Alternative flash content

Requirements

KRŠĆANI: PROGONJENI I ZABORAVLJENI

Izvještaj fondacije Pomoć Crkvi u potrebi

Brussel, (IKA) - Papinska fondacija, Pomoć Crkvi u potrebi (Aid to the Church in Need) humanitarna je organizacija Katoličke Crkve podupire katoličke vjernike i druge kršćane koji su progonjeni, potlačeni ili u pastoralnoj potrebi. Ta fondacija nedavno je izdala novo izvješće o progonu kršćana za razdoblje od 2015. godine do 2017. godine i predstavila ga članovima radne grupe Europske pučke stranke za međureligijski dijalog čija je članica i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Dubinsko istraživanje provedeno je u 13 zemalja koje su najagresivnije spram kršćana, a to su Indija, Kina, Sjeverna Koreja, Egipat, Pakistan, Eritreja, Saudijska Arabija, Sudan, Iran, Sirija, Irak, Turska, Nigerija. Posljedice ovog sustavnog i okrutnog progona sada počinju poprimati svoje prave oblike i izlaze na vidjelo svi užasi progona. U gotovo svim zemljama koje su predmet ovoga istraživanja podaci su pokazali da je nasilje i ugnjetavanje kršćana u konstantnom porastu s jedinom iznimkom koju čini Saudijska Arabija gdje je progon kršćana već u tolikoj mjeri užasan da je teško govoriti o mogućnosti pogoršavanja već očajne situacije. Prema podacima navedenog izvješća, pitanje Saudijske Arabije posebno je osjetljivo jer postoje dokazi kako ova država, oružjem koje kupuje iz zapadnih zemalja opskrbljuje islamističke terorističke skupine, poput Daesha koji provodi genocid spram kršćana, na što Zapad zatvara oči iz očitih ekonomskih razloga. U Iraku je egzodus kršćana toliko ozbiljan da je jedna od najstarijih crkava na svijetu na putu prema potpunom nestanku u sljedeće tri godine, osim ako ne dođe do dramatičnog poboljšanja situacije. Ovaj isti egzodus prijeti opstanku kršćanstva u dijelovima Sirije, uključujući Aleppo, koji je prije bio dom jedne od najvećih kršćanskih zajednica na cijelom Bliskom istoku.

Prema navodima Papinske fondacije tamo gdje je UN zakazao, u pomoć su uskočile razne kršćanske organizacije i druge institucije i zajedničkim snagama spriječile potpuno istrebljenje kršćanske prisutnosti u Iraku i drugim dijelovima Bliskog Istoka.

Još jedan od razloga pojačanog nasilja i ugnjetavanja kršćana porast je vjerskog nacionalizma koji se bilježi u zemljama poput Indije i Kine. U Indiji, prema primjeru navedenom u izvješću, progon je oštro porastao od uspona na vlast desničarske Hindu nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP) koju je predvodio premijer Narendra Modi u 2014. godini. Kršćanima se u nekim dijelovima Indije onemogućuje pristup vodi, riži, pšenici, šećeru i drugim namirnicama potrebnim za opstanak ljudi, njihovih obitelji, ali i stada. Djevojčice čije obitelji odbijaju prelazak na hinduističke obrede često su puta predmet organiziranih silovanja od strane mnogobrojnih počinitelja. U Kini, gdje je predsjednik opisivao kršćanstvo kao „stranu infiltraciju" povećano neprijateljstvo prema crkvenim zajednicama optuženim za odupiranje kontroli vlade rezultiralo je sve većim uklanjanjem križeva s crkava i uništavanjem crkvenih zgrada. Neke regionalne vlasti zabranile su božićna drvca i čestitke. Sjeverna Koreja i dalje prednjači u počinjenu neizrecivih zločina protiv kršćana koji uključuju prisilno izgladnjivanje, pobačaj i vješanje kršćana na križeve nad lomačama te ubijanje bacanjem pred bager ili valjak na cesti.

Izvješće koje je u travnju 2017. izdao Istraživački centar Pew ukazuje da je broj država koje su pojačale državne restrikcije i društvenu netrpeljivost spram kršćana porastao sa zabilježenih 108 država 2014. godine na 128 država u 2015. godini.

Izvor: IKA/ 1.11.2017.

arhiva_aktualne_teme

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).