Alternative flash content

Requirements

Obitelj u adoraciji

OBITELJ U MOLITVI NA KLANJANJU PRED PRESVETIM
(Potrebno pripremiti: dovoljan broj zrnaca tamjana i kadionicu, zatim dovoljan broj kamenčića i posudu s debljom svijećom. Pjesmaricu: Velika katolička pjesmarica, Verbum, Zagreb 2012. Sudjeluju svećenik i lektor i obitelji, odnosno Božji narod.)
ZA POČETAK PJESMA: Klanjam ti se smjerno (dvije strofe, str 538)
S.: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
SVI: Amen
S.: Sestre i braćo, još jednom nam daje Gospodin priliku da budemo pred njim i da uživamo njegovu ljubava i njegova dobra. Zahvalimo mu i odajmo mu slavu jer je velika ljubav njegova za svakog od nas, za naše obitelji i za našu župnu zajednicu. Ovaj sat adoracije želimo mu se moliti u ime cijele „Crkve u malom- što je obitelj“ u našoj Crkvi, napose za one obitelji  u kojima ne vlada ljubav, mir, gdje je samo patnja, nevolje i bolest. Ova molitva adoracije koju sada činimo izraz je naše vjere ali također i naše želje da govorimo Gospodinu kako bi  pokazao svoje lice tolikim obiteljima koji nemaju radost da budu s nama pred Presvetim Trojstvom koje je nazočno u Otajstvu svete euharistije. Početak pastoralne godine, o dnosno tranutak naše odluke na referenudum za obitelj, molimo te da uspije i donese odlučnost i obraćenje.  Božja riječ koju ćemo slušati neka doista takne i iscijeli svako srce, sve okolnosti, da svaki u njoj nađe utjehu, zaštitu i sigurnost. I na ovaj način otkrijemo koliko je Bog pažljiv prema svakome od nas. 
I u ovoj zajednničkoj molitvi imat ćemo trenutke osobne molitve u šutnji. A bilo bi poželjno da jedan član obitelji stavi nekoliko zrnaca tamjana u kadionicu u ime svoje obitelji kao  izraz svoje hvale Gospodinu i zajedničke prisutnostih svih članova.
(I dok otac obitelji, majka ili netko od članova stavlja zrnca tamjana u kadionicu ili kadionik, svi pjevaju:
PJESMA: Braćo moja radujmo se, (dvije i više strofa)
Na završetku SVI MOLE:
Gospodine, ti tražiš da od nas stoji ponaosb pred Tobom, i tako činom predah u našem svakodnevnom hodu života. Sad smo ovdje pred tobom, Gospodine. Mi idemo naprijed putem koji dobro ne poznamo, ali s tobom, idemo naprijed, jer ti si život. Učini Gospodine, da ovdje u neposrednoj blizini pred tobom, ostavimo sve brige, da budemo u zajedništvu s tobom, jer ti si život.
OSOBNA MOLITVA U ŠUTNJI.  
S.: Gospodine, poslušaj našu molitvu: samo ti, koji si, Sine Božji, postao čovjekom, koji si se usudio prihvatiti ljudsku sudbinu života, možeš razumjeti našu krhkost i oprostiti nam naše sumnje. Jer mi nismo sposobni u svakom događaju vidjeti tvoju svetu volju. Prosvijetli nas, daj nam snage da se možemo pouzdati u tebe i tebi se bezuvjetno predati.
S.: „Oče, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, ngo tvoja neka bude“ (Lk 22, 42)
PJESMA: Aleluja (str 16)  ili Amen. Aleluja (str. 19).
S.: Iz svetog evanđelja po Ivanu
„Zaista, zaista kžem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imeno pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako ne ide, već bježe od njega jr tuđinčev glas ne poznaju.
Isus im kaza tu prispodobu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati“ (Iv 1v 10, 1-6).
Riječ Gospodnja.
KRATKA HOMILIJA
OSOBNA MOLITVA U ŠUTNJI.
S.: Gospodine, ti si nam se osobno dao u Presvetoj euharistiji da imamo kruh života za naš hod kroz povijest, ali dao si nam i Crkvu koja ga lomi i dijeli svakome od nas. Daj, da naše obitelji kao Crkve u malome budu  uvijek otvorene i raspoložive da dijele, da prihvaćaju, da budu spremne na dijalog kako bismo mi bili kruh koji se lomi i dijeli braći koja su u potrebi. Daj da budemo kruh kao što si ti koji si se predao za naše grijehe i za spasenje svijeta.
Daj nam svijest da smo mi Crkva, koji smo to po svetome krštenju, da smo žive stijene u duhovnoj građevini tvoga naroda. Primi Gospodine ovu gestu kojom će naši najmanji položoti kamenčiće pred tvoj oltar, pred tvoje noge, da se predamo tebi kao sinovi i kćeri, da budemo svjesni našega poziva u Crkvi. I na taj način želimo biti spremni da nastavimo lomiti sebe kao kruh za braću i pritći u pomoć onima koji su u nevolji. Ti kojo živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
SVI:  AMEN
(Dok djeca ili mladi donose kamenčiće i stavljaju u posodu pred oltar,  pjeva se pjesma:)
PJESMA: Spasitelju, dobri Iskurste (po potrebi više strofa, str.203)
(Na završetku  stavljanja kamenčića u posudu se stavi veća svijeća koja oznčava Krista koji je svjetlo svijeta i koji je jedini pravi pastir)
OSOBNA MOLITVA U ŠUTNJI
SVI MOLE ZAJEDNO:
Gospodine, daj da budemo živa stijena u građevini tvoje Crkve, daj da širim tvoj miris svugdje kuda hodam. Prožmi moju dušu svojim Duhom i svojim životom.
Prožmi me i zahvati moje biće tako duboko da cijeli moj život bude isijavanje tvoje svetosti. Zasjaj po meni tako da osjeti svaka duša koju susrećem tvoju prisutnost u meni. Učini, da svi koji me gledaju ne vide više mene, već samo tebe, Gospodine. Ostani sa mnom Gospodine, i ja ću zasjati kao što ti sjajiš tako da postanem svjetlo za druge.
Moja svjetlost, Gospodine, neka dolazi samo od tebe, i neka nijedna zraka ne bude moja nego tvoja. I to neka se događa ne po mojim riječima već po mome prijmeru života, sa neodoljivom snagom i utjecajem da ono što činim, izlazi iz ljubavi kojom ti mene krijepiš.
S.: Isus, ti si naš prijatelj, i naš dobri pastir. Ti si prijatelj koji može dati mir i smirenje našem srcu. Stoga molimo zajedno i recimo: Usliši nas, Gospodine!
1) Za obitelji naše: da se ne daju zavesti ispraznostima i modama vremena koje nam se nameću, već da gledaju u tebe koji si put, istina i život, molimo te.
2) Za ljude oko nas koji trpe u duši i tijelu: da ne prihvate svoje trpljenje kao jednu kaznu, već kao kušnju, koja ih vodi k tebi. Daj da ne budu  na rubu društva, već da nađu nekoga tko će im pomoći nositi križ života, molimo te.
3) Nauči nas Gospodine poniznosti kojoj ti jedini znaš pravo značenje, da volimo kao braću i sestre koji se u svom neznanja umišljaju da su iznad nas u vjeri ili se umišljaju da su veliki u društvu. Nauči nas da zanemarimo uvrede koje dolaze od njih koji su nam blizu, a siromašni su u svome srcu, molimo te.
4) Pristpamo ustavotvornoj odluci, da kažemo svoj ZA za vrijednosti braka i obitelji, nikoga ne želimo diskriminirati, već vrednovati da se svi rađamo od svojih roditelja, molimo te.
5) U šutnji recimo svoje osobne nakane.

