Alternative flash content

Requirements

Novosti

BOŽIĆNA ČESTITKA

U OVOJ GODINI  DRUGE SINODE CRKVE ZAGREBAČKE: „Hodimo zajedno u novosti života“,

BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ

I SVETO POROĐENJE ISUSOVO!

NEKA VAS I VAŠE NAJMILIJE

PRATI BOŽJI BLAGOSLOV

U NOVOJ 2017. GODINI

ŽELE VAM

DON PAVAO CRNJAC, REKTOR, SESTRE POHODA MARIJINA, ŽUPNIK DAMIR BAČUN I SURADNICI.

 

Mise zornice u Došašću 2016.

I ove godine Sv.mise zornice su bile vrlo lijepo posjećene. Započele su 27. studenog, a završile 24. prosinca, u došašću dugom 28 dana. Zornice su bile u šest sati ujutro, svaki dan u tjednu osim nedjelje i blagdana Bezgrješne. U prepunoj kapeli i pjevačkom koru prisustvale su sve generacije: djeca, mladi, srednja dob i stariji, koji su bili do kraja ustrajni. Lektori su se natjecali tko će nastupiti u naviještanju Božje riječi. Teme homilija koje je predvodio rektor don P. Crnjac, bile su prema naviještenom svetopisamskom čitanju Božje riječi: probuditi nadu i pouzdanje u Boga u ovom nezgodnom, turbulentnom i nemirnom vremenu koje nas svaki dana potresa ratovima i izbjeglicama. Stoga su molitve i pjesme na misama bile vrlo snažne kojima smo dodirnule Božju blizinu. U mještovitom zboru koji je vodila gđa Mira Vrbanović, nastupali su solisit: s. Petra Klobučar , Toni Maričević, Leo Bosnić i Jakov Golubić.  (P.C.)

Jerihonsko bdjenje  na početku Došašća

Na početku Došašća održano je Jerihonskom bdjenje od 6. do 10. prosinca. U središtvju Bdjenja je bila molitva za uspjeh Druge Sinode Crkve zagrebačke. Sinoda je započela 8. prosinca i trajala u prvom dijelu do 10. prosinca. . U prvoj sesiji bila je tema Crkva zagrebačka  u djelu evangelizacije: nova evangelizacije, župna kateheza i vjeronauk u školi.

Druga molitvena tema je bila zimske kvatre. U njima se molilo za Caritas u Crkvi, da uvijek imamo ljubavi jedni prema drugima, zatim zahvala Gospodinu za materijalna i duhovna dobra koja smo primili u ovoj godini, napose za zahvala za Božje milosrđe u Jubileju milosrđa koje nas je učinilo osjetljivima za ljude s kojima svaki dan živimo.

Svehrvatska molitvena mreža, na poticaje voditelja Petra  Krešimira Hodžića, sudjelovala je sa osam molitvenih zajednica: Kursiljo, Molitveni vijenac Kraljice obitelji, Organizacija križara, Molitvena udruga Karmelićani laici, Molitvena zajednica „Gorući grm“, Zajednica molitelja bl. Alojzija Stepinca Corpus Domini, Sestre Pohoda Marijina, Marijina legija. U Spomenicu klanjatelja upisalo se 77 imena, ali je bilo sudionika tri puta više. Na raspolaganju si bili duhovni materijali, kao i u noći čaj i kava koje su pripremale sestre Pohoda Marijina.

 Slijedeće Jerihonsko bdjenje održat će se početkom korizme, za proljetnih kvatri od utorka do subote, tj. od 7. do 11. ožujka 2017. godine.(P.C.)

