Stepinca napose uspjeh Druge zagrebačke sinode koja je u tijeku. Jednom riječju naša je nakana obraćenje hrvatskog naroda.

Tijek Jerihonskog bdjenja

U početku ove korizme u vrijeme kvatri organizira u kapli Corpus domini Jerihonsko bdjenje. U pet  dana i noći bdije se: moli i klanja, adorira, pred Gospodinom. U molitvi se izmjenjuje molitva krunice, čitanje Svetog pisma, tišina, pjesme, litanije, časoslov, spontane molitve, slavljenja i slično. Započinje se u određeni sat i na kraju tjedna, u subotu u 17 sati, završava himnom „Tebe Boga hvalimo“. Vrlo je važno, i u duhu Jerihonskog bdjenja kao zamisli, da se u klanjanju dnevno moli cijeli Gospin ružarij, najbolje uz razmatranje, te uz posvetu Isusovu i Marijinom Srcu. Budući da je uz kapelu Corpus Domini klauzurni samostan sestara Pohoda Marijina, koje mole časoslov, u tim trenucima moli se u tišini ili se pridruži molitvi časoslova sa sestrama. Nebeski zaštitnik Jerihonsko bdjenja je sv. Ivan Pavao II.

Dobro došli u kapelu Corpus Domini! Don P.Crnjac, rektor.

View the embedded image gallery online at:
http://corpusdomini.hr/index.php/novosti-10#sigFreeIda33e2b4b6e

Jerihonski bedemi u povijesti

„A Jerihon stajaše silno utvrđen i zatvoren pred sinovima Izraelovim... Jošua reče: Svi ratnici  obiđite oko grada jedanput na dan. Tako činite šest dana. A sedam svećenika neka nose pred Kovčegom saveza sedam truba od ovnujskih rogova. Sedmoga dana obiđite sedam puta oko grada, a svećenici neka trube u trublje. Pa kad otežući zatrube u rog, neka sav narod čim čuje glas trube, podigne silnu bojnu viku. I srušit će se gradski bedemi…“

(Jš 6, 1-5).

++++

Pad Jerihona i njegovih bedema

„Budi jak i vrlo hrabar, Jošua,“ rekao je Bog. „Ne boj se! Obećao sam da ću biti s tobom kao što sam bio i s Mojsijem. Ti samo skupi hrabrost i pouzdanje u mene. Obećajem ti da ću biti s tobom cijelim putem. Učinit ću te snažnim i nikad nećeš doživjeti neuspjeh…“

Dvije su prepreke stajale između Izraelaca i zemlje koju im je Bog dao. Jedna je bila brza rijeka Jordan, a druga grad Jerihon s jakim bedemima, koji se čvrsto i snažno nalazio uz sam kanaansku granicu.

Jošua je najprije poslao svećenike a ne mlade vojnike.

„Sedmorica od vas uzeti će svoje trublje i ići na čelu povorke. Oni iza njih nosit će Kovčeg saveza iz Božjeg šatora. To će biti znak da je Bog s nama.“

Zatim je Jošua poslao po vojnike. „Vi ćete ići i za svećenika“, objasnio je, „i slijediti ćete ih.“

Ništa nije rekao o mačevima i o kopljima, lukovima i strijelama, ili o nekom drugom oružju potrebnom za napad na grad. Kad su svi bili poredani, Jošua im je dao upute, onako kako ih je Bog njemu dao.

Počnite hodati oko gradskih zidina,“ rekao je. „Vi, svećenici trubite dok budete prolazili, ali vi vojnici mirujte. Kad jednom obiđete oko zidina, vratite se u tabor. To će biti sve za danas.“

Užasnut kralj Jerihona vidio je brojni narod izraelski koji je prešao preko Jordana i utaborio se blizu njegova grada.

Naredio je da se gradska vrata zatvore i zakračunaju. Zatim je čekao.

Kad je začuo prvi prodoran zvuk svećeničkih trublja, pomislio je da je počeo napad. Ali red svećenika s dragocjenim Kovčegom saveza koji se ljeskao na suncu slijedila je tiha kolona vojnika. Jednom su obišli bedeme i otišli.

Slijedećeg je dana Jošua dao posve iste naredbe svećenicima i vojnicima.

Šest dana zaredom jedanput su obilazili oko grada i zatim se tiho vraćali u tabor. Stanovnici Jerihona promatrali su i čudili se, sve više prestrašeni.

Sedmog im je dana Jošua dao nove naloge.

„Danas ćete sedam puta obići grad,“ rekao je. Kad započnete sedmi krug, svećenici neka zatrube, a vojnici neka glasno kliču bojne poklike jer će nam Bog predati grad.

Obišli su grad jedanput, dvaput, triput; sve do šestog puta. Zatim sedmog puta, glasnije od zvuka trubalja prolomio jaki poklič Izraelaca, koji su vikali tako snažno, gotovo da ima pluća prsnu.

Upravo se u tom trenutku bedemi Jerihona zadrhtali, zatresli se i srušili.“

Jošua, 5-6.

View the embedded image gallery online at:
http://corpusdomini.hr/index.php/novosti-10#sigFreeId8e698a074e

BOŽIĆNA ČESTITKA

U OVOJ GODINI  DRUGE SINODE CRKVE ZAGREBAČKE: „Hodimo zajedno u novosti života“,

BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ

I SVETO POROĐENJE ISUSOVO!

NEKA VAS I VAŠE NAJMILIJE

PRATI BOŽJI BLAGOSLOV

U NOVOJ 2017. GODINI

ŽELE VAM

DON PAVAO CRNJAC, REKTOR, SESTRE POHODA MARIJINA, ŽUPNIK DAMIR BAČUN I SURADNICI.

 

Mise zornice u Došašću 2016.

