Alternative flash content

Requirements

ČESTITKA ZA USKRS NADBISKUPA JOSIPA BONAZNICA

MIR JE POSEBAN DAR KRISTA USKRSLOGA
USKRSNA ČESTITKA KARDINALA JOSIPA BOZANIĆA POSREDSTVOM ELEKTRONIČKIH MEDIJA

Draga braćo i sestre!
Poštovani gledatelji i slušatelji u Domovini i inozemstvu!
U Godini smo vjere, koju je o pedesetoj obljetnici početka Drugog vatikanskog koncila proglasio papa Benedikt XVI. Godina vjere posebno je posvećena ispovijedanju, svjedočenju i ispravnom tumačenju naše vjere.

A upravo je uskrsnuće Isusovo najveća istina naše vjere u Krista. "Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud je i vjera vaša" (1 Kor 15,14). Tim riječima sveti Pavao snažno naglašava što znači Isusovo uskrsnuće za kršćansku vjeru. Uskrsnuće Isusovo je potvrda svega onoga što je Isus činio i naučavao, a prije svega uskrsnućem je potvrđena istina o Isusovu božanstvu.
Događaj Isusova uskrsnuća, koji je utvrđen spisima Novoga zavjeta, prenesen je kao temeljna Predaja prve kršćanske zajednice. Ta neizmijenjena predaja prenosila se iz naraštaja u naraštaj, od stoljeća do stoljeća da bi došla do nas. Otajstvo uskrsnuća Kristova zbiljski je događaj s povijesno ustanovljenim očitovanjima.
Kad se govori o Isusovu uskrsnuću, ne misli se samo na čuda oživljenih mrtvaca, jer tada ono ne bi bilo važnije od liječnikova umijeća oživljavanja klinički mrtvih. "Isusovo je uskrsnuće bilo prodor u posve nov način života, u život koji više nije podložan zakonu 'smrti i postojanja', nego je postavljen iznad toga… U Isusovu je uskrsnuću dosegnuta jedna nova mogućnost ljudskoga postojanja koja sve zanima i otvara budućnost, novu vrstu budućnosti za sve ljude" (Joseph Ratzinger - Benedikt XVI., Isus iz Nazareta, dio II., Split, 2011., str. 233).
Stoga možemo reći da je Kristovo uskrsnuće univerzalni događaj koji otvara jednu novu dimenziju ljudskoga postojanja. Po Isusovu uskrsnuću, koje je razbilo tamu smrti, ušlo je u svijet Božje svijetlo.
Kristovo uskrsnuće je događaj koji je više od svih drugih događaja označio povijest. Ono je dar kojim je Bog obdario čovječanstvo. Ono je središte naše vjere.
Uskrs daje smisao i cilj našem životu. To je prvi uskrsni dar. Isus, koji je pobijedio smrt i koji je ušao u zajedništvo Božje slave, pokazuje nam koji je put našega života i kamo trebamo i mi stići. U događaju Isusove smrti i uskrsnuća nalazi se punina otajstva ljudskoga života i vidi se izlazak iz tame smrtnosti u sigurnu životnu nadu.
U otajstvu Isusove smrti i uskrsnuća, Bog je u punini objavio Ljubav koja spašava i poziva ljude na obraćenje života po oproštenju grijeha. Zahvaljujući vjeri, taj novi život oblikuje sve ljudsko ponašanje, misli i osjećaje, način razmišljanja i vladanja. "Vjera ljubavlju djelotvorna" (Gal 5,6), kako kaže sveti Pavao, postaje novo mjerilo shvaćanja i djelovanja koje mijenja čitav čovjekov život. Čovjek koji se po vjeri otvara Kristovu uskrsnuću ne živi samo za sebe samoga i ne zatvara oči pred potrebama bližnjih, kako nam poručuje naš papa Franjo.
Mir je poseban dar Krista uskrsloga. Mir Kristov donosi mir srca, omogućuje da se čovjek pomiri sa sobom, s drugima i s Bogom.
Isus uskrsli je prisutan i živ u zajednici onih koji vjeruju u njega. Isus kaže: "A ja sam posred vas kao onaj koji poslužuje" (Lk 22,27). Isus je prisutan među nama da nam služi, da nas ljubi i tješi. Isus hrabri i pomaže prijeći iz nevjere u vjeru, iz sumnjičavosti u povjerenje, iz potištenosti u vedrinu.
Isus uskrsli pobjeđuje strah u našim životima. Stoga na Uskrs ne bismo smjeli prečuti Isusov poziv: Ne boj se! Ne treba se bojati onaj koji je otvoren Bogu, koji zna gdje je vrelo novoga života.
Draga braćo i sestre, uskrsna poruka i ove godine dolazi do nas u konkretnosti našega života i briga koje nas dnevno pritišću u našoj hrvatskoj svakidašnjici i kojih smo duboko svjesni. Ne gajimo ispraznu nadu da će nam netko drugi na čudesan način riješiti naše probleme, ali u vjeri nosimo sigurnost da se za ljudske poteškoće mogu naći rješenja i da smo zajedno pozvani graditi budućnost. Uskrs pobjeđuje svako beznađe. On je blagdan nade i života.
Stoga svim vjernicima koji ispovijedaju vjeru u Isusovo uskrsnuće neka je blagoslovljen Uskrs.
Sretan Uskrs želim i svim ljudima dobre volje.
Svima Sretan Uskrs!
Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački

U Zagrebu, 30. 03. 2013. 

+++

 

BOŽJA LJUBAV MOŽE PREOBRAZITI NAŠ ŽIVOT

PAPINA USKRSNA PORUKA I BLAGOSLOV URBI ET ORBI, USKRS 2013.