Druga Sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Nakon dužih priprema koje su započele 2002. godine, započela je radom 8. prosinca Druga Sinoda zagrebačke Crkve. Za razliku Biskupske sinode, koja se održava na razini opće Crkve svake dvije godine, Biskupijska sinoda, kakva je ova Zagrebačke nadbiskupije,  briga je pokrajnske Crkve. Sinoda znači zajednički put. A ova Druga sinoda Crkve zagrebačke vođena je geslom: „Hodimo u novosti života.“ Posljednja Sinoda Zagrebačke nadbiskupije održana je 1925. godine, dakle prije 96 godina.  Društvene prilike nisu bile naklone za održavanje sinode: drugi svjetski rat i diktatura komunizma, nisu dopuštale takav rad Crkve.

Prva sesija Sinode održana je 9. i 10. prosinca s temom: Zagrebačka Crkva u djelu evangelizacije: nova evangelizacija, župna kateheza i vjeronauk u školi. Drugo zasjedanje Sinode bit će 24. i 25. veljače 2017. godine. Teme će biti vezane uz slavljenje svetih otajstava, sakramenata Kristove prisutnosti kao i naše udioništvo u spasenju koje također nastaje iz odušvljenja  i potrebe za zajedništvom. Treće zasjedanje Sinode održat će se 31. ožujka i 1. travnja 2017. A raspravljat će o pitanjima o zajedničkom domu Crkve zagrebačke , ustroj Nadbiskupije, poziv i poslanje župa, obitelji, zaređenih službenika, posvećenih osoba i vjernika laika. „Svako je Božji poziv jednako dragocjen, a živi se u zajedništvu i plodonosan je samo u Kristovoj novosti.“ (Kard. J. Bozanić). Četvrto zasjedanje Sinode je 6. i 7. lsitopada 2017. godine s temom o prisutnosti Crkve zagrbačke u hrvatskom društvu, promicanje jedinstva među kršćanima, međureligijski dijalog, i prisutnost Crkve u svim područjima života pomoću karitativnog i socijalnog djelovanja. Na  tom zasjedanju posebno će se raspravljati o prisutnosti Crkve u kulturu, znanosti, umjetnosti, medijima i odgojno-obrazovnom području. Peto zasjedanje Sinode predviđeno je za 24. i 25. studeni sa svečanim završetkom u nedjelju 26. studenog na blagdan Krista Kralja.   Rad sinode „Hodimo u novosti života“ započet je na svetkovinu Bezgrješne a završava u dan svečanog poklona Isusu Kristu Kralju svega stvorenoga.

Rad Sinode pratimo u našoj kapeli Corpus Domini izvještajima i molitvom i to svakog ponedjeljka u adoraciji i u molitvi za Sinodu, a svake nedjelje molitvenim himnom za Sinodu. (P.C.) 

MILOSNI KIP GOSPE FATIMSKE U kapeli CORPUS DOMINI

MILOSNI KIP GOSPE FATIMSKE U kapeli CORPUS DOMINI

 

Nepredviđeno na povratku u Fatimu iz Slovenije preko Hrvatske, Milosni kip Gospe Fatimske zaustavio se u Mariji Bistrici u nedjelju 16. listopada, zatim  za samo jedan sat, od 15 do 16 sati, dovezen je u kapelu Corpus Domini na Trešnjevci.

Kad smo saznali od obitelji Janeza i Marte Slokan, koji su prevozili milosni kip da se žele zadržati našoj kapeli, bila je to vijest dana. Marta Slokan željela se odužiti Gospodinu za svoje molitve i uslišnja koje je primila kao klanjateljica u kapeli Corpus Domini.