I ove godine Sv.mise zornice su bile vrlo lijepo posjećene. Započele su 27. studenog, a završile 24. prosinca, u došašću dugom 28 dana. Zornice su bile u šest sati ujutro, svaki dan u tjednu osim nedjelje i blagdana Bezgrješne. U prepunoj kapeli i pjevačkom koru prisustvale su sve generacije: djeca, mladi, srednja dob i stariji, koji su bili do kraja ustrajni. Lektori su se natjecali tko će nastupiti u naviještanju Božje riječi. Teme homilija koje je predvodio rektor don P. Crnjac, bile su prema naviještenom svetopisamskom čitanju Božje riječi: probuditi nadu i pouzdanje u Boga u ovom nezgodnom, turbulentnom i nemirnom vremenu koje nas svaki dana potresa ratovima i izbjeglicama. Stoga su molitve i pjesme na misama bile vrlo snažne kojima smo dodirnule Božju blizinu. U mještovitom zboru koji je vodila gđa Mira Vrbanović, nastupali su solisit: s. Petra Klobučar , Toni Maričević, Leo Bosnić i Jakov Golubić.  (P.C.)

Jerihonsko bdjenje  na početku Došašća

Na početku Došašća održano je Jerihonskom bdjenje od 6. do 10. prosinca. U središtvju Bdjenja je bila molitva za uspjeh Druge Sinode Crkve zagrebačke. Sinoda je započela 8. prosinca i trajala u prvom dijelu do 10. prosinca. . U prvoj sesiji bila je tema Crkva zagrebačka  u djelu evangelizacije: nova evangelizacije, župna kateheza i vjeronauk u školi.

Druga molitvena tema je bila zimske kvatre. U njima se molilo za Caritas u Crkvi, da uvijek imamo ljubavi jedni prema drugima, zatim zahvala Gospodinu za materijalna i duhovna dobra koja smo primili u ovoj godini, napose za zahvala za Božje milosrđe u Jubileju milosrđa koje nas je učinilo osjetljivima za ljude s kojima svaki dan živimo.

Svehrvatska molitvena mreža, na poticaje voditelja Petra  Krešimira Hodžića, sudjelovala je sa osam molitvenih zajednica: Kursiljo, Molitveni vijenac Kraljice obitelji, Organizacija križara, Molitvena udruga Karmelićani laici, Molitvena zajednica „Gorući grm“, Zajednica molitelja bl. Alojzija Stepinca Corpus Domini, Sestre Pohoda Marijina, Marijina legija. U Spomenicu klanjatelja upisalo se 77 imena, ali je bilo sudionika tri puta više. Na raspolaganju si bili duhovni materijali, kao i u noći čaj i kava koje su pripremale sestre Pohoda Marijina.

 Slijedeće Jerihonsko bdjenje održat će se početkom korizme, za proljetnih kvatri od utorka do subote, tj. od 7. do 11. ožujka 2017. godine.(P.C.)

Druga Sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Nakon dužih priprema koje su započele 2002. godine, započela je radom 8. prosinca Druga Sinoda zagrebačke Crkve. Za razliku Biskupske sinode, koja se održava na razini opće Crkve svake dvije godine, Biskupijska sinoda, kakva je ova Zagrebačke nadbiskupije,  briga je pokrajnske Crkve. Sinoda znači zajednički put. A ova Druga sinoda Crkve zagrebačke vođena je geslom: „Hodimo u novosti života.“ Posljednja Sinoda Zagrebačke nadbiskupije održana je 1925. godine, dakle prije 96 godina.  Društvene prilike nisu bile naklone za održavanje sinode: drugi svjetski rat i diktatura komunizma, nisu dopuštale takav rad Crkve.

Prva sesija Sinode održana je 9. i 10. prosinca s temom: Zagrebačka Crkva u djelu evangelizacije: nova evangelizacija, župna kateheza i vjeronauk u školi. Drugo zasjedanje Sinode bit će 24. i 25. veljače 2017. godine. Teme će biti vezane uz slavljenje svetih otajstava, sakramenata Kristove prisutnosti kao i naše udioništvo u spasenju koje također nastaje iz odušvljenja  i potrebe za zajedništvom. Treće zasjedanje Sinode održat će se 31. ožujka i 1. travnja 2017. A raspravljat će o pitanjima o zajedničkom domu Crkve zagrebačke , ustroj Nadbiskupije, poziv i poslanje župa, obitelji, zaređenih službenika, posvećenih osoba i vjernika laika. „Svako je Božji poziv jednako dragocjen, a živi se u zajedništvu i plodonosan je samo u Kristovoj novosti.“ (Kard. J. Bozanić). Četvrto zasjedanje Sinode je 6. i 7. lsitopada 2017. godine s temom o prisutnosti Crkve zagrbačke u hrvatskom društvu, promicanje jedinstva među kršćanima, međureligijski dijalog, i prisutnost Crkve u svim područjima života pomoću karitativnog i socijalnog djelovanja. Na  tom zasjedanju posebno će se raspravljati o prisutnosti Crkve u kulturu, znanosti, umjetnosti, medijima i odgojno-obrazovnom području. Peto zasjedanje Sinode predviđeno je za 24. i 25. studeni sa svečanim završetkom u nedjelju 26. studenog na blagdan Krista Kralja.   Rad sinode „Hodimo u novosti života“ započet je na svetkovinu Bezgrješne a završava u dan svečanog poklona Isusu Kristu Kralju svega stvorenoga.

Rad Sinode pratimo u našoj kapeli Corpus Domini izvještajima i molitvom i to svakog ponedjeljka u adoraciji i u molitvi za Sinodu, a svake nedjelje molitvenim himnom za Sinodu. (P.C.) 

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2017 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).