SVI: Oče, naš
Moli se zajedno Psalam 138:
Zahvaljujem Ti, Gospodine, iz svega srca
jer si čuo riječi mojih usta.
Pred licem anđela pjevam tebi,
bacam se nice prema svetom Hramu tvojemu.
Zahvljujem imenu tvojem,
tvoju dobrotu i vjernost,
jer si nada sve uzveličao
obećanje svoje.
Kad sam te zazvao, uslišio si me,
dušu si moju pokrijepio.
Nek ti zahvaljuju, Gospodine, svi kraljevi zemlje
kad čuju riječi usta tvojih,
nek  pjevaju putove Gospdinove:
„Zaista, velika je slava Gospodinova!
Zaista uzvišen je, Gospodin, ali gleda na
ponizna,
a oholicu izdaleka poznaje.
Kroz nevolje kad budemo kročio, život
mi čuvaj,
pruži ruku proti gnjevu mojih
dušmana;
nek me tvoja spasi desnica!
Gospodine, što počeh, ti dovrši!
Gospodine, vječna je ljubav tvoja:
djelu ruku svojih ne zapusti.“
OSOBNA MOLITVA U ŠUTNJI

S.: Hvala Gospodine! Ti si s nama, osjetilimo smo po vjeri da si nam blizu. Povjerili smo ti sve naše strahove i naše nade. Ostani s nama! Daj da bogatstvo kojim si nas ispunio, ostane u našim srcima! Molimo te riječima blaženog pape Ivana Pavla II:
SVI MOLE: „Ostani s nama Gospodine! Kao ona dva učenika koji su putovali u Emaus, molimo te, Gospodine Isuse, ostani s nama.
Ti vječni putniče, koji poznaješ naše putove, koji poznaješ naša srca,
nemoj nas ostaviti u zarobljeništvu sjena ovovoga svijeta.
Okrijepi nas u našem umoru, oprosti nam naše grijehe,
uputi naše korake putovima dobra. 
Blagoslovi našu djecu, našu mladež, naše starce i starice,
naše obitelji, napose one koji su među nama bolesni.
Blagoslovi Gospodine, prezbitere naše i sve redovnike i redovnice.
Blagoslovi cijelo čovječanstvo.
U Presvetgoj euharistiji postao si za nas lijek besmrtnosti:
daj nam da po njemu iskusimo puninu života,
da hodimo ovom zemljom kao hodočasnici puni pouzdanja i radosti,
da uvijek gledamo na cilj života koji nema kraja.
Ostani s nama Gospodine. Ostani s nama. Amen.“
ZAVRŠNA PJESMA: Ostani s nama (dvije strofe, str. 172.)
DIVNOJ DAKLE
BLAGOSLOV SA PRESVETIM  
Priredio: P. Crnjac 

arhiva_aktualne_teme

Sveta misa
radnim danom u 6,30 sati
nedjeljom i blagdanom u 9 i 17 sati

Euharistijsko klanjanje
svaki dan od 7 do 17 sati

Molitva svete krunice i blagoslov
svaki dan u 16,30 sati

Plan adoracije i nakane
Liturgijski kalendar

Copyright © 2023 Corpus Domini. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).