Alternative flash content

Requirements

Marijin dan

MARIJIN DAN U GODINI VJERE


U subotu, 12. listopada, nakon prijepodnevnog hodočašća na grob sv. Petra, u nekoliko crkava u blizini Trga sv. Petra organizirano je euharistijsko klanjanje te mogućnost za sakrament ispovijedi. U 16 sati na Trgu sv. Petra započela je  procesija s kipom Majke Božje Fatimske. Mnoštvo je pozdravljalo Mariju, koja je kroz mnoštvo „hodala“,  mahanjem bijelih maramica i pjesmom „Ave, ave, ave Maria“. U tom mnoštvu od 100.000 vjernika bilo je oko 800 udruga i zajednica marijanske duhovnosti iz cijelog svijeta, a među njima 155 članova Marijine Legije iz Hrvatske (iz Zagreba 50 i Zadra 105). Kip se posebno  zaustavio na mjestu gdje je 13. svibnja 1981. izvršen atentat na papu Ivana Pavla II, a zatim je donesen na posebno prijestolje na pročelju bazilike sv. Petra
U 17 sati papa Franjo ga je dočekao uz veliko poštovanje poljubio u podnožju i darovao svetu krunicu. Zatim je slijedila je  molitva Via Matris – Put Majke – razmatranje o sedam bolnih postaja Marijina života, primanje Šimunovog proroštva, bijeg u Egipat, nalaz Isusa u Hramu, susret Isusa na križnom putu, razapinjanje na križ, skidanje s križa i čekanje časa uskrsnuća na Veliku subotu.
U završetku ove predivne pobožnosti papa Franjo održao je katehezu  koja se može sažeti u temeljnu misao: „Marija je žena vjere uvijek vodi k Isusu.“
„Kakva je bila Marijina vjera?", upitao je Sveti Otac na početku kateheze u kojoj je ukazao na tri elementa vjere Majke Božje.
Prvi element je pojasnio riječima: „Marijina vjera raspetljava čvor grijeha", objasnivši to mišlju sv. Ireneja: „Čvor Evine neposlušnosti imao je rješenje s Marijinom poslušnosti; ono što je Eva svezala svojom nevjerom, to je djevica Marija raspetljava svojom vjerom". A čvor postoji u svakom čovjeku, počevši od djeteta, kad ono postaje svjesno svoje neposlušnosti roditeljima, te tada taj odnos s roditeljima treba „biti pročišćen da bi se ponovno uspostavio sklad i povjerenje".
Slično se događa i u odnosu s Bogom, rekao je Papa, i to onda „kad Ga ne slušamo, ne slijedimo Njegovu volju, vršimo konkretna djela u kojima pokazujemo nedostatak povjerenja u Njega - i to je grijeh - stvara se poput nekog čvora u našoj nutrini". I najzapetljanije čvorove Bog može razriješiti svojom milošću.
Drugi element Marijine vjere sadržan je u činjenici da je Marija dala ljudsko tijelo Isusu. „Ali ono što se dogodilo u Djevici Mariji na jedinstven način, događa se na duhovnoj razini i u nama kad prihvaćamo Božju Riječ dobrim i iskrenim srcem te ju živimo", istaknuo je Papa. A vjerovati u Isusa znači „dati mu svoje tijelo, Marijinom poniznošću i hrabrošću, da On može nastaviti prebivati među ljudima; dati mu naše ruke da može milovati malene i siromašne; naše noge da može hodati ususret braći; naše ruke da može pomagati slabima i raditi u Gospodnjem vinogradu; naš um da može misliti i stvarati projekte u svjetlu Evanđelja; a posebno, prikazati mu naše srce da može ljubiti i donositi odluke prema Božjoj volji".
Treći element Marijine vjere je „put" u smislu da je „čitav njezin život bio nasljedovanje njezina Sina". Vjera je duhovno hodočašće, rekao je Papa, a ono nije drugo nego slijediti Isusa. „Isusov put je put ljubavi vjerne sve do kraja, sve do žrtve života, put križa". Put vjere je put križa, poput Marijine vjere čiji plamičak je ostao upaljen i u noći, u času Isusove muke sve do zore Uskrsnuća. „A kad je došao glas da je grob prazan, u njezinu srcu je zavladala radost vjere, kršćanske vjere u smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Jer vjera nas uvijek vodi radosti, a Ona je Majka radosti", zaključio je Sveti Otac.
Poslije toga papa Franjo se susreo s nekoliko predstavnika marijanskih pokreta. Među 14 izabranih bio je i Marko Oroz, predsjednik Marijine legije u Hrvatskoj. Uz rukovanje i vidno uzbuđenje primio je na poklon Gospinu krunicu. 
Po završetku molitve na Trgu sv. Petra, kip Majke Božje Fatimske je helikopterom prevezen u rimsko svetište Madonna del Divino Amore, gdje je održano cijelonoćno molitveno bdijenje pod nazivom „S Marijom preko noći“. Sudionicima se u video-poruci obratio Papa, istaknuvši kako je „Marija blažena zbog svoje vjere u Boga, jer je pogled njezina srca uvijek bio upravljen na Boga, na Božjeg Sina kojeg je nosila pod srcem i razmatrala pod Križem". Molitva radosnih otajstava krunice odvijala se u izravnoj povezanosti s 12 najvećih svjetskih marijanskih svetišta na svih pet kontinenata, a potom je uslijedilo euharistijsko klanjanje, trenuci pjesme i razmatranja, da bi u pet sati u nedjelju 13. listopada pomoćni biskup Rima Lorenzo Leuzzi slavio misu.(P.C.)


   

arhiva_aktualne_teme

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).