Napisali smo i umnožili letak za tu zgodu. Na programu je bilo Marijansko bdjenje. Adoraciju smo za jedan sat prekinuli. Kombi s Milosnim kipom Gospe Fatimske zaustavio se u dvorištu kapele Corpus Doimini. Četiri djevojke u bjelini nosile su predivan Marijin kipe a ispred njih je bila jedna djevojka s buketom ruža i ljiljana. Sakupilo se veliko mnoštvo Marijinih štovatelja koji su jedva stali u kapelu Corpus Domini. Milosni kip je unesen u kapelu s pjesmom „Ljiljane bijeli nebeskog kraja“ i postavljen na posebno prijestolje. Rektor kapele Pavao Crnjac izrazio je radosnu dobordošlicu Milosnom kipu Gospe Fatimske kao i sestrama Pohoda Marijina i mnoštvu Marijinih štovatelj, napose majki koje su došle s djecom. Gospa Fatimska sve je milovala svojim nježnim pogledom. Molitvu u čast Gospi Fatimskoj izrekao je vlč. Božo Belinić, župnik bolničke crkve u Vinogradskoj. Zatim se molio dio Radosnog otasjtva krunice a poslije toga je slijedila obnnova posvete svijeta i osobna posveta Gospi Fatimskoj te molitveno razmišljanje Mire Vrbanović i Eme Špiljak. Molitveno bdjenje je završeno oproštajnom pjesmom: „Ave, ave“ i  „Zdravo Djevo“. Svi vjernici su se poredali u dva reda u „špalir“ od kapele do kombija na ulici, oko 200 metara,  tako da su djevojke nosile  Gospu po sredini, gdje  su je svi mogli dotaknuti  rukom ili pobožnim predmetima.

Milosni kip Gospe Fatimske boravio je u biskupijama u Sloveniji od 13. svibnja do 13. listopada ove godine. Pod geslom „ Marija - prozor nade“ zadržao se u brojnim župama koje se imale duhovnu obnovu i osobni susret s Gospom Fatimskom. Priprema za ovaj treći dolazak kipa Gospe Fatimske u Sloveniju započeo je molitvom od pet subota, od siječnja do svibnja 2016. godine.  Hodočasnički put Milosnog kipa Gospe Fatimske po Sloveniji i po Europi priprema je za proslavu 100 godina od ukazanja Gospe u Fatima 13. svibnja 2017. godine.

Pavao Crnjac     

 

++++

MARIJANSKI JUBILEJ MILOSRĐA U RIMU

„Molitva krunice je, pod mnogim vidicima, sinteza povijesti Božjega milosrđa. U trenucima „vjere“, „samozataje“ i „suza“ Marija izražava bogatstvo Božjeg milosrđa koje ide u susret svagdašnjim potrebama, rekao je  papa Franjo sudionicima Molitvenog bdjenja 8. listopada na Trgu sv. Petra prilikom Marijanskog Jubileja milosrđa.

Na Trgu sv. Petra bila je najprije procesija s Marijinim kipovima,  ikonma i  zastavama. Izredale su se 94 hodočasničke grupe iz 51 svetišta iz emalja čitavog svijeta. Bilo je zastupljeno 40 nacija sa svojim svetištima: iz Njemačke, Francuske, Belgije, Španjolske, Portugala, Mađarske, Argentine, Brazila, Kosta Rike, Filipina, Venecuele, Vijetanma. Iz Italije je bilo zastupljeno 20 marijanski svetišta, iz Hrvatske nije bilo ni jedno.  Hrvatsku je dostojno zastupala skupna od 57 hodočasnika iz euharistijske zajednice Corpus Domini iz Zagreba.

Hodočasnici svetišta zajedno s nama pohodili su četiri bazilike i prošli kroz sveta vrata u znak pokore moleći Božje milosrđe.

Papu Franju pozdravio je biskup Rino Fisichella, predsjednik Papinog vijeća za novu evangelizaciju. Papa je zatim odao štovanje Gospinoj ikoni: „Marija, spas rimskog naroda“, koju posebno štuju Rimljani kao i papa Franjo. Ta Marijina slika potječe iz prvog tisućlijeća kršćana, pripisuje se sv. Luki,  a čuva se u bazilici Svete Marije Velike.