Draga braćo i sestre u Rimu i čitavom svijetu, sretan Uskrs!
Velika mi je radost da vam mogu navijestiti ovu poruku: Krist je uskrsno! Želio bih da ona dođe u svaku kuću, u svaku obitelj, osobito tamo gdje je patnja najveća, u bolnice, u zatvore…
Ali, nadasve bih želio da dopre do srca svakog čovjeka, jer upravo tu Bog želi posijati ovu Radosnu vijest: Isus je uskrsnuo, ima nade za tebe, nisi više pod vlašću grijeha i zla! Pobijedila je ljubav, pobijedilo je milosrđe! Uvijek pobjeđuje milosrđe Božje.

I mi se poput žena Isusovih učenica, koje su pošle na grob i našli ga prazna, možemo zapitati koji je smisao toga događaja (usp. Lk 24, 4). Što znači da je Isus uskrsnuo? To znači da je Božja ljubav jača od zla i same smrti; to znači da Božja ljubav može preobraziti naš život, dati da procvjetaju pustinje koje se nalaze u našem srcu.
Ta ista ljubav zbog koje je Božji Sin postao čovjekom i prošao put poniznosti i sebedarja sve do kraja, sve do pakla, do ponora odijeljenosti od Boga, ta ista milosrdna ljubav preplavila je svjetlom Isusovo mrtvo tijelo i preobrazila ga, uvela ga u vječni život. Isus se nije vratio u prijašnji život, u zemaljski život, nego je ušao u slavni Božji život i to s našim čovještvom, otvorio nas je budućnosti nade.
Eto što je Uskrs: to je izlazak, čovjekov prijelaz iz ropstva grijeha i zla na slobodu ljubavi i dobra. Jer Bog je život, samo život, a živi čovjek njegova je slava (usp. Irenej, Adversus haereses, 4,20,5-7).
Draga braćo i sestre, Krist je umro i uskrsnuo jednom zauvijek i za sve, ali snaga uskrsnuća, taj prijelaz iz ropstva zla na slobodu dobra, mora se događati u svakom vremenu, u konkretnim prostorima našega života, u našem svagdašnjem životu. Kolike pustinje, i danas, ljudi moraju prijeći! To je prije svega pustinja koja je u nama, kada nema ljubavi prema Bogu i bližnjemu, kada nema svijesti da smo čuvari svega onoga što nam je Stvoritelj darovao i što nam daruje. Ali, Božje milosrđe može i najsuše tlo pretvoriti u bujni vrt, ono može ponovno oživjeti usahle kosti (usp. Ez 37, 1-14).
Evo poziva koji svima upućujem: prigrlimo milost Kristova uskrsnuća! Dopustimo da nas Božje milosrđe obnovi, dopustimo da nas voli Isus, dopustimo da snaga njegove ljubavi preobrazi naš život; i postanimo oruđa toga milosrđa, kanali kroz koje će Bog moći natopiti ovu zemlju, čuvati sav stvoreni svijet i dati da procvjetaju pravda i mir.
I zato molimo Isusa uskrsloga da preobrazi smrt u život, da pretvori mržnju u ljubav, osvetu u opraštanje, rat u mir. Da, Krist je naš mir i po njemu mi molimo mir za čitav svijet.
Mir za Bliski istok, osobito između Izraelaca i Palestinaca, koji se bore da postignu dogovor, da se ponovno spremno i odvažno vrate pregovorima kako bi se okončao sukob koji već predugo traje. Mir za Irak, da konačno prestanu sva nasilja i, prije svega, za ljubljenu Siriju, za njezino stanovništvo ranjeno sukobom i za mnogobrojne izbjeglice koje čekaju pomoć i utjehu. Koliko je samo krvi proliveno! I kolike će se još patnje morati podnijeti prije nego se uspije pronaći političko rješenje krize?
Mir za Afriku, koja je još uvijek poprište krvavih sukoba. U Maliju, da ponovno nađe jedinstvo i stabilnost; u Nigeriji, gdje nažalost ne prestaju atentati koji ozbiljno ugrožavaju život brojnih nevinih osoba i gdje brojne osobe, među kojima ima i djece, terorističke skupine drže kao taoce. Mir na istoku Demokratske Republike Kongo i u Srednjoafričkoj Republici, gdje su mnogi prisiljeni napustiti svoje domove i još uvijek žive u strahu.
Mir u Aziji, prije svega na Korejskom poluotoku, da se prevladaju neslaganja i zavlada novi duh pomirenja.
Mir čitavom svijetu, koji je još uvijek podijeljen pohlepom onih koji traže laku zaradu, ranjen egoizmom koji prijeti ljudskom životu i obitelji, egoizmom koji nastavlja s trgovinom ljudima, tim najraširenijim ropstvom u dvadeset i prvom stoljeću. Mir čitavom svijetu, razdiranom nasiljem povezanim s trgovinom drogom i grešnim iskorištavanjem prirodnih bogatstava! Mir ovoj našoj Zemlji! Neka uskrsli Isus donese utjehu onima koji su žrtve prirodnih nepogoda i neka nas učini odgovornim čuvarima stvorenog svijeta.
Draga braćo i sestre, svima vama koji me slušate iz Rima i iz svih dijelova svijeta, upućujem poziv iz Psalma: "Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, / jer je vječna ljubav njegova! / Neka rekne dom Izraelov: / 'Vječna je ljubav njegova!'" (Ps 118, 1-2).

 U Rimu 31. III. 2013.                                    Papa Franjo  

 

 

 

arhiva_aktualne_teme

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).