Alternative flash content

Requirements

TJEDAN SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVA

TJEDAN SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVA S CRKVOM I LJUDIMA
U BOSNI I HERCEGOVINI
OD 1. DO 7. OŽUJKA

Hrvatski Caritas i ove godine, četvrti put za redom, u tjednu između druge i treće korizmene nedjelje, od 1. do 7. ožujka organizira akciju "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini".
U akciju se građani mogu uključiti pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,15 kn); uplatama na ž.r. kod PBZ 2340009 -1100080340, poziv na br. 101; a novčane priloge moguće je predati i u svim župama diljem Hrvatske na treću korizmenu nedjelju, 7. ožujka.
Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i u ovogodišnjoj korizmenoj akciji organizira molitveni hod župama Zagrebačke nadbiskupije.
Središnje misno slavlje Tjedna organizira se u zagrebačkoj župi BDM Kraljice mira, Novačka 169, u nedjelju 7. ožujka u 11 sati, a predvodit će ga vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Zauzeto sudjelovanje u oblikovanju društvene i crkvene zbilje

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka u povodu Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (1. do 7. ožujka 2010.)
Što god radite. zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima (Kol 3, 23)
Dragi vjernici, ove godine četvrti put zaredom tijekom drugoga korizmenog tjedna, a na osobit način na 3. nedjelju korizme, želimo izraziti svoju blizinu s braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini. Danas ćemo u duhu i molitvi, kao i materijalnim darom, misliti na druge, onako kako nas poziva sv. Pavao u geslu ovogodišnje akcije.

Živimo u teškim vremenima opterećenim mnogim brigama – za vlastito zdravlje, radno mjesto, za članove obitelji, bližnje, teške socijalne i gospodarske prilike u našoj domovini i usred prirodnih katastrofa koje pogađaju najsiromašnije među nama. Teško nam je. Ponekad tek nemoćno slegnemo ramenima i govorimo u sebi: Što ja mogu učiniti? Moram najprije misliti na sebe, na svoju obitelj. Žao mi je tih ljudi, ali nemam ja ni mogućnosti ni vremena da nešto poduzmem…
Katkada možda i premalo razmišljamo o osobnoj odgovornosti za zbivanja u Crkvi i društvenoj zajednici. Smisao našega života nije ni u primanju gotovih rješenja, ni u njihovu kritiziranju, nego u zauzetu sudjelovanju u oblikovanju društvene i crkvene zbilje. I baš kao što je sv. Pavao u prvim zajednicama bodrio vjerne da se bore protiv razdora, prezira i gledanja svisoka, tako i danas Crkva potiče zajedništvo, pomaganja, susrete, uzajamne posjete te konkretnu pomoć. Ovaj poziv za uspostavom i njegovanjem zdravih kontakata između dviju bratskih Crkava daje nam još jednu mogućnost da pokažemo solidarnost s braćom i sestrama koji su u svojoj domovini, Bosni i Hercegovini, manjina i kojima nije uvijek ni jednostavno a niti lako živjeti u ravnopravnosti i jednakosti s drugima.
Još jednom podsjećam na mnoštvo duhovnih zvanja koja je Bosna i Hercegovina podarila Crkvi u Hrvatskoj. Ovo osobito želim istaknuti u godini koja je pred nama – godini 2010., koja je u cijeloj Europi posvećena borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Cijela Caritasova obitelj ujedinjena je u zajednicu koja svojim svjedočenjem konkretne, djelotvorne ljubavi želi kroza sve svoje akcije i posebne događaje naglasiti i posvješćivati - kako vjernicima tako i općoj javnosti - da su potrebni i siromašni među nama i da nam pripadaju čak i onda kada ih ignoriramo, kada im okrećemo leđa, kada se pravimo da ih ne vidimo. Upravo stoga riječi "Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima" izazivaju nas da otvorimo srca, da ispružimo ruke, i da živimo zajedništvo Kristovih vjernika.
Živjeti to zajedništvo nije uvijek lako jer ono je stvarnost koju su vjernici pozvani graditi i čuvati u svim međuljudskim odnosima i vezama. To nas stavlja pred izazove pred kojima katkad radije pognemo glavu ne čineći ništa. Ali ne treba zaboraviti da je zajedništvo i dar Duha Svetoga, koji nas krijepi, jača i nosi i onda kada iscrpimo sve svoje snage. Budimo jedni drugima oslonac! Ostvarujmo zajedništvo s Bogom primajući Njegovu ljubav i blagoslov u vlastitim životima! Uzvratimo Gospodinu djelima ljubavi koja pokazujemo braći i sestrama – onima koji su nam blizu i onima koji su nam daleko! Neka nam naši bližnji, Crkva i ljudi u Bosni i Hercegovini, ne budu daleki!
Korizma ispunjena dobrim djelima neka nas vodi do ovogodišnjeg i vječnog Uskrsa!
Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa

 

arhiva_aktualne_teme

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).