U kratkoj homiliji papa Franjo je  rekao: „Marija nam govori kako otvoriti vrata srca u poslušnosti prema Bogu. U njezinoj samozataji, otkrivamo koliko nam je biti pozornima na potrebe drugih; u njezinim suzama, nalazimo snagu za tješenje onih koji su u boli. U svakom od tih trenutaka, Marija izražava bogatstvo Božjega milosrđa, koje ide ususret svima, u njihovim svakodnevnim potrebama.“

U toku bdjenja pjevane su Gospine litanije sa zazivima kako su je pojedini sveci, Marijini štovatelji, zazivali. Prije odlaska i blagoslova papa Franjo je izmolio molitvu koju su prvi kršćani molili: "Pod tvoju se obranu utječemo, sveta Bogorodice, ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli oslobodi, Djevice slavna i blagoslovljena."

Marijanski Jubilej milosrđa započeo je na blagdan Gospine krunice, u petak, 7. listopada sa svetom misom u bazilici sv. Marije Velike, a zatim molitvom krunice u bazlilici sv. Petra.

Svečanost marijanskog Jubileja milosrđa završila je u nedjelju 9. listopada pred velikim mnoštvom vjernika  na svečanoj misi u 10 sati na Trgu sv. Petra. U propvijedi pod misom Papa Franjo je istakao: „Kako je upravo Marijino srce više nego bilo koje drugo ponizno srce, srce sposobno primiti Božje darove. Nju – jednostavnu mladu ženu iz Nazareta, koja nije stanovala u palačama, koja nije činila izvanredne stvari – Bog je izabrao kako bi postao čovjekom.“ Papa je predložio da se pitamo jesmo li spremni prihvatiti Božje darove ili se radije zatvaramo u sigurnost vlastitih planova. I zatim je završio pozivom:  „Prianjajmo uz tu jednostavnu vjeru Svete Bogomajke, zamolimo je da se uvijek možemo vratiti Isusu i zahvaliti za mnoge darove, koje smo primili po njegovu milosrđu“.

Hrvatski hodočasnici su bli presretni da su u pokorničkom duhu  posjetili sve čeriti glavne rimske bazilike i na kraju da su se dva puta susreli se s papom Fanjom u ovim svečanostima na trgu sv. Petra.

P. Crnjac

Vidi fotogaleriju Milosni kip Gospe Fatimske u Corpus Domini

 

 

HODOČAŠĆE KRIŽNIM PUTEM I HODOČAŠĆE U RIM

Hodočašće: Križni put hrvatskih zarobljenika: 17. rujna 2016.

Prolazi se Križnim putem hrvatskih zarobljenika po važnijim postajama u Republici Sloveniji. Putuje se autobusom preko Bregane, na Brežice, zatim za Zidani Most i Laško.  Posjetit će se groblje na Teharjevu, zatim Dravograd, i groblje na Teznom kraj Maribora, i završit će se kod kapele Muke Gospodinove u Maclju. Polazi se ispred kapele Corpus Domini u 7 sati, Mošćenička 3 na Trešnjevci, a povratak oko 20 sata. Potrebno je ponijeti sa sobom osobnu iskaznicu jelo, kišobran i  puno dobre volje. Duhovni voditelj hodočašća je don Pavao Crnjac. Cijena puta 170 KN. Ima još mjesta.Prijave na telefon 01.3695. 241.

 

Hodočašće: Marijanska Jubilarna godina milosrđa: od 7. do 9. listopada 2016.

Polazi se ujutro u 6 sati 7. listopada ispred kapele Corpus Domini, Mošćenička 3, Trešnjevka, Zagreb. Putuje se preko Republike Slovenije, pokraj Trsta prijelaz u Republiku Italiju. Autocestom Strada del Sole vozi se do Firence, i u crkvi sv. Ivana Krstitelja uz autocestu (Campi Bisenzio), dnevna Sveta misa. Smještaj je u centru fokolarina Taddeide citadela ecumenica u Rianu, 21 km sjeverno od Rima. U Rimu smo u subotu 8. listopada: najprije prolaz kroz sveta vrata u bazilici sv. Petra, zatim Maria Maggiore, sv. Ivan Lateranski i sv. Pavao. Poslije podne u 17:30 Marijansko bdjenje s papom Franjom.  U nedjelju 9 listopada u 10 sati sudjelujemo u Sv.misi koju predvodi papa Franjo s brojnim svećenicima i biskupima. Poslije 14 sati polazi se za Zagreb.  Potrebno je ponijeti sa sobom osobnu iskaznicu, jelo, kišobran i puno dobre volje. Duhovni voditelj don Pavao Crnjac. Cijena puta 1000 kn. Ima još mjesta. Prijave na telefon 01.3695.241.

Vidi fotogaleriju Hodočašće u Rim: Marijanska Jubilarna godina milosrđa: od 7. do 9. listopada 2016.

75-GODINA POSVETE KAPELE CORPUS DOMINI

DANAS 20. SRPNJA 75-GODINA POSVETE KAPELE CORPUS DOMINI

Danas se upravo navršava 75 godina  kad je kapela Corpus Domini posvećena i stavljena u svoje poslanje. Dogodilo se to, kako piše Katolički list i Hrvatska straža, 20. srpnja 1941. godine u jutro u 8 sati. Biskup Josip Lach, duhovnik Društva sveudiljnog klanjanja, posvetio je oltar i kapelu Corpus Domini koja se nalazi u Domu Božje providnosti. Unutrašnjost crkve je bila potpuno dovršena i uređena pod vodstvom umjetnice Mile Vod a oslikana freskama u stilu beuronske škole prema nacrtima sestre benediktinke Gertrudis Dolt.

„U crkvi je bilo mnogo vjernika iz okolice, a osobito majki. Dirljivim crkvenim obredom svi su bili duboko ganuti, te su mnogi suznim očima zahvaljivali odbornicima, što se toliko brinu za siromašnu zapuštenu periferiju“ piše Katolički tjednik.  Za orguljama je bila s. Kozinović a pjevale su sestre Milosrdnice.

Poslije podne došao je nadbiskup dr. Alojzije Stepinac  i biskup dr. Franjo Salis-Sewis, a i župnici prečasni Petrović, župnik sv. Marka, i preč. Gašpert, župnik sv. Josipa. Nadbiskup je obavio večernju a propovijedao je dr. Žuvić. Poslije su štićenice Doma Božje providnosti priredile malu akademiju za goste. Društvo je te godine navršavalo 75- godina postojanja u Hrvatskoj.

 Za ovu 75-godišnjicu obilježili smo spomen u  kapeli Corpus Domini  sa Svetom misom u 6:30 zatim adoracijom cijeli dan. Sv ečani završetak je u 17 sati kad će predoviditi misu vlč. Mario Brezak, mladomisnik, nekad ministrant  u ovoj kapeli, a danas svećenik Bjelovarsko-križevačke biskupije. Poslije Svete misu zapjevat ćemo svečani Tebe Boga hvalimo.  (P.C.)

SVETA MISA IZ CORPUS DOMINI U PRIJENOSU NA HRT 1

Ekipa religijskog programa HRT1 pod vodstvom urednika Dragutina Siladi prenosila je Svetu misu 10. srpnja u 10 sati prigodom 75-godina posvećenja kapele Corpus Domini. Svetu misu je predslavio i propovijedao don Pavao Crnjac, rektor, a pod misom je pjevao mali zbor „Corpus Domini“ pod ravnanjem Emilija Kutleše.

Čitanja su čitali s. Antonija Jurišić i Ivica Obad, a moltvu vjernika su predmolili redovni lektori: Nada Dabo, Boris Bobok,profesor na NKG, Karmen Lubinović i Anđelka Repalust. Ministrirali su Andrija i Marija Glasnović, Klara Krećak te Josip i Roko Bobok.

Mnogi vjernici koji su pratili Svetu misu bili su ugodno iznenađeni prijenosom koji je u njima stvorio vrlo pobožno duhovno raspoloženje. (P.C.)

Snimak TV-prijenosa mžete pogledati u prilogu

 

 

arhiva_novosti

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2017